home 2024. február 23., Alfréd napja
Online előfizetés
Svájc és SzerbiaMiután állami szinten...
NAGY Nándor
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám

Svájc és SzerbiaMiután állami szinten és hivatalosan is megemlékeztük arról, hogy Európa pontosan egy éve nem hajlandó tárgyalni velünk az uniós csatlakozásról, az ijedtebb és mindig rosszat sejtő emberek máris a legrosszabbra gondolnak. Például arra, hogy még évtizedekig itt maradunk a Balkánon, ne...

Svájc és Szerbia
Miután állami szinten és hivatalosan is megemlékeztük arról, hogy Európa pontosan egy éve nem hajlandó tárgyalni velünk az uniós csatlakozásról, az ijedtebb és mindig rosszat sejtő emberek máris a legrosszabbra gondolnak. Például arra, hogy még évtizedekig itt maradunk a Balkánon, nemcsak földrajzilag, hanem szellemileg és gazdaságilag is. A schengeni fehér vízumlista egyelőre olyan álom marad, mint a fehér menyasszonyi ruha egy negyvenéves, kancsal és púpos vénlánynak. Mivel Kosovót nem vihetjük magunkkal Európába, inkább mi is maradunk a bérces Balkánon. A fiatal nemzedék számára a külföld továbbra is az Óperenciás tengeren túl, nagyon-nagyon messze lesz. Lassan kezd beigazolódni és valósággá válni az a tréfásnak szánt megállapítás, hogy 10 év múlva leszünk ott, ahol 20 évvel ezelőtt voltunk.
Nem erőszak a disznótor - szokták mondani. Esetleg csak a disznó számára az. Maga a disznóság viszont már emberi tulajdonság lett, mert tulajdonképpen csak az ember követheti el. Gondolhatnánk erre az uniós csatlakozással kapcsolatban is, hiszen enyhén szólva gyakran arcátlanság az, ahogyan tárgyaló politikusaink viselkednek. Szerintük együttműködünk a hágai nemzetközi bírósággal, csak Mladić tábornokot nem adjuk ki. Állítólag tárgyalnak az uniós csatlakozásról, de hónapokig sem kormányunk, sem parlamentünk nem volt, így nem készíthettük elő az Unió által kötelező törvényeket. Némely hazafias nacionalista pártok szerint az lenne a leghelyesebb, ha nem mi csatlakoznánk az Unióhoz, hanem az Unió mihozzánk. Ellentétben a földrajzi logikával, Románia és Bulgária többé nem Kelet, hanem Nyugat lett számunkra.
Van tehát alapja annak, hogy az ijedtebb és pesszimista polgárok lassan kezdenek idegesek és reménytelenek lenni. Ami az ijedtséget illeti, magam is közelebb vagyok hozzá, mint a bátor a vakmerőséghez, pesszimista azonban nem vagyok. Sőt, már kezdek is örülni annak, hogy esetleg az Unión kívül maradunk. Mert akkor Svájc mellett Szerbia lesz a másik Unión kívüli független és szabad ország Európában! Már látom a munkamegosztást is, az Unión kívül maradó Svájc és Szerbia között: Svájc lesz a független és biztonságos bankok és tőzsdék központja, Szerbia a nemzetközi maffia, szürkegazdaság és a csempészek számára lehet igazi mennyország. Itt minden olyasmi szabad és törvényes lenne, ami az Unióban tilos. Ciprus lakatlan szigetté válna, Bahamát és a Zöldfoki-szigeteket elvinné a cunami. Mivel az Európai Unióban tilos a házi disznóvágás, nálunk ezt bármelyik uniós polgár, némi ellenszolgáltatás ellenében megtehetné. A turisták már csak azért is özönlenének, mert Szerbiában szabad lenne a dohányzás az éttermekben, cukrászdákban, a konferenciákon és más nyilvános helyeken is. Tehát ne ijedjünk meg, hogy egyedül maradunk az Európai Unión kívül. Svájc is velünk lesz. Ami mégiscsak jobb, mint egy társaságban lenni, mondjuk, Romániával, Litvániával, Észtországgal vagy ne adj Isten - Szlovéniával.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..