home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sikeres négy év
Tóth Lívia
2005.05.25.
LX. évf. 21. szám

Négy éve tevékenykedik Tordán a helyi közösség jelenlegi tanácsa. Lassan lejár a megbízatási ideje, június 5-én ugyanis helyi közösségi választások lesznek. Ilyenkor szokás számot adni az elmúlt időszak munkájáról, amelyet a Hét Nap és a Bánáti Újság bemutatkozásán, valamint a Tordai Újság hasábjain...

Négy éve tevékenykedik Tordán a helyi közösség jelenlegi tanácsa. Lassan lejár a megbízatási ideje, június 5-én ugyanis helyi közösségi választások lesznek. Ilyenkor szokás számot adni az elmúlt időszak munkájáról, amelyet a Hét Nap és a Bánáti Újság bemutatkozásán, valamint a Tordai Újság hasábjain is megtett Dobai János, a falu polgármestere, a helyi közösség tanácsának elnöke.
- Nem volt könnyű az elmúlt négy év. Számtalan nehézséggel, meg nem értéssel, problémával kellett szembenéznünk, de a legtöbb gondot a pénztelenség, a kevés bevétel okozta. A helyi járulékból eredő összeg nagyon kevés, különösen 2004. január elsejétől kezdve, amikor is meghosszabbítottuk ugyan a pótadó fizetésének idejét, de a törvény értelmében a nyugdíjasokon kívül sem a földművesek, sem az iparosok nem fizetik azt. Ennek ellenére sikeresnek mondható a mögöttünk lévő időszak, mert a terveink megvalósításához támogatást kaptunk a tartománytól, a begaszentgyörgyi községtől és másoktól is. Nagy segítségünkre voltak a polgárok is, akik szükség esetén mindig összefogtak, és vállalták az önkéntes munkát.
Folytattuk és befejeztük az útépítést a faluban, így most összesen 15 kilométernyi szakaszon minden utcában szilárd az útburkolat. A Naftagas segítségével 4 km műút épült a határban is. Új trafóállomást avattunk, továbbá rendbe tettük a piacteret és a központot, folyamatosan felújítottuk a középületeket, korszerűsítettük az egészségházat, az iskolát, a tornatermet, a tűzoltó-, az ifjúsági és a művelődési otthont. 2003-ban megünnepeltük az első templom és az iskola 200., valamint a ,,megörökülés” századik évfordulóját. A templomkertben emlékfát állítottunk, a vadászegyesülettel közösen pedig több ezer facsemetét ültettünk. Tavaly megjavították a Torda-Basahíd út egy szakaszát, ugyanakkor új közvilágítást is kapott a település. A Vode Vojvodine és a nagybecskereki vízgazdálkodási vállalat támogatásával folytattuk a korábban megkezdett csatornahálózat kiépítését mintegy 20 km hosszan. Ezzel a falu határában megoldódik a talajvíz lecsapolásának gondja. Az idén hozzákezdtünk a sportöltöző építéséhez, amit már legalább másfél évtizede tervezünk.
* Úgy tudom, Torda méltán büszke a testvéri és baráti kapcsolataira.
- Továbbra is sikeres az együttműködésünk Tiszaalpár testvértelepülésünkkel, emellett kiépítettük a kapcsolatot és aláírtuk a testvértelepülési megállapodást Bihartordával. Ezzel megvalósulni látszik az az elképzelésünk, hogy valamilyen formában kapcsolatba lépünk valamennyi Torda nevű helységgel a Kárpát-medencében. Máris jó viszonyban vagyunk Aranyostordával, és baráti kapcsolatunk van a dániai Kjellerup településsel, a közeli Zsombolyával és számos környékbeli faluval és várossal.
* A tanács nem hanyagolhatja el a faluban működő civil szervezeteket sem.
- A helyi közösség a lehetőségeihez mérten anyagilag is igyekszik támogatni a civil szervezetek munkáját. Közülük meg kell említeni a Tordaiak Klubját, az Aracs társaságot, a vadász- és a tűzoltó-egyesületet, a humanitárius szervezeteket, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Az utóbbi segítségével szerveztük meg már négy alkalommal a Tordai Művelődési Napokat. Az egyházzal, iskolával és a helybeli intézményekkel is gyümölcsöző volt az együttműködésünk. Segítjük iskolánk önállósulását, a Tordai Újság megjelentetését. Néhány alkalommal elsősorban a Máltai Szeretetszolgálatnak és a Kjellerupnak köszönhetően emberberáti segéllyel igyekeztünk enyhíteni a szociális problémákon. Sajnos kénytelenek voltunk olyasmivel is foglalkozni, amit szeretnénk mielőbb elfelejteni: a tavaly történt nemzeti színezetű verekedéseket.
* Melyek a következő időszak tervei?
- A háztartási gáz bevezetéséről nem mondtunk le, megbeszéléséket folytatunk egy öntözőrendszer építéséről, és szeretnénk mielőbb befejezni a sportöltözőt. Szükség mutatkozik a központi vízvezetékre is, de a gyógyvizünket is igyekszünk mielőbb ismét kiaknázni kisebb gyógyfürdő létesítésével. Falunk állandó szépítése, fásítása mindannyiunk feladata. Reméljük, hamarosan megvalósul a Tordaiak Klubjának kezdeményezésére kezdődő akció, melynek célja emlékmű felállítása az ártatlan tordai áldozatok részére. A mandátum végén szeretném megköszönni munkatársaimnak, a tanács tagjainak, a szervezetek, intézmények, vállalatok képviselőinek, a vállalkozóknak és minden tordai polgárnak az elmúlt időszakban nyújtott segítséget, támogatását, hiszen nélkülük nem valósíthattuk volna meg terveinket. Az elvégzett munka, az eredmények alapján bízom abban, hogy június elején, a helyi közösségi választásokon, a polgárok ismét bizalmat szavaznak ennek a vezetőségnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..