home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka 2020-ban Európa kulturális fővárosa?
vas
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám

Megtartotta tizenegyedik rendes ülését a szabadkai városi képviselő-testület. A tervezett negyvenhét napirendi pont helyett negyvenkilencről szavaztak a képviselők.

Lemondott tisztségéről Veljko Vojnić, a városi képviselő-testület elnökhelyettese, ezért a képviselők a tanácskozás megkezdése előtt új alelnököt választottak Vesna Berta személyében.

Szabadka város helyi fenntartható fejlődésének az 2013—2022-es időszakra vonatkozó stratégiájáról is szavaztak. Loboda Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta: a stratégia olyan irányelveket és célokat tartalmazó projektumokból áll, amelyek a város életének minden területére vonatkoznak, s kiemelte, hogy minden európai városnak szüksége van ilyen stratégiára. Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviselője helyeselve a stratégiát elmondta: a város csak úgy pályázhat nemzetközi támogatásokra és bővítheti bevételeit, ha rendelkezik ilyen dokumentummal. Elfogadása mellett végül 43-an szavaztak, egy képviselő ellene volt, heten pedig tartózkodtak a szavazástól.

A Kosztolányi Dezső Színház alapítói jogainak részleges átruházásáról is rent hoztak, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács átveszi az intézmény alapító jogainak 50 százalékát. Maglai Jenő, a VMSZ képviselője történelminek nevezte a testület döntését, kiemelve, hogy ezt a példát a többi nemzeti tanácsnak is követnie kell.

A város üzlethelyiségeinek bérbeadásáról szóló rendelet módosításával kapcsolatban Ilija Maravić, az SZHP képviselője nehezményezte, hogy még mindig nem létezik olyan dokumentum, amelyben szerepelne a város tulajdonában levő helyiségek listája. Helytelenítette, hogy máig nem tudni, mennyi pénzzel tartoznak a bérlők, majd hozzátette, hogy a 2011-es adatokból következtetve a tartozás megközelítőleg 50 millió dinárra tehető.

A VMSZ képviselői tartózkodtak a Szabadkának a 2020. évi Európa kulturális fővárosa címre való jelöléséről szóló záróhatározat meghozatalától. A javaslattal kapcsolatban Maglai Jenő, a VMSZ képviselője elmondta: először a Népszínház befejezésével kellene foglalkozni, a jelölés ugyanis hatalmas befektetést igényel, amire nincs reális keret, más európai városok is alig tudtak eleget tenni a kívánalmaknak. Dévavári Zoltán, a VMSZ képviselője felszólalásában kiemelte, hogy elsősorban a város infrastrukturális fejlődésével és nagyobb gondok elhárításával kell foglalkozni, mint amilyen a Népszínház. Az indítványra végül 26 támogató, 7 ellen- és 17 tartózkodó szavazat érkezett.

A képviselő-testület emellett elfogadta 14 szabadkai közvállalat alapszabályát, felmentették tisztségéből Fazekas Sándort, a Stadion Közvállalat igazgatóját, a helyére Miroslav Poročićot nevezték ki megbízott igazgatónak, Vladimir Dragint, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatóját is felmentették, helyére Josip Kovač Strikót nevezték ki megbízott igazgatónak. A nyugdíjaztatás előtt álló Sram Olga helyére, egyéves időtartamra, Nela Tonkovićot nevezték ki a Képzőművészeti Találkozó igazgatói posztjára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..