home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Piros lesz a paradicsom...
Martinek Imre
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Piros lesz a paradicsom...

Maga a tény, hogy júliusban a törökbecsei Josif Marinković Általános Iskola diákszövetkezetének kertjében is érik a paradicsom, legfeljebb helyi gazdálkodói jelleggel bíró kishír lenne.

Ellenben mégis kuriózum, mivel a nevezett tanintézmény vezetősége idestova négy esztendővel ezelőtt megszavazta, hogy az iskola igen szűkös anyagi helyzetén fóliasátras konyhakerti növények termesztésével próbáljanak segíteni — kaptuk a fotókkal, illetve mozgóképpel is alátámasztott szakmai összefoglalót Báló Józseftől, a Bánáti Újság törökbecsei külső munkatársától.
Az elhatározást tett követte. Az iskola a közvetlen szomszédságában, a helyi közösség tulajdonában levő épület udvarát kapta el használatra. Ezt pedig közös erőbevetéssel először megtisztították a gaztól, majd termőfölddel töltötték föl. Ezután a helyi önkormányzat, valamint a Vrebalov Földműves-szövetkezet anyagi segítségével beszereztek három fóliasátort, és beindult a paradicsomtermesztés. Az iskolai fóliasátras projektum — elindításának pillanatában — Bánát területén az elsők között volt. Célja mind a tanulók, mind az intézmények vállalkozó szellemének fejlesztése, valamint annak biztosítása, hogy a diákok is tevékenyen részt vehessenek a növények termesztésében. Persze ahhoz, hogy a munka zavartalanul és rendszeresen folyjon, szakember segítségére is szükség van. Ez a szakember Makó Mihály, az iskola állandó munkása, aki a projektumot vezeti és a konyhakerti növénytermesztést végzi. Makó Mihály becslése szerint — ha az időjárás is kedvez — az idei paradicsomtermés kb. 6 tonna lesz. Az eladásából származó jövedelmet a diákkirándulások, az iskolai fölszerelések és az iskola egyéb szükségleteinek kielégítésére fordítják.

Összeállította: MARTINEK Imre
Báló József felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..