home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nyári témák (3.)
Lábadi Loránd
2022.08.24.
LXXVII. évf. 31. szám
Nyári témák (3.)

Ha már itt a várva várt nyár, akkor olyan témákkal szeretünk foglalkozni, amelyek a pihenésről szólnak. A munkahelyi gondok, az otthoni sürgés-forgás, felújítás, építkezés és a többi elfoglaltság után, mely nagyon sok energiát kivesz az emberből, megérdemeljük azt a néhány napos kikapcsolódást. Mindenki mást szeret, máshol érzi jól magát, ami természetes is, ezért a témák is ehhez igazodnak. Szóba kerülnek a lakóautók, lakókocsik, melyek egy legelőn is kényelmes pihenést tesznek lehetővé, továbbá a csónakok, a kis hajók és a jachtok, melyek egy kis tavon is a legjobb élményt tudják nyújtani. A nyári hónapokban a tavak, tengerek, hegyvidékek felé vezető utakon drasztikusan megnő a forgalom, ami néhány esetben akár többórás dugót is előidézhet. Ennek ellenére sokan nekivágnak a hosszú útnak különféle utánfutókkal, melyeken csónakot, SUP-ot, jet skit szállítanak. A turizmus napjainkra elképesztő üzletággá fejlődött, nagyon sok új munkahely is megjelent. Az idegenforgalomban dolgozók szerint a legütősebb időszak ma már július elejétől augusztus végéig tart, de az elő- és az utószezon is sok vendéget vonz.

LAKÓKOCSIK

A folytatásban a Dethleffs C joy420 QSH 2022-beli modellje következik, mely a drágább kategóriába tartozik. Hossza 6170 mm, szélessége 2120 mm, magassága 2610 mm, öntömege 1360 kg, a férőhelyek száma 3. Az egytengelyes lakókocsi tartalmaz minden olyan felszerelést, amely alapcsomagnak számít, továbbá bio-WC-t, mosdót és a zuhanytálcát. A padló könnyen tisztántartható, a külső a klasszikus formát tükrözi, de a modern vonalak is megtalálhatóak. Az ára 20 000 euró környékén van. A kéttengelyes Nomad legújabb modellje a valódi luxus megtestesítője, ahol minden a legjobb minőségű, nem csoda, hogy az ára akár 45 000 euró is lehet, a modellváltozattól függően. Hossza 9420 mm, szélessége 2500 mm, magassága 2650 mm, öntömege 2300 kg, míg a megengedett össztömege 2800 kg, a személyek száma 7.


 

A nagyok után jöjjön egy kis kedvcsináló magához a kempingezéshez, de azért mégse sátorban — nem lenézően, mert nagyon kellemes a sátorozás is, egy külön világ, ahol mindenünk meglehet, és sokkal olcsóbban. Tehát a lakókocsik között is vannak megfizethetőek, olcsóbbak, csak kisebb a méretük, és nem olyan tágas a terük. A Predom modellek, ha kényelmesen szeretnénk pihenni, 2 személyesek, Baby néven ismertek, de vannak a tágasabbak, melyek akár 4 személyesek is lehetnek, ezek Maxi modellnéven szerepelnek. A Baby N126E külsőre nagyon szép, divatos, a teljes hossza 3000 mm, a hasznos hosszúság 2450 mm, szélessége 1940 mm, magassága 2180 mm, egytengelyes, öntömege 530 kg, az össztömeg 750 kg lehet, de belső WC és zuhanykabin nincs, viszont gáztűzhely, mosogató, hűtő természetesen megtalálható.

A Maxi NT modell hossza 4500 mm a vonórúddal, a felépítmény hasznos hossza 3200 mm, szélessége 2050 mm, magassága 2400 mm, öntömege 685 kg, az össztömeg 850 kg, és itt már megtalálható a WC, a zuhanykabin és a konyha, hűtőszekrény, mosogató, valamint villanyfűtés. Ezek a modellek kezdő kempingezőknek és mindenki másnak ideális választás, a manőverezés is sokkal egyszerűbb és kisebb helyet igényel.

Ezek voltak dióhéjban a lakóautók és a lakókocsik, most következnek a felső kategóriás vízi járművek, melyek sok ember szívét megdobogtatják, amikor egy kikötőben közelről szemügyre veszik őket. Szép látvány, az biztos, de vajon mennyibe kerül egy ilyen? — ez fordul meg először az ember fejében, és az, hogy nekünk, átlagembereknek hány évet kellene dolgoznunk ahhoz, hogy megvehessük. Megnyugtatásként elmondhatjuk, igaz, hogy ezek a tulajdonosok dúsgazdag emberek, de olyanok is, akik szeretik teljes mértékben kiélvezni a szabadidejüket. Ezeknek a járműveknek több kategóriájuk is van, ezért mindegyikben elkalandozunk egy kicsit.

Jachtok

A Beneteau Grand Trawler 62 egy szép, kisebb modell, melynek hossza 18 950 mm, szélessége 5450 mm, maximális merülése 1400 mm, vízkiszorítása 28 500 kg. A 6 fekvőhely 3 kabinban található, melynek magassága 2000 mm, de ha szükséges, még egy kialakítható anélkül, hogy szűkebb lenne a hely. A hidegvíz-tartály 840 literes, a szennyvíztároló 4 egyenként 45 literes tartályból áll, melyek a 4 WC-hez és a 3 zuhanykabinhoz tartoznak, az állandóan rendelkezésre álló meleg víz mennyisége pedig 80 liter. A két MAN márkájú dízelüzemű erőforrás egyenként 730 lóerőt (544 kW) ad le kardántengelyen át a hajócsavarra. Az üzemanyagtartály 4000 literes, az elektromos feszültség 24 V/220 V. A hajótest V alakú, a fedélzet anyaga poliészter. A szép külső a modern hajóépítést tükrözi, mely minden követelménynek eleget tesz, a jachton eltöltött napok pedig emlékezetesek lesznek.

A Monachus Pharos 43 szintén a luxus-motorosjachtok közé tartozik, és a legmagasabb szintű kényelmet szavatolja. Minden megtalálható benne, amire egy nagyobb létszámú társaságnak vagy egy átlagos családnak szüksége van. A teljes hossza 14 650 mm, szélessége 4200 mm, merülési mélysége 1080 mm, vízkiszorítása 14 400 kg. A két belső, dízelüzemű, 6 hengeres, 6,7 literes Iveco erőforrás egyenként 450 lóerős (335 kW). A végsebesség 31 csomó, az utazási sebesség 26 csomó. A másik választási lehetőség lényegében csak az erőforrást érinti, mivel a többi paraméter megegyezik: két belső 6 hengeres, 5,5 literes Volvo motor, ahol a végsebesség 36 csomó, az utazási sebesség 30 csomó. Az üzemanyagtartályok 2 x 750 literesek, az édesvíztartály 750, a szennyvíztartály 400 literes. A fedélzeten összesen 5 kabin található.

(Folytatjuk)

Fotók forrása: YouTube

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..