home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem vásárolhatnak földet a külföldiek
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Nem vásárolhatnak földet a külföldiek

​​​​​​​Új lehetőségek a negyven évnél fiatalabb és a női mezőgazdászoknak — Szerbia két városában villámgyorsan kiadják az építési engedélyt

Új lehetőségek a negyven évnél fiatalabb és a női mezőgazdászoknak

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter az RTS-nek nyilatkozva kijelentette, a szerb kormány álláspontja egyértelmű: a külföldiek nem fognak könnyen termőföldhöz jutni. Annak idején már Vučić, illetve a kormányalakítást megelőző expozéjában Ana Brnabić is hangsúlyozta, hogy a liberalizáció, azaz a külföldiek általi termőföldvásárlás kérdését még az idén ősszel napirendre tűzik, illetve definiálják a törvényes kereteit.

— Nagy gond, hogy a restitúciós folyamat még mindig nem ért véget, vagyis hogy sok esetben a magán- és az állami földtulajdon közötti viszony kérdése rendezetlen. Meg fogjuk határozni a feltételeket, melyek a külföldiek földvásárlását szabályozzák, hamarosan meg is osztjuk a közvéleménnyel a mezőgazdasági földterületekre vonatkozó törvény módosítási javaslatait. A külföldiek jóval szigorúbb feltételekkel vásárolhatnak majd földet — nyilatkozta Nedimović.

A tervezet szerint magánszemélyek esetében egy legalább ötéves szerbiai tartózkodás, cégeknél pedig a regiszterben való hétéves szereplés lehet a feltétel. További újdonság, hogy a negyven évnél fiatalabb mezőgazdászoknak és a bejegyzett gazdasággal bíró nőknek az állam kamattámogatást nyújt.

— Amellett, hogy segítjük a hűtőház- és mezőgazdaságigép-vásárlást, meg kell változtatnunk az eddigi hozzáállásunkat, és teret kell adnunk a tudományos eredmények alkalmazásának is — tette hozzá Nedimović. A napokban kiírták a mezőgazdasági hitelpályázatokat, és eddig mintegy 300 millió dinár kölcsönt hagytak jóvá. Az illetékesek 3-4 milliárd dinárra becsülik a teljes hitelkeretet. (Blic)

Szerbia két városában villámgyorsan kiadják az építési engedélyt

A Doing Business tanulmánya szerint az elmúlt másfél évben Szerbiában mintegy 9000 építési engedélyt adtak ki. A legtöbbet Nišben és Kruševacon, méghozzá átlagosan 8 munkanap alatt, ami rekordidőnek számít. Korábban ez a folyamat akár 90 napot is igénybe vett, de mint azt a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai is mutatják, ez az időtartam lényegesen rövidebb lett. A törvényes határidőt a két említett városban tartják be a legjobban. Belgrádban például az építési engedély kiadása 14 napig tart, Újvidéken pedig három hétig.

A legtöbb esetben a közvállalatok közötti nem megfelelő kommunikáció lassítja a folyamatot, állítják a szakemberek. Az új törvény szerint ugyanis a jóváhagyást és az engedélyt nem közvetlenül az építtető, hanem a területileg illetékes szerv kell, hogy megszerezze. A közvállalatok tehát nemcsak hogy megfizettetik szolgáltatatásaikat, de még az időt is húzzák. Ha ez a folyamat ingyenes volna, akkor sokkal gördülékenyebben haladna. Az említett tanulmány szerint egyébként az utóbbi időben szinte megfeleződött az építkezési idő: a helyszín kiválasztásától az engedélyeztetésen át a kataszterben való bejegyzésig átlagosan 156 munkanap telik el. (Politika) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..