home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szakrális örökségünk megmentői
Hodolik Boglárka
2021.10.09.
LXXVI. évf. 40. szám
Szakrális örökségünk megmentői

A világon egyedülálló szakrális épület található a Gunaras melletti apró településen, Brazíliában. Malomköves keresztnek is nevezik, mivel egy hatalmas malomkerékbe állították bele. A felújítás ötlete Sóti Anna és férje, Rudolf kezdeményezéséből valósult meg. A házaspár a saját teendőit félretéve egy nyár alatt újította fel a keresztet. A részletekről Anna mesélt lapunknak.

* Hogyan indult ez a projektum?

— Ahányszor ránéztünk a keresztre, láttuk, hogy rossz állapotban van. Az egyik szárának az elülső fele le volt törve. Bárkitől kértem segítséget, nem igazán kaptam, csak szóbeli támogatást Pecze Istvántól, aki biztatott bennünket, hogy ne hagyjuk annyiban a dolgot. Megbeszéltük a férjemmel, ha nem is támogat bennünket senki, mi azért megcsináljuk. Szerettük volna az egész keresztet felújítani, de mivel a fa hosszanti része jó állapotban, stabilan állt, így csak a vízszintes szerkezeti részt kellett kicserélni. A templomban lett kihirdetve, hogy várjuk az adományokat, így kaptunk hozzá fát és pénzt, a környék lakói személyesen hozták el. A befolyt összegből még fedélre is jutott, mivel az korábban nem volt. A farészt Szűcs Budai Ferenc vágta ki, a fedelet pedig a fiunk készítette el.

* Kötik-e családi szálak a kereszthez?

— Ebben a házban éltem hat évig, így még jobban kötődöm a kereszthez, a jelenlegi tulajdonosoknak nem volt idejük rá. Így én vettem a szárnyaim alá.

* Mennyi időbe telt a felújítás?

— A tavasz elején vettük le a korpuszt, ezzel kezdődött. Restaurálás helyett Korhecz Papp Zsuzsanna festő és restaurátor egy újat festett, a régi nálunk van. Vajdaságban az idén két keresztet újítottak így fel, a másik Felsőhegy határában található. A nyáron Szabó Károly segítségével kutattuk fel a pályázati lehetőségeket, ő fotózta le a keresztet ehhez. A KÉK (Keresztény Értelmiségi Kör) pályázatával finanszíroztuk a korpusz felújítását.

* A Szűz Mária-kép hogyan került a keresztre?

— A helye mindig is megvolt, de nem emlékszem rá, hogy lett volna ott valami, és ennek nyoma sincs. A kép Bogdán Hajnal Erdélyből származó, Ausztriában élő festő műve. Boros Gabriella kérte fel a Szűz Mária megfestésére. A Szűzanya körbejárta Európát, mivel a művésznő a nyaralása során festette meg, a többi közt Olaszországban is járt. Ajándékba kaptuk az alkotást, mely szeptember 21-én érkezett meg.

* Mikor szentelték fel a keresztet?

— Szeptember 4-én hozták meg a korpuszt, és fel is szerelték, majd 25-én szentelte fel a gunarasi plébános. Az ünnepségre összegyűltek a helyi keresztény hívek és a felújításban részt vevők.

Erről a keresztről egy versben is megemlékeztek, melyet Anna fel is olvasott a kereszt felszentelése során: „…a megrövidült napokon, / melyeknek tompuló fényében / a malomkőbe állított fakereszt / Krisztusa fürdik alkonyatkor” (Brasnyó István: Kisasszony).

Kocsis Antal — Sárvári V. Zsuzsa: „Gunarasban templom lesz…”  című, 1995-ben megjelent könyvében is található egy részlet a keresztről:

A Malomköves kereszt

Gunarastól délre eső kis településen, Brazíliában találtuk ezt a zöldre festett keresztet. Itt áll a virágos kertben a nagy japánakácok árnyékában.

Tájolása dél-délnyugati. Talapzata elég szokatlan: egy malomkő. Hogy honnan került ide ez a több mint fél méter vastag, másfél méter átmérőjű malomkő? Erre a ház gazdája se tudott választ adni. Annyi bizonyos, hogy habár szokatlan ez a megoldás, de nagyon ésszerű.

A keresztoszlop alsó vége, ami ennyi idő után általában megkorhad a földben, itt még mindig jó állapotban van. Az egész kereszt rendhagyó módon készült. Oszlopa kétrészes. Úgy van kifaragva, hogy az alsó része néhány centivel vastagabb. Az így kialakított kis párkányt bádogcsíkok és fából készített részecskék takarják s egyúttal díszítik. A szöveget piros betűkkel írták fel.

AZ IRGALMAS MEGVÁLTÓ DICSŐSÉGÉRE EMELTETETT 1934

A felirat itt megszakad és egy kifaragott boltíves rész következik. Valószínűleg itt állott a Szűz Mária szobrocska. Ez alatt az emlékművet állíttató neve és a lakhelye olvasható

BOZÓ MIHÁLY
MOL
GUNARAS

A szöveg fölé egy kelyhet rajzoltak, ami szimbolikusan Krisztus vérét menti meg a föld porából.

A keresztoszlop felső részének vastagsága, formája megfelel a keresztszár méreteinek. Így a felső rész egy formás feszületet alkot. A corpus bádogból készült és vasszegekkel van felerősítve. A bádoglemezre a halott Krisztust lehanyatló fejjel és vérző sebekkel festették.

A gunarasi plébánia levéltárában találtunk néhány olyan adatot, amely a keresztre vonatkozik. Ezek közül kiemelnénk a Szabadkán 1934. augusztus 9-én írott püspöki dokumentumot. Ebben a levélben Budanović püspök jóváhagyta és egyben engedélyezte augusztus 12-re Kovács Ferenc plébánosnak a kereszt megáldását és az ezt követő szentmise megtartását.

Fotók: Hodolik Boglárka és Sóti Anna fotóalbumából

Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Képmás
Út menti keresztjeinkről
2021.10.16.
LXXVI. évf. 41. szám
Az utak mellett álló kő- és fakeresztek többsége mindenkié és senkié. Általában nem az egyház emeltette ő…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..