home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Orbán és Vučić a Masterplast új gyártóüzemének megnyitóján
Tóth Tibor
2016.04.13.
LXXI. évf. 15. szám
Orbán és Vučić a Masterplast új gyártóüzemének megnyitóján

Orbán Viktor Magyarország és Aleksandar Vučić Szerbia miniszterelnöke április 13-án megnyitotta a szabadkai Masterplast vállalat új gyártóüzemét, az üvegszövetgyár új részlegét, mely szerb és magyar beruházással és a szerb állam támogatásával jöhetett létre 8,4 millió euró értékben.


Szabó Attila felvételei (a fenti képre kattintva megtekintheti az esemény teljes képgalériáját)

Bunford Tivadar, a Masterplast vállalat ügyvezető igazgatója visszatekintett a múltra, ismertette a jelenlévőkkel a Magyarországon 1997-ben alakult cégcsoport, majd a 2001-ben alakult szerbiai gyár fejlődésének főbb ciklusait.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kiemelte, az új üzemrészleg avatása jelentős esemény mind Szerbia, mind Magyarorság számára.

— Nekem, mint Magyarország miniszterelnökének jóleső és megnyugtató érzés, hogy Szerbia miniszterelnöke támogatja a vajdaságban élő magyarokat, a vajdaságban élő magyar vállalkozókat. Egy ilyen beruházáshoz kell néhány tehetséges ember, aki kigondolja és megvalósítja az ötletet. Kell néhány tehetséges ember, aki vezeti, és kell sok tehetséges és elkötezett ember, aki dolgozik az üzemben. Egyedülálló az, amibe belefogtak, és remélem több sikeres vállalkozó fogja önöket követni. Minden egyes beruházó először azt vizsgálja meg, hogy a beruházásra kiszemelt helyszínen van-e képzett, okos, intelligens, becsületes, szorgalmas munkaerő. Az ideérkező magyar beruházás elsősorban az itt élő magyaroknak és szerbeknek köszönhető, a speciális vajdasági minőségnek, az itteni jó munkaerőnek, ami lehetővé tette ezt a beruházást. Meggyőződésem, hogy ez a beruházás egy bátor lépés volt, előre viszi Szerbiát, jó Magyarországnak és különösképpen jó Európának. Az a tény, hogy itt 200 vajdasági ember munkához jut önmagában elegendő ok lett volna, hogy örömmel elfogadjam házigazdám meghívását. Az eseménynek van egy szimbolikus jelentősége is. Nekünk, magyaroknak és a szerbeknek van egy másik közös válalkozásunk is, amihez szintén nagy bátorságra van szükség. Közös vállalkozásunk úgy foglalható össze, hogy Vučić miniszterelnökkel együtt egy olyan Európát szeretnénk, melyben egy sikeres Szerbiának és egy sikeres Magyarországnak is helye van. Ez akkor valósítható meg, ha partnerei vagyunk egymásnak. Magyarország érdekelt Szerbia sikerében. Abban sem kételkedem, hogy Szerbia is érdekelt abban, hogy Magyarország sikeres szomszédja legyen Szerbiának. Szeretnénk, ha Szerbia minél hamarabb csatlakozna az Európai Unióhoz. Egy sikeres Szerbiában vagyunk érdekeltek, mely megbecsült tagjává válik az Európai Uniónak. Ebben Vajdaságnak a jövőben kulcsszerep hárul majd. Vajdaság, Szerbia számára az a hídfő, mely az Unióra nyílik. Vajdaság egy olyan régió, ami ma már nem elválasztja, hanem sokkal inkább összeköti Szerbiát Magyarországgal és Európával. A szerb gazdaság néhány éve a padlón volt. Önöknek innen sikerült felkapaszkodniuk, ami dolgozó magyarok és szerbek nélkül nem lett volna lehetséges. Ilyen mélységről felkapaszkodni, talpraállni, visszatérni az életképes gazdasággal rendelkező országok csoportjába, ehhez vezetők kellenek. Ebben benne van a mostani szerb kormány sikere is, hiszen a megvalósításhoz egy sikeres gazdaságpolitika kellett – mondta többek között Orbán.

Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke kiemelte, hogy az ország gazdasága a megszorító intézkedések után újra fejlődni kezdett, és lassan Szerbia visszanyeri tekintélyét. Hangsúlyozta, hogy sok még a szegény ember, de a dolgok jó irányba haladnak. Egyre több magyarországi befektető jelenik meg az országban, hiszen a magyar kormány sugallja a vállalkozóknak, hogy Szerbiában bátran fektessenek be, mert Szerbia kiváló hely a befektetések számára. Magyarország segíti Szerbia uniós csatlakozását, nem gördít akadályokat Szerbia elé, amiért Vučić külön köszönetet mondott a magyar kormánynak. A miniszterelnök fontosnak tartja a kis-és közepes vállalkozások fejlesztését, hiszen ezek képezik az ország gazdaságának alapját. Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy még több magyarországi vállalkozó jelenik meg Szerbiában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..