home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pásztor István négy tűz között
Kartali Róbert
2019.04.17.
LXXIV. évf. 16. szám
Pásztor István négy tűz között

Magyar, nemzet, politika — 100 év magány után címmel sajtóbeszélgetést tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében a Mindannyian! elnevezésű kampánysorozat keretében, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Máriás Endre (Magyar Szó), Tóth Lívia (Hét Nap), Tőke János (Családi Kör) és Agárdi Gábor (Pannon RTV) kérdéseire válaszolt. A négy újságíró közéleti témákról, elvándorlásról, nemzetpolitikáról és nemzetépítésről, az anyaország vajdasági gazdaságfejlesztési programjáról, továbbá az európai parlamenti választások fontosságáról is kérdezte Pásztor Istvánt a másfél órás közéleti fórumon.

— A nemzetpolitika terén tíz évvel ezelőtt megtörtént a hosszú ideje várt határmódosítás nélküli közjogi nemzetegyesítés, melynek közösségépítő hatása volt. A kisebbségben élő magyar közösségeknél volt idő, amikor hátrányt jelentett magyarnak lenni, most azonban a magyar állampolgárság megszerzésével megnyílt egy másfajta érvényesülési út. Aki ezt az utat használni akarta, az teljes joggal megtehette. Mára mintegy 150 000-en vették fel az állampolgárságot — emelte ki Pásztor. A gazdaságfejlesztési program által támogatott személyeknek a különféle választásokon való részvétele kapcsán a VMSZ elnöke elmondta, hogy a támogatásnak, illetve a vajdasági magyarok életét megkönnyítő egyéb intézkedéseknek nincs olyan jellegű feltételük, hogy az bárkit is kötelezzen a szavazásra. Hozzátette: azért kell odaállni a döntéshozáskor, hogy megerősítsük annak az esélyét, hogy azt, amit elkezdtünk, folytatni tudjuk. — Nem azért kell hogy szavazzanak, hogy kifejezzék a hálájukat, hanem azért, hogy közösen teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy folytatni tudjuk azt a fajta nemzetpolitikát, ami az elmúlt években ezt eredményezte — húzta alá. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatai révén a magyar állampolgárságú vajdasági magyarok lettek Szerbia legnagyobb befektetői, hiszen három év alatt mintegy 250 millió eurós fejlesztési ciklus lett elindítva. Szerinte a májusi európai parlamenti választás során erősíteni kell a magyar érdekképviseletet, így kialakítva egy olyan brüsszeli vezetést, amely nem mellőzné az Európai Unió bővítésének kérdését. Szavai szerint Deli Andor vajdasági jelöltként nemcsak Magyarország, de a vajdasági magyarság révén Szerbia érdekeit is tudja képviselni. A beszélgetés során az euroszkepticizmus is szóba került, viszont a VMSZ elnöke szerint amikor megnyílnak majd azok a tárgyalási fejezetek, amelyek eredményeként pénzek érkeznek a mindennapi élet rendezésére, akkor az unió iránti nyitottság is megváltozik. A május 26-ai szavazás kapcsán Pásztor a vajdasági magyar viszonyokra utalva hangsúlyozta, hogy a különbségeket mellőzve ezt az ügyet most közösen kell szolgálni, szerinte ugyanis jelenleg ez a legfontosabb ügy, mely egy közös érdek mentén mindannyiunkat összeköt.


Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..