home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabadkán kampányolt Vučić, Pásztor is felszólalt a haladók nagygyűlésén
Kartali Róbert
2022.03.29.
LXXVII. évf. 12. szám
Szabadkán kampányolt Vučić, Pásztor is felszólalt a haladók nagygyűlésén

Vasárnap, a köztársasági választások alkalmával, támogatva a Vajdasági Magyar Szövetséget, mindenki a 3-as számot karikázza be — üzente Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szerb Haladó Párt Szabadkán megtartott keddi kampányzáró nagygyűlésén. A szerb rendezvényen magyarul elhangzott beszédében hozzátette, arra kéri az embereket, hogy az elnökválasztáson az Aleksandar Vučić neve előtti 6-os számot karikázzák be.

— Meg kell őriznünk mindazt, amit sikerült elérnünk, de ez csak úgy lehetséges, ha továbbra is fennmarad az a politikai viszonyrendszer, amit az elmúlt években kiépítettünk. A békétől, a biztonságtól, az egymás megbecsülésétől ebben a pillanatban nincsen fontosabb. Ez a szerb—magyar viszonyrendszer továbbépítésének is a záloga — emelte ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A Szerb Haladó Párt kampányrendezvényén hangsúlyozta, hogy Vučić egy szavahihető ember. — Öt évvel ezelőtt a sportcsarnokban, abban reménykedve, hogy beteljesülnek az elképzeléseink és a vágyaink, arra buzdítottam mindenkit, hogy támogassuk az akkori elnökjelöltet, Aleksandar Vučićot. Öt év után azt kell megállapítanom, hogy mindaz, amiben reménykedtünk, visszaigazolódott. Nemcsak Palicsról, a színházról, az Y elágazásról, a vasútról, az útfejlesztésről és az ipar idevonzásáról beszélek, hanem elsősorban arról a stabilitásról és nemzetközi tekintélyről, ami most Szerbiát jellemzi. Arról, hogy Szerbia a nyugat-balkáni térség stabilitását biztosító ország, amelyre a világban odafigyelnek. Arról, hogy olyan viszonyokat építettünk ki a többség és a kisebbségek között, amelyik a megbecsülésről szól, és ami lehetővé tette számunkra a fejlődést. Ezek azok az eredmények, amik feljogosítanak bennünket és arra köteleznek, hogy most nyilvánosan, egyértelműen mint jelölő szervezet támogatjuk a köztársasági elnök újbóli mandátumhoz jutását — tette hozzá Pásztor.

A kampányrendezvényen Igor Mirović és Pásztor István felszólalása után következett az elnökjelölt. Aleksandar Vučić azzal kezdte beszédét, hogy megköszönte Pásztor István szavait. Elmondása szerint már többször járt itt, de szerinte ekkora tömeg még soha nem fogadta Szabadkán. A városháza melletti téren a Szerb Haladó Párt zászlai mellett egyébként számos magyar lobogót is lengettek a tömegben.

A Szerb Haladó Párt elnöke beszélt a tervezett szabadkai beruházásokról, kiemelve, hogy 41 millió euró értékben felújítják a Szabadkai Közkórházat. Az is elhangzott, hogy 5 millió eurót kell még befektetni a szabadkai Népszínház épületébe, és akkor teljesen elkészül. Beszélt a magyarországi kapcsolatok által felújított zsinagógáról, majd a Szabadka—Szeged vasútvonalról, mely szintén hamarosan elkészül. Mint mondta, jelenleg folynak a két ország közötti megbeszélések, hogy megteremtsék a menet közbeni útlevél-ellenőrzés lehetőségét. Szabadkán 50 millió euró értékben, illetve 110 kilométer hosszan hoznak létre a közeljövőben szennyvízelvezető csatornahálózatot, és megépül két szennyvíztisztító, Csantavéren és Bajmokon. Mint mondta, már korábban ígéretet tettek arra, hogy 30 millió euró értékben felújítják a Sportcsarnokot. A Budapest—Belgrád vasútvonal kapcsán elmondta, hogy Szabadkáról vonattal mindössze másfél órányi lesz az út Magyarország fővárosába, és valamivel több mint egy óra a szerb fővárosig. Az épülő palicsi Aquaparkról is beszélt, hangsúlyozva, hogy mielőbb forrást kell előteremteni, és be kell fejezni a még 6 millió eurós befektetést igénylő beruházást. Az elnökjelölt miután rávilágított arra, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai a történelmi maximumon vannak, utalt néhány várható külföldi befektetésre, melyek bejelentése és megvalósulása a választások után várható. Külön kiemelte: a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalata jelezte, hogy érdekelt lenne abban, hogy befektessen Szerbiában, de mint mondta, a vállalat nevét még nem szeretné nyilvánosságra hozni, majd néhány hónap múlva kiderül.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..