home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Piros pünkösd
Csermák Zoltán
2021.05.19.
LXXVI. évf. 20. szám
Piros pünkösd

A Hagyományok Háza tematikus napja

A tavasz mozgó ünnepére a május havi pünkösdre a Hagyományok Háza gazdag online sorozattal készül. Értékes koncert, beszélgetések a népszokásokról, s a Magyar Állami Népi Együttes meglepetése szerepel többek között a palettán.

Kimeríthetetlen a népszokások tárháza a keresztény egyház születésnapján. A legismertebb a búcsújárás, ami Csiksomlyón látványos, egyúttal lélekemelő vallási ünneppé fejlődött: a korábbi regionális egyházi esemény az összmagyarság ügyévé vált. Vidékenként királyválasztás, énekes-dramatikus pünkösdi királynéjárás, bálok varázsolták népünnepéllyé a jeles napokat. A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal. Úgy tartották, a pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé válnak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget ad, a házakra és az istállókra tűzött zöld ágak pedig megvédik a termést az ártó szellemektől.

A Hagyományok Háza online programsorozattal készül piros pünkösdre, a tavaszi ünnepre. Zenei programként ajánljuk a Berka Együttes és a Bajkó Zenekar ünnephez kapcsolódó koncertjét és az „Akkor és most” gyönyörű moldvai dallamait. Folytatjuk egyházzenei koncertjeinket, a szerkesztő ezúttal a pünkösdhöz kapcsolódó világi és szakrális népdalkincsünkből válogat. A neves népdalénekeseink most tanítványaikkal együtt fakadnak dalra. A Magyar Állami Népi Együttes igazi csemegét tartogat erre a napra, a májusfa kitáncolás hagyományát elevenítik föl összeállításukban.

Pünkösd ünnepéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról az Erdélyi Hagyományok Háza közreműködésével Dr. Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Dr. Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője tartanak érdekes előadást.

A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit, erről a témáról Babai Dánieltől, a gyógynövények ismerőjétől informálódhatunk. Elő a kötényekkel! Gasztro sorozatunk folytatódik, három különböző pünkösdi finomság elkészítésének csínját-bínját mutatjuk be.

A gyerekeket tavaszi kézműves foglalkozásokkal és a Borsa együttes zenés-játékos összeállításával lepjük meg. Szénási Veronika a kisebbeknek, Navratil Andrea pedig a nagyobbaknak mond népmesét. Kikapcsolódásként pedig a kicsik rákattinthatnak a sok izgalmas kérdést rejtő pünkösdi kvízre, vagy az ünnep világába elrepítő képkirakóra.

Boldog ünnepet, a programokhoz jó szórakozást kíván a Hagyományok Háza!

Információ: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..