home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Stranger Things — retró fesztivál
Brasnyó Zoltán
2016.09.12.
LXXI. évf. 36. szám
Stranger Things — retró fesztivál

Sorozatokról viszonylag ritkán érdemes írni, a legtöbbjük ugyanis nem látható azokon a csatornákon, amelyeket a „mezei” kábelszolgáltatók kínálnak Szerbiában. A Netflix nevű szolgáltatás viszont már jó néhány hónapja nálunk is teljesen legálisan elérhető, így az internet — és egy előfizetés — segítségével bárki élvezheti a sorozatok véget nem érő kínálatát.

Fontos tisztázni, hogy manapság sokkal inkább érdemes a sorozatokra koncentrálni, mert olyan zseniális írók, rendezők, készítők állnak a jelenleg is futó népszerű szériák mögött, akiknek köszönhetően reneszánszát éli a televízió.

Ennek legújabb ékes példája a Stranger Things, mely a nyolcvanas évekbe kalauzol el bennünket. Olyannyira, hogy szívünket-lelkünket bejárja majd a nosztalgia érzése, és garantáltan egy nap alatt végignézzük az első évad nyolc epizódját. Az egész olyan, mintha az X-aktákat keresztezték volna Spielberg Kincsvadászokával vagy a Twin Peaks sorozatot az Aliennel. A walkie-talkie-tól Winona Ryderig ízig-vérig retró kelléktárt láthatunk. Az Egyesült Államok nyolcvanas éveiben a tarka, ronda ruhák, a neonszínű szempillaspirál és a popzene dominál. Bonyolult évtized volt.

A Stranger Things 1983-ban játszódik, egy Indiana állambeli városkában, Hawkinsban. A történet egy négyfős gyerektársaság körül bonyolódik. Egyikük, Will, hirtelen eltűnik. Már maga a történet kezdete is nosztalgikus érzéseket kelt, ha ismerjük az akkoriban oly tipikus horrormozikat vagy ifjúsági kalandfilmeket. A városka mellett működő titokzatos laboratórium és az onnan elmenekülő szörny pedig már inkább John Carpenter világa. Emellett persze akad itt gimnáziumi szerelem, melyről a Szívtipró Gimi és a hasonló tinifilmek juthatnak eszünkbe. Mindaz, ami marad, kőkemény Stephen King: az arctalan, gonosz szörny, mely a vérre jön elő, az elvetemült professzor és az egyszerű kisvárosi sheriff. A Stranger Things valójában az egész család számára szórakoztató. Ez persze attól is függ, hogy a család tagjai mennyire nyitottak az időnként nagyon is gyakori erőszakos és horrorisztikus jelenetekre.

A sorozatot íróként, producerként és rendezőként jegyző testvérpár, Matt és Ross Duffer végig képes — nyolc részen át — szórakoztató lenni. Minden epizódban be tudják bizonyítani, hogyan kell a korai Spielberg-hangulatot átadni. A történet gyorsan és dinamikusan pörög, pontosan annyira, amennyire az a fiatal nézők figyelmének fenntartásához szükséges. Azok pedig, akik annyira szerencsések, hogy emlékeznek 1983-ra, és még az Egyesült Államok popkultúrájára is van rálátásuk, mindenféle utólagos magyarázat és olvasás nélkül érteni fognak mindent, amiről szó esik ebben a zseniális sorozatban. Minden szükséges elem megtalálható benne: ijesztő erdő, megmosolyogtató korabeli technológiai vívmányok, szellemek, melyek az elektronikus eszközök segítségével kommunikálnak, kezek, melyek a falból jönnek elő. A Stranger Things minden ízében a nyolcvanas évekre hajaz: az akkori filmek, könyvek, zeneszámok világa minden percben visszaköszön valamilyen formában.

A színészek közül a legnagyobb név kétségtelenül Winona Ryderé, aki a sikoltozáson és a kesergésen kívül nem igazán csinál sokat, viszont tökéletesen megtestesíti a nyolcvanas évek amerikai dolgozó nőjének archetípusát. Akik viszont igazán „ellopják a show-t”, azok a gyerekszínészek. Olyan kémia, összhang, egyetértés érezhető az öt gyerekfőszereplő között, amely nélkül ez a sorozat negyedennyire sem lett volna sikeres. Tizenegy — merthogy így hívják a semmiből felbukkanó, kopasz kislányt — a megszólalásig hasonlít Stephen King tűzgyújtójára.

De nem csak külsőségeiben kapunk egy nagy adagot a nyolcvanas évekből. A kor emberének lelkivilága, érdeklődése is érzékelhetően „átjön”: akad itt szovjetektől való félelem, tudományos-fantasztikus képzelgések, UFO-észlelések és sok minden más is. A Stranger Things első évada úgy fejeződik be, ahogyan a tengeri óriáspolip tűnik el sötét zugában: csápjaival az utolsó pillanatban még rengeteg történetszálat ragad meg, és húzza le őket magával a mélybe, ezzel is megteremtve a sokféle folytatás lehetőségét. 


Nyitókép: strangerthingspinknews.co.uk

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..