home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyílt pályán
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám

Szilágyi Károly könyveinek vajdasági bemutatókörútjaSzilágyi Károly ma Magyarországon, korábban Újvidéken élő újságíró, szerkesztő, fordító, tolmács, idegenvezető Mesélek egy tavaszról című fordítás-, Nyílt pályán című publicisztikai és Szólnak, intenek, óvnak című interjúkötetével ismerkedhetnek me...

Szilágyi Károly könyveinek vajdasági bemutatókörútja
Szilágyi Károly ma Magyarországon, korábban Újvidéken élő újságíró, szerkesztő, fordító, tolmács, idegenvezető Mesélek egy tavaszról című fordítás-, Nyílt pályán című publicisztikai és Szólnak, intenek, óvnak című interjúkötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők április 12-én, csütörtökön, 18 órakor Újvidéken, a belvárosi Szűz Mária neve templom hittantermében Matuska Márton közíró; 13-án, pénteken, 17 órakor Magyarkanizsán a József Attila Könyvtár Koncz István-termében és 16-án, hétfőn, 18 órakor a Zentai Alkotóházban Sinkovits Péter újságíró, irodalmár; 17-én, kedden, 19 órakor pedig Szabadkán a Városi Könyvtár dísztermében Dudás Károly Magyar Örökség díjas író közreműködésével.
Mák Ferenc a Nyílt pályán című kötet utószavában a szerzőt ''a délvidéki magyar írás csöndes szolgájának” nevezte, majd ugyanitt így jellemezte: ''Úgy volt és van ő jelen közöttünk, az eleven irodalom lármás valóságában, hogy szinte észre sem vettük, s úgy szolgálja az írást - hol megfontolt publicisztika, hol szép szövésű jegyzet vagy tanulmány, hol pedig irodalmi művek fordítása révén -, olyan alázatos jelenvalósággal, ahogyan a bácskai eperfa díszítette valaha a kertjeink mezsgyéjét. Csak akkor vettük észre, hogy része volt a tájnak, amikor megrezzent a koronája, és elénk hulltak zamatos gyümölcsei. Azok a gyümölcsök, melyek egyszeri, nélkülözhetetlen és megismételhetetlen részei voltak a kertnek, az egész kertkultúránknak.”
A bemutatókörút szervezője az Újvidéki Olvasókör, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a zentai Városi Könyvtár, a zEtna című elektronikus folyóirat, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a szabadkai Városi Könyvtár.
Szilágyi Károly újságíró, szerkesztő, fordító, tolmács, idegenvezető Mariborban született 1940. december 8-án. Az újvidéki József Attila Általános Iskolában, a Moša Pijade Gimnáziumban és a Pedagógiai Főiskolán végzi tanulmányait. 1961-ben magyar és szerbhorvát nyelv és irodalom szakon végez. 1961-től 1974-ig az Újvidéki Rádióban a Gyermekrádió újságírója, majd az Iskolarádió szerkesztőségében történelmi és földrajzi sorozatokat szerkeszt, nyilvános műsorokat, vetélkedőket vezet. 1974 és 1982 között a Forum Könyvkiadó szerkesztője, a Forum Könyvterjesztő boltvezetője. 1982-től 1992-ig irodalmi műsorokat szerkeszt az Újvidéki Rádióban. 1992-től 1993-ig a Világszövetség című lap újságírója, 1993 és 1994 között az MTV szerkesztője. 1994-től 1999-ig a Házat Hazát Alapítvány sajtófőnöke. 2001 és 2007 között a Nyugati Magyarság című lap szerkesztője. Jelenleg szak- és műfordító, tolmács, idegenvezető, informatikát tanít egy budapesti főiskolán.
Rendszeresen írt újvidéki (Magyar Szó, Képes Ifjúság) és szabadkai (7 Nap) lapoknak és folyóiratoknak (Híd, Létünk, Üzenet, Új Symposion, Hungarológiai Közlemények). Több tanulmánya és publicisztikai írása jelent meg Magyarországon a Hitelben, Kortársban, Látóhatárban, Forrásban, Kapuban, valamint több lapban: Nyugati Magyarság, Magyar Polgármester stb.
Szerbből, szlovénból és macedónból készült fordításait főleg a Forum és az Európa Könyvkiadó adta ki, továbbá a Nagyvilág, a Napjaink, a Vasi Szemle, a Napút folyóiratok, valamint különféle rádiós és televíziós szerkesztőségek.
Számos interjút készített kiemelkedő írókkal és közéleti személyiségekkel (Csoóri Sándor, Makovecz Imre, Nemeskürty István, Szabó Magda, Milan Kučan és mások).
Negyven év műfordítói munkásságából Mesélek egy tavaszról címmel jelent meg válogatás 2008-ban Budapesten. Csaknem fél évszázados újságírói pályája során írt cikkeiből, humoros írásaiból és tanulmányaiból Nyílt pályán címmel jelent meg válogatás 2011-ban Budapesten. Szólnak, intenek, óvnak című interjúkötete a napokban hagyja el a nyomdát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..