home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rövidített órák a tanév kezdetén
2017.08.28.
LXXII. évf. 34. szám
Rövidített órák a tanév kezdetén

A tanév sztrájkkal kezdődik — Gyülekezés az egykori dzsámi helyén

A tanév sztrájkkal kezdődik

A tanügyi dolgozók szindikátusának uniója, mely Szerbia-szerte 750 iskolában mintegy 30 000 tagot számlál, a tanév első napját, szeptember 1-jét munkabeszüntetéssel, vagyis rövidített órákkal kezdi. A tervek alapján a tanórák harmincpercesek lesznek, és több helyen tiltakozó összejöveteleket tartanak.

A sztrájkolóknak három követelésük van: a közszolgálati foglalkoztatottakra vonatkozó törvénytervezet azonnali visszavonása, a fizetési kategóriák protokolljának elfogadása, valamint minden olyan törvényi rendelet visszavonása és megsemmisítése, amely a tanügyi dolgozókat kedvezőtlen helyzetbe hozza, valamint a munkahelyek megszűnéséhez vezet.

A szakszervezeti unió elnöke szerint a közszolgálatban foglalkoztatottak közül a tanügyben, a kultúrában és az egészségügyben dolgozók kapták a legrosszabb fizetési rangsorolást a kategóriák meghatározásakor, a katonaság és a rendőrség pedig, valamint a titkosszolgálatban, a kormányban és a bíróságon alkalmazottak jártak a legjobban. (Politika)

 

Gyülekezés az egykori dzsámi helyén

A vallást álcának használva, a koszovói iszlám közösség egy része, beleértve több vahhabitát is, az utóbbi időben megpróbál jól kitervelt forgatókönyv alapján zavargásokat kelteni Koszovó északi részén.

Az EULEX-ből származó nem hivatalos információk szerint a koszovói iszlám közösség már egy ideje nem egységes, több frakcióra szakadt, melyek közül egyesek keményen radikálisak. Egy ilyen irányzathoz tartozó csoportosulás — mely feltételezések szerint valamikor Szaúd-Arábia befolyása alatt állt, ma viszont Törökországból kapja a pénzt — az utóbbi néhány héten minden pénteken gyülekezik, méghozzá az északi területen, egy valamikori dzsámi maradványainál, közel a mitrovicai híd lábához. Mindezt rendőrségi tiltás ellenére teszik, azzal az indokkal, hogy vallási szertartásokra jöttek össze. A rendszeressé vált és egyre tömegesebb csoportosulás célja mintha az lenne, hogy provokálja a helyi szerb lakosságot, mely egyszer csak majd rátámad a „nyugodt, vallását gyakorló gyülekezetre”.

Néhány hete két albán nemzetiségű férfi, aki a mitrovicai iszlám közösség tagjaként mutatkozott be, írásos beadványt nyújtott át, engedélyt kérve a vallási szertartások rendszeres megtartására. Ezután a rendőrparancsnok tárgyalást indítványozott a helyi iszlám közösség vezetőivel, és kiderült, hogy a kezdeményezés mögött nem a vallási közösség áll, hanem bizonyos egyének. Az ügy folytatásaként a rendőrség írásban válaszolt, és az esemény kényes voltára való tekintettel betiltott mindennemű gyülekezést az egykori dzsámi területén. Ennek ellenére ismét elkezdődtek a pénteki szertartások, melyekre azóta kétszer került sor. A rendőrség előbb nem avatkozott be, de a múlt heti gyülekezést már megakadályozta.

Az északi oldalon megjelenő szakállas, rövidnadrágos, arabul imádkozó hívők látványa nem kis aggodalommal tölti el a helyi szerb lakosságot és a hatósági szerveket, hiszen tetézi az egyébként is feszült közhangulatot. A gyülekezők nagy része Koszovó déli tartományából jön át gyakorolni a vallását. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..