home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nem hiába éltünk
Szakáll Laura
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Nem hiába éltünk

Telt házas közönség tekintette meg a Népkör Magyar Művelődési Központ legújabb bemutatóját

Az intézmény Róna táncegyüttese a horgosi Gubanc csoporttal közösen készített táncszínházi produkciót. A Nem hiába éltünk Wass Albert életét, annak legfontosabb állomásait mutatja be próza és néptánc, népzene, valamint népdal segítségével. Az előadásban a Róna és a Gubanc táncegyütteseken kívül közreműködött a Népkör Szalagfűző leánykórusa és a Juhász zenekar. A táncjáték Szécsi Zsoltnak, a Gubanc vezetőjének, valamint a Róna táncosának elgondolása alapján valósult meg. Szécsi Zsolt úgy véli, a vajdasági néptáncoktatók önzetlen munkájának köszönhetően egyre több gyerek iratkozik be néptáncra. Ez is hozzájárul magyarságunk megőrzéséhez.

— Wass Albert verseit olvasgatva találtam rá a Nem hiába éltünk című költeményre, amely szerintem az ilyen emberekről szól, mint amilyenek mi vagyunk, akik küzdünk azért, ami éltet bennünket. A magyar tánckultúra és a néphagyomány nagyon gazdag, egy élet is kevés ahhoz, hogy feltárjuk. Van miből meríteni. Örülök annak is, hogy a fiatalok körében már „menő” a néptánc. Hogy a kamaszok így gondolkozzanak, hogy különféle tájegységek táncait tanulmányozva megismerkedjenek a múltunkkal, hagyományainkkal, ahhoz a néptáncoktatók önzetlen munkája is hozzájárul. Amíg van kultúránk, néptáncunk, hagyományunk, addig jelen leszünk a történelem színpadán. Úgy vélem, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélünk, a hagyományainkról, a múltunkról nem szabad megfeledkeznünk. Ebből kell táplálkoznunk, merítenünk. Kemény munkával készültünk a bemutatóra, a két csoport, a Róna és a Gubanc külön próbált pár hétig, majd összehoztuk, összehangoltuk az elkészített anyagot. A munkánk már a bemutató előtt meghozta gyümölcsét, több helységből is felkérést kaptunk ugyanis a vendégszereplésre. Természetesen pályázatok útján tudunk eljutni a fellépések helyszíneire. Bízom abban, hogy Vajdaság több pontján bemutathatjuk a Wass Albert életéről és munkásságáról szóló előadásunkat, szeretnénk a szórványban is fellépni, és ha lehetőségünk adódik, akkor az anyaországban is.

Rumenyákovity Kárló, a Róna egyik művészeti vezetője azt mondja, a színházi elemekkel fűszerezett táncjátékokra nagyon sokan kíváncsiak, a fiatalok körében is nagyon népszerű ez a műfaj. A Róna táncegyüttes egyébként az utóbbi időben felfrissült, most harminc táncossal dolgoznak.

— A fiatalabb korosztály tagjai csatlakoztak hozzánk, a felnőtt táncosok közül ugyanis néhányan családi okok vagy külföldi tanulmányaik miatt nem tudják tovább folytatni a munkát. Hetente három próbát tartunk, rendszeresen fellépünk, több fesztiválra kaptunk meghívást, többek között Magyarországon is szerepelünk a közeljövőben. Természetesen a fiatalabbak csoportja is rendszeresen bemutatkozik a megfelelő rendezvényeken, szemléken. Fontosnak tartjuk a színházi elemekkel fűszerezett táncszínházi produkciókat, ezekre az előadásokra sokan kíváncsiak, számos fiatal is eljön megnézni. A bemutató előtt is sokan érdeklődtek. Most a Nem hiába éltünk című produkciónkra összpontosítunk, de természetesen a jövőben is készülünk ehhez hasonló jellegű előadással. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..