home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Számvetés és jeladás
(Tha)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Számvetés és jeladás

Padén kihirdették a XV. Közegellenállás riportpályázat eredményét

Vállalni, hogy mindig kimondjuk az igazat, nem félve attól, hogy mi lesz a sorsunk, nem kis felelősség és bátorság. Ilyen újságíró volt Keszég Károly (1954—1997), a Napló főszerkesztője. Munkatársaival a legnehezebb időszakban olyan hetilapot éltetett, amely értéket képviselt. Emlékének megtartását barátaival és tisztelőivel szülőfalujában, Padén a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör vállalta fel. Halála óta több mint másfél évtized múlt el, a válogatott írásait tartalmazó könyvről elnevezett Közegellenállás riportpályázat a tizenötödik esztendejéhez érkezett, az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvényként tartja számon.

Az idei program a katolikus temető kápolnájában kezdődött gyászmisével, melyet ft. Hajdú Sándor csókai és ft. Masa Tamás padéi plébános mutatott be.

— A történelmet a győztesek írják, de szerintem inkább az újságírók. Kisebbségi sorsban még ez is másként megy, mert nálunk a meghunyászkodók, a lesipuskások és a kibicek válnak hiteles történetíróinkká (legrosszabb az a pennaforgató, aki mindhárom tulajdonságot magában hordozza). A közösségi lelkiismeret feloldozhat, de nem vezethet a feledéshez. Ezért vagyunk itt. Hogy számot vessünk, felhívjuk a figyelmet egy eszményre, jelt állítsunk, és jelzést adjunk — mondta Keszég Károly sírjánál Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár, a Napló egykori munkatársa. A jelenlévők rövid alkalmi műsor után elhelyezték a kegyelet virágait. A kollégákon kívül a csókai önkormányzat nevében Balázs Ferenc polgármester és Pintér Csaba, a községi tanács tagja koszorúzott.

Az egyesület székházában megtartott művelődési összeállításon többek között jelen volt dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Perneki László, Csanádpalota testvértelepülés alpolgármestere.
Miután Masa Tamás plébános úr felszentelte a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör zászlaját, Palusek Endre, Torma András, Kozma Lajos és Pajor Szabolcs, vagyis a Zen-egér együttes szórakoztatta a közönséget, majd a helyi Bóbita gyermek tánccsoport és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara következett. A bácsfeketehegyi Török Noémi és Török Emese népdalokat énekelt, Tóth Lívia újságíró pedig a Varázspálca nélkül című új kötetének egyik írását olvasta fel.

Mivel eleredt az eső, a csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport tagjai sajnos már csak a teremben fejezhették be fellépésüket. A „beköltözés” azonban nem szegte sem a fellépők, sem a nézők kedvét, és jó hangulatban sorjáztak a további műsorszámok. A csanádpalotai Seres Alíz klarinéton játszott, a bácsfeketehegyi Kormos Irén verset mondott, bemutatkozott a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és Pöngettyű citerazenekara.

Az egybegyűlteknek alkalmuk volt arra is, hogy megnézzék Léphaft Pál karikatúra-kiállítását, valamint megismerkedjenek a Végvári panoptikum II. című kötetével. Ebben Heinermann Péter és Juhász Attila segédkezett.
A XV. Közegellenállás pályaműveit a zsűri nevében Juhász Attila értékelte, majd Mészáros Attilával, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnökével átadták a díjakat. Az első helyet Máriás Endre érdemelte ki, második lett Madár Anikó, harmadik Kókai Zsolt, különdíjat kapott Jung Miklós.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..