home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Potápi: elérhetők a Nemzeti Újrakezdés Program pályázati felhívásai
MTI
2021.11.25.
LXXVI. évf. 47. szám
Potápi: elérhetők a Nemzeti Újrakezdés Program pályázati felhívásai

Elérhetők a 2022-es Nemzeti Újrakezdés Program pályázati felhívásai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Potápi Árpád János azt mondta, hogy a programok két részben valósulnak meg. Az elsőben működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre lehet pályázni, míg a másodikban rendezvények szervezésére. A szerkezet a 2021-es Nemzeti Újrakezdés Program struktúráját követi.

Az elmúlt tizenegy évben mind a Kárpát-medence magyar közösségei, mind a diaszpóra magyarjai számíthattak a kormányra - hangoztatta az államtitkár. Hozzátette: az elmúlt esztendőben a koronavírus-járvány ellenére több mint 1,7 millió embert tudtak elérni, folyamatosan tartották a kapcsolatot a külhoni magyar szervezetekkel.

A 2021-es esztendőt a nemzeti újrakezdés évének nevezték el. Így az államtitkárság a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat, pályázati kiírásokat Nemzeti Újrakezdés Program címmel egységesítette, amelyben hat - oktatási, kulturális, egyházi, sport, valamint ifjúsági, cserkész- és közösségi, illetve diaszpóra - alprogram szerepelt. Ezen pályázatok sikere alapján hirdették meg 2022-re is a Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. elemét.


Fotó: Facebook

A két rész keretösszege együtt 2 milliárd forint - közölte Potápi Árpád János. Ebből a Nemzeti Újrakezdés Program I.-re 1,5 milliárd, a II. lépcsőre 0,5 milliárd forint jut. Mindkét esetben vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, a megvalósítási időszak a jövő év. Az I. részben a pályázható összeg 300 ezer és 5 millió forint, míg a II.-ban 300 ezer és 1 millió forint közötti.

Az államtitkár közölte, hogy a működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre szóló Nemzeti Újrakezdés Program I. és a rendezvények szervezésére szolgáló Nemzeti Újrakezdés Program II. felhívásai mellett egy harmadik pályázati kiírás is megjelenik csütörtökön, a Kárpát-medencei Testvértelepülési Programé, amelynek közösségi és gazdasági része is van. A keretösszeg 500 millió forint, amely fele-fele arányban oszlik meg a két alprogram között. A támogatás itt is vissza nem térítendő, a megvalósítási időszak szintén 2022. Igényelni 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget lehet. Potápi Árpád János megjegyezte, hogy a testvértelepülési programhoz kapcsolódóan felmérést végeznek és felkészítőt szerveznek.

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a kormány 2011-től támogatja pályázatok keretében a külhoni magyar szervezetek működését, fejlesztését, eszközbeszerzését, valamint rendezvényeit.

A 2022-es Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. kiírásain a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek vehetnek részt csütörtöktől.

A 2015 óta évente meghirdetett testvértelepülési program pedig új elemekkel bővült idén.

A pályázati kiírások a www.bgazrt.hu, valamint a www.kulhonimagyarok.hu oldalakon érhetők el.

Megjegyezték, hogy a három felhívás keretében 2021-ben 2,34 milliárd forinttal támogatták a közösségeket; több mint 2700 projekt valósulhatott meg.

A Kárpát-medencei Testvértelepülési Program pályázatára magyarországi települési és megyei önkormányzatok jelentkezhetnek valamely külhoni településsel közösen megvalósítandó projektre. Új elem a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok ösztönzése - emelték ki a sajtóanyagban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..