home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Példátlan vandalizmus
Stanyó Tóth Gizella
2011.10.05.
LXVI. évf. 40. szám
Példátlan vandalizmus

A randalírozás nyomait már eltüntették a Petőfi székházábanA vandalizmusnak már alig vannak nyomai Újvidéken, a Darányi-telepen székelő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban (MMK). Miután az illetékesek elvégezték a helyszínelést, felmérték az ismeretlen tettesek elkövette rombolás köv...

A randalírozás nyomait már eltüntették a Petőfi székházában

A vandalizmusnak már alig vannak nyomai Újvidéken, a Darányi-telepen székelő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban (MMK). Miután az illetékesek elvégezték a helyszínelést, felmérték az ismeretlen tettesek elkövette rombolás következtében keletkezett kárt, az intézmény vezetősége úgy határozott, hogy minél előbb helyre kell állítani a rendet. Beüvegezték a nagyajtót, eltakarították az összetört 8 falilámpa és a két csillár üvegcserepeit, a szétvert zongora maradványait, a virágcserepeket, a megrongált műszaki berendezést... Az élet egy napra sem állhat meg, mondják, hiszen az idén 80 éves (november 14-étől 19-éig tartják meg a Petőfi-napokat) intézmény küldetést is teljesít a déli végeken. Az Újvidéken élő magyarok kulturális központja kisugárzó tevékenységével erősíti a szerémségi magyar kultúregyesületeket is.

Érdemes-e megjavítani a zongorát?

Az újabb fejleményekről Márton Bálind Teodóra, a Petőfi Sándor MMK elnöke a következőket mondta közvetlenül lapzárta előtt:
- Sajnálatos, hogy ennek a szörnyű esetnek meg kellett történnie, hogy felfigyeljenek ránk a városi és a tartományi szervek. Újvidék város önkormányzata Igor Pavličić polgármesterrel az élen konkrét támogatást is ígér az úvidéki magyarság legfontosabb művelődési intézményének. A helyszínen járva maga is elítélte a rombolást. Szerdán pedig fogadja a Petőfi vezetőségét. Mi már papírra vetettük a halaszthatatlan munkálatok, a működésünkhöz szükséges lehetőségek megvalósításának időrendi sorrendjét. Miután ismeretlen személyek ellen tettek feljelentést a vizsgálószervek, mi elvégeztük a kár felbecslését, és már kedden (28-án) át is adtuk a rendőrségen. Közölték velünk, hogy végzik a dolgukat. Bízom benne, hogy részletesebben is tájékoztatnak bennünket hamarosan. Nagyon szerényen állapítottuk meg a kárunkat - 246 ezer dinár értékben - részint azért, hogyha majd meglesznek a tettesek, ne mondhassák, haszonszerzés céljából túlbecsültük a rombolásukat - jóllehet csak a zongorában tett kár értéke jóval nagyobb lesz. Hogy pontosan mekkora, azt csak a javítás (kérdés, érdemes-e) után tudjuk megmondani. Ehhez egy agyonhasznált zongora értékét vettük alapul. Számunkra ez a kár is óriási, hiszen minden dinár nagyon sokat jelent. Megvalósításukért meg kell küzdenünk.
Jólesik, hogy sokan együttérzésüket fejezik ki a történtek miatt, és mindazok elítélik a vandalizmust, akik számára fontos a Petőfi, az újvidéki magyarság kultúrközpontja. A városi, a tartományi szervektől, az MNT-től és a VMSZ-től kezdve más pártok, civilszervezetek is reagáltak, képviselőik pedig meglátogattak bennünket. Nikovicz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is elítéli a történteket. Sok polgár hív bennünket, ír levelet, és sokan kérdezik, miben segíthetnek. Értesüléseink szerint a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Tanács javaslatát, mely szerint a Vajdasági Végrehajtó Tanács hagyjon jóvá félmillió dinár gyorssegélyt a költségvetési tartalékokból, Bojan Pajtić tartományi kormányfő is támogatta. Jó lenne, ha ezt a pénzt minél előbb megkapnánk.
- Példátlan, ami a Petőfi földszinti termeiben történt szeptember utolsó hétvégéjén - tette hozzá Báthori József, a Petőfi Sándor MMK titkára. - Eleinte magam is nacionalista kilengésnek véltem a betörést, a rombolást, most mégis úgy érzem, hogy ez a vandalizmus felülmúlja azt. A tettesek, legyenek azok kiskorúak vagy nagykorúak, szerbek vagy magyarok, méltó büntetést érdemelnek. Egy olyan művelődési központra támadtak, ahol amatőrök hasznosan töltik szabad idejüket, ahol a nemzedékek, hagyományainkat továbbadva váltják egymást. Döbbenten néztük hétfőn (szeptember 27-én) mindazt, ami a víkend alatt történt, és azonnal jelentettük az illetékeseknek is meg a médiának is. Mondhatom, hogy mind a magyar, mind a szerb médiumok nagy érdeklődést tanúsítottak.
A rendőrség egyórás késéssel érkezett, majd ezután egy órával jöttek a helyszínelők. Alapos munkájuk eloszlatta kételyeinket. Precízen, pedánsan felmértek mindent. Mintát vettek minden nyomatról, még a DNS-vizsgálathoz is. Ők értesítették a vizsgálóbírót is, aki a betöréses rombolást vandál cselekedetnek minősítette. A helyszínen talált három lábnyom - különböző tornacipőtől - és két tenyérnyom nagyban segítheti a további nyomozást. Sok elmosódó nyom van, ami természetes, hiszen, sokan megfordulnak a Petőfiben. Szükség esetén ezeket is kiszűréses alapon össze lehet hasonlítani. A rendőrök megkérdezték az utcabelieket is, láttak-e, tapasztaltak-e valami rendelleneset.
A Petőfi Sándor MMK-ban várják a vizsgálat újabb fejleményeit. Remélik, hogy a helyszínen talált nyomok alapján hamarosan azonosítják a romboló, bőrükbe nem férő vandálokat és méltón megbüntetik őket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..