home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
SZENVEDÉLYESEN SZERETEM NAGYBECSKEREKET
MOLNÁR Aranka
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám

Az Aracs Társadalmi Szervezet nagybecskereki kitüntetettje az Aracs-érmes MARCSÓK Vilma magyartanár, hitoktató és helyismeret-kutató. Méltatásában dr. Gubás Jenő, a szervezet elnöke így értékelte a tanárnő munkásságát: ő mindig is tudta, hogy az iskola nemcsak a tantárgyak oktatásával nevel, hanem s...

Az Aracs Társadalmi Szervezet nagybecskereki kitüntetettje az Aracs-érmes MARCSÓK Vilma magyartanár, hitoktató és helyismeret-kutató. Méltatásában dr. Gubás Jenő, a szervezet elnöke így értékelte a tanárnő munkásságát: ő mindig is tudta, hogy az iskola nemcsak a tantárgyak oktatásával nevel, hanem szellemiségével is.
* Valóban a megmaradásunkért kutat olyan lelkesen a múltunkban?
- Egyeseket a távoli földrészek, másokat, mondjuk, a tenger mélye csábít. Én szenvedélyesen szeretem Nagybecskereket. Városunk múltja valódi kincsestár, de különböző okokból (ez alakalommal mellőzzük elemzésüket) feledésbe merült szinte minden. Pedig ez nem egyszerű várostörténet, ezek a gyökereink. Szerintem aki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli. Hogy becsülhessük fényes múltunkat, először meg kell ismernünk. Képességeim szerint kívánom szolgálni ezt a közügyet.
* Pedagógusként is megtapasztalhatta, főleg itt, a Bánságban, Nagybecskereken a megfogyatkozásunkat. Hiányzik-e a fiatalokból a makacs megmaradási akarat?
- Valóban úgy érzem, hogy csak röpke 30 esztendeje vagyok a tanári pályán. Tehát állandóan fiatalok vettek/vesznek körül. Lélekben, gondolkodásmódban, a valóság megélésében a pedagógus sokasodó évei ellenére sem öregszik. Büszkén állíthatom, hogy a jelenlegi tanítványaim legnagyobb hányada keménykötésű és felelősségteljes felnőtté vált. A jelenlegi osztályom (harmadikosok az elektrotechnikai középiskola informatika szakán), ők 28-an, ambíciózus, nagy tudásszomjú fiatal, akik ugyanolyan makacsul vállalják, választják a megmaradást, a haladást, mint én. De nemcsak az egyéni siker a fontos számukra, hanem az élet vállalása is. Ők gyilkosságnak minősítik az abortuszt. Ha az eddigi nemzedékek is így viszonyultak volna Isten áldásához, az új élethez, már az egyke szót is elfelejtenénk, és legalább kétszer ennyi magyar élne ma a Bánságban. Tájainkon keresztelőre hívna állandóan a harang, és nem túl gyakori temetésekre.
* Az Aracs-díj mire ösztönzi további tanári pályafutása és irodalmi munkássága terén?
- Megtiszteltetés számomra ez a díj, és csak egyre ösztönöz: a megállás nélküli munkára. Én nem vagyok siránkozó típus, a szépen csengő, üres szólamok is távol állnak tőlem. Szeretem a kihívásokat, amelyek gyakran megpróbáltatásokkal járnak, s ezek nem hiányoztak az életemből. Adyval együtt vallom: Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni, / százszor bátrak és viharvertek.
Amikor kezdeményeztem 93-ban a helyi Diáksegélyezőt, legtöbben igyekeztek lebeszélni, amikor megálmodtam a Hétvégi óvodát, és kezdeményeztem a megalakítását, több nemzettársam a karhatalommal ijesztgetett, de én hittem, hogy csak ez a járható út, és szerencsére nem voltam egyedül. Mindkét intézmény azóta már megünnepelte a 10 éves fennállását. Jelenleg több helytörténeti illetve riportkötetem vár kiadóra. Megálmodtam már régen, és már többször is publikáltam egy európai jellegű, európai érettségit nyújtó középiskoláról. Az intézményesített kezdeményezés helyi szinten és vajdasági szinten is már megvan. Most egy nagyot kell lépnünk. Szeretnék eleget tenni a sok vidéki meghívásnak is, de sajnos, nincs autóm, így marad a sajtó, marad a számítógép, az Internet, de ez leszűkíti a kommunikáció lehetőséget. A terepet kellene járnom, s hiszem, hogy a Gondviselés kellő időben itt is csodát művel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..