home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pénz? Nincs!
2017.10.02.
LXXII. évf. 39. szám
Pénz? Nincs!

Drágul a napközi? — Pénz helyett föld? — Könnyek közt hagyta el a parlamenti ülést a házelnök — A 2000 eurós fotel

Drágul a napközi?

Az új oktatási és nevelési törvény elfogadásával emelkedhet a gyerekek napközis ellátásának díja. Az elképzelés szerint ugyanis az önkormányzatoknak többé nem kellene fizetniük a gazdasági díj 80%-át, ahogyan eddig tették. Az új megfogalmazás szerint legfeljebb 80%-ra módosul a kötelezettség mértéke, vagyis maguk az önkormányzatok dönthetik el, hogy a gazdasági díj 1, 10 vagy 79%-át fedezik-e. A szülők eddig 20%-ban járultak hozzá gyermekük napközis ellátásához, ez az arány most akár jelentősen is megnőhet. Mladen Šarčević oktatási miniszter elmondta, szociális kártya bevezetését tervezik, így igazságosabb lehet a napközi díja, hiszen „nincs értelme, hogy a nem ugyanannyit kereső szülők ugyanannyit fizessenek”. Hozzátette, akadnak gazdag emberek, akik az állami óvodát választják, mert az olcsó, így a szegényebb családok gyerekei számára nem marad hely. Az óvodai ellátás díja városonként különböző. A legtöbbet a fővárosban kell fizetni, hiszen Belgrádban a gazdasági díj 27 900 dinár. Mivel a város állja az összeg 80%-át, a szülőknek valamivel több mint havi 5500 dinárba kerül a gyermekfelügyeletnek ez a formája. (Blic)
 

Pénz helyett föld?

Az egykori tulajdonosok kártérítésként állami földet kaphatnának pénz helyett, ilyen értelmű törvénymódosítást javasol a Szerbiai Restitúciós Hálózat — erről beszélt a koordinátor, Mile Antić a Szerbiai RTV híradójában. Kifejtette, hogy a költségvetésben nincs elegendő pénz a vagyon-visszaszármaztatásra, állami vagyon viszont van. Sokkal több az erdő, mint amennyit visszakövetelnek az egykori tulajdonosok, hiszen 180 000 hektárt kérnek, Szerbia tulajdonában viszont 700 000 hektár található. Nincs rá ok, hogy azt, ami hatékonynak bizonyult, vagyis a természetbeni visszatérítést, ne alkalmazzuk a törvény módosítása által — hangsúlyozta Antić. (Szerbiai RTV)
 

Könnyek közt hagyta el a parlamenti ülést a házelnök

Maja Gojković, a szerbiai képviselőház elnöke elsírta magát, és könnyek között távozott a parlamenti ülésről. Az „incidensre” azután került sor, hogy az Elég volt! Mozgalom képviselője, Ljupka Mihajlovski, aki fogyatékkal élő személy, nem kapott szót, noha ügyrendi felszólalásra jelentkezett. Erre reagált Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője, úgy fogalmazva, hogy Gojković megsérti a parlament és a polgárok tekintélyét, amikor egy hátrányos helyzetű képviselőt figyelembe sem vesz. Maja Gojkovićot ez érzékenyeken érintette, azt mondta, ez volt a legdurvább sértés, melyet életében kapott, hiszen hátrányos megkülönböztetéssel vádolták meg, pedig az ő családjában is van fogyatékkal élő. Szégyelljék magukat! — mondta feldúltan a házelnök, majd sírva fakadt, és elhagyta az üléstermet. (Blic.rs)
 

A 2000 eurós fotel

A jagodinai városi képviselő-testület árverésre bocsátotta a városi tisztségviselők foteljeit. Szerdán délben kerül kalapács alá Dragan Marković — Palma vkt-elnök ülőalkalmatossága 2000 eurós kikiáltási áron. A polgármester és a többi funkcionárius fotelje jóval olcsóbban szerezhető meg, „mindössze” 900 euróért hirdették meg őket. Palma foteljére licitálva 200 euróval emelkedik a tét, egyébként 100-100 euróval. A fotelek elárverezéséről még augusztusban döntöttek, a bevételt jótékonysági célra fordítják, többgyermekes, szegény családokat támogatnak belőle. Hogy miért Palma fotelje a legdrágább? Azért, mert neki kellett a legnagyobb terhet cipelnie — válaszolta a politikus. A város tisztségviselői természetesen az árverés után sem maradnak ülőalkalmatosság nélkül, az új faszékek már megérkeztek Jagodinára.


A nyitókép Szalai Attila karikatúrája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..