home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Pásztor István találkozott az LMP képviselőivel
Kartali Róbert
2018.10.12.
LXXIII. évf. 41. szám
Pásztor István találkozott az LMP képviselőivel

LMP: „Magyarország kormányának és az ellenzéknek is azokkal kell együttműködnie, akiket a vajdasági közösség felhatalmaz a képviselettel”

— Az utóbbi pár évet figyelembe véve a magyarországi ellenzéki politikai oldal részéről ez volt az első olyan megkeresés, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bárki is a magyarországi politikai ellenzéki színtérről kapcsolatot teremtsen a Vajdasági Magyar Szövetséggel — nyilatkozta a sajtónak Pásztor István, a VMSZ elnöke, miután találkozott ma Szabadkán a magyarországi Lehet Más a Politika (LMP) párt képviselőivel. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében megtartott sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő és Ungár Péter, országgyűlési képviselő is nyilatkozott a sajtónak.

A VMSZ és az LMP sok tekintetben, sok kérdésben más-más álláspontot képvisel, ennek ellenére Pásztor István pozitívan jellemezte a találkozót. Elmondása szerint a VMSZ abban érdekelt, hogy tartsa és erősítse a nemzeti együttműködés rendszerét, mert rajta keresztül lehet érvényesülni. Az LMP ellenzéki párt, mások a törekvései, az ambíciói, de ettől a különbségtől függetlenül nagyon fontos az egyeztetés.


Ungár Péter, Pásztor István és Keresztes László Lóránt (a szerző felvételei)

— Elégedett vagyok és örülök annak, hogy sor került erre a találkozóra. Fontos, hogy időt és alkalmat tudunk teremteni arra, hogy beszélgessünk és elmondjuk egymásnak álláspontjainkat, az indokokat, hogy mit miért képviselünk. Abban reménykedem, hogy lesz folytatása a beszélgetésnek — emelte ki az elnök, és hozzátette: a VMSZ hasonló megkeresések esetén is nyitott lesz a találkozásra.

— A nemzetpolitika kérdése konszenzus kell legyen az anyaországban. Arra törekszünk, hogy a nemzetpolitika kérdését az anyaországi pártok mindegyike valódi nemzeti ügyként tudja kezelni. Meggyőződésünk szerint ebből nem szabad pártpolitikát csinálni. Rendkívül fontos számunkra a nemzetpolitika, ezért is tartottuk fontosnak, hogy személyesen tudjunk egyeztetni a különböző aktuális politikai kérdésekről — mondta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke. — A nemzeti tanács megválasztása a legaktuálisabb, de más kérdések megvitatására is sor került a találkozón, így az uniós csatlakozás, az uniós integráció folyamatának a kérdése is szóba került, kifejezetten a nemzetpolitikai, a kisebbségi jogok összefüggésében. Felmerült a fiatalok elvándorlásának a kérdése is. Nagyon nehéz ezzel a kihívással bárhol a Kárpát-medencében megküzdeni, de örömmel hallottuk, hogy itt sok olyan tevékenység és fejlesztés valósul meg, mely eszköz lehet a fiatalok elvándorlása kapcsán. Vannak fejlesztések a felsőoktatást érintően, és ezek olyan hatást generálhatnak, melyek segítik a fiatalokat helyben megtervezni a jövőjüket és megadja a lehetőségét, hogy helyben alapítsanak családot. Az LMP a továbbiakban is nyitott lesz, hogy ezekről a kérdésekről személyesen és közvetlenül tudjunk egyeztetni, hiszen valljuk azt, hogy Budapestről, illetve Magyarországról nem lehet diktálni, onnan nem lehet megmondani, mik a teendők ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Hogyha együtt akarunk működni és a magunk módján szeretnénk ezeket az ügyeket támogatni, annak az első lépése, hogy személyesen tájékozódjunk és ezeket a kapcsolatokat szorosabbra fűzzük.

— A magyar külpolitika egyik alapvető prioritása az, hogy a határon túli magyarok érdekeit kell képviselni, mind az Európai Unióban, mind minden szövetségi rendszerben, amiben részt veszünk — mondta Ungár Péter. — Az jelenleg Magyarországon nemzeti konszenzus, és ezzel az LMP is egyetért, hogy Szerbia Európai Uniós csatlakozása egy fontos cél, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy ezt a célt is az itt élő magyar kisebbség szempontjából kell elsődlegesen vizsgálni. Ezért többek között arról is beszéltünk Pásztor Istvánnal, hogy a VMSZ által kezdeményezett módon, illetve az általuk jónak látott metóduson keresztül nagyon is fontos, hogy a magyar külpolitika érvényesítse a szerbiai magyaroknak a jogait, illetve a jogkiterjesztését ebben a folyamatban. A magyar külpolitikának az elsődleges prioritásának, az elsődleges szempontjának a szerbiai európai csatlakozással kapcsolatban a magyar kisebbségek helyzetének kell lennie. Nem Budapestről kell nekünk megmondani, hogy hogyan kell a kisebbségi politikát csinálni, nem az a dolgunk hogy véleményezzünk, hanem hogy bízzunk a vajdasági magyar közösség döntésében. Akiket a magyar közösség felhatalmaz a képviselettel, azokkal kell mind a kormánynak, mind az ellenzéknek együtt dolgoznia. Azokkal kívánunk a nemzeti érdek érdekében együtt dolgozni, akiket a vajdasági magyar közösség felhatalmaz, mind a nemzeti tanácsi választáson, mind pedig az egyéb parlamenti, vagy önkormányzati választáson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..