home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Nekünk vannak elképzeléseink”
din
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám
,,Nekünk vannak elképzeléseink”

* Elnök úr, miben különbözik ez a mostani kampány a télitől?- Ez egy összetettebb kampány, hiszen három szinten lesznek választások. Ezért az azokra megfogalmazott programok tartalmi ismertetése is sokkal nehezebb feladat. A mostani megmérettetés a januáritól eltérően testületi, s nem egy sz...

* Elnök úr, miben különbözik ez a mostani kampány a télitől?
- Ez egy összetettebb kampány, hiszen három szinten lesznek választások. Ezért az azokra megfogalmazott programok tartalmi ismertetése is sokkal nehezebb feladat. A mostani megmérettetés a januáritól eltérően testületi, s nem egy személyre vonatkoztatott választás. Ezért a kampányban is sokkal többen vesznek részt. Megítélésem szerint március második felétől látszott is ez, mivel egy hihetetlenül intenzív kampányt szerveztünk, rengeteg helyszínnel és igen sok emberrel és programmal. Ami nem változott januárhoz képest, az a Koalíció fogadtatása. Az a hangulat, az a bizakodás, lendület, az egymásba kapaszkodásból származó közösségi öröm, ami már januárban tapasztalható volt, s ebben a kampányban hatványozottan tapasztalható. Olyan látogatottságúak a kampányrendezvényeink, hogy az még a szervezőket is meglepi. Nem ritka az olyan rendezvény, amelyen 300-400 ember is jelen van. Számomra az igazi meglepetés az volt, hogy a szabadkai urbánus közegben tartott rendezvényeken is sokkal, de sokkal több ember fordult meg, mint amire legmerészebb álmaimban is számítani mertem volna. Ugyancsak a meglepetés erejével hatott rám, hogy a rendezvényeken rendkívül sok a fiatal és a hölgy. Sokkal több, mint bármikor. Mindez számomra azt jelenti, hogy a Koalíció által megfogalmazott programok és célok találkoznak az emberek elvárásaival. Ilyen nagyméretű, látványos kampányt magyar párt még sosem csinált ezen a vidéken. Sem az óriásplakátok, sem a szórólapok, sem az internetes megjelenítés, sem a többi különféle technika tekintetében nem volt még ilyen. Ezek a megjelenési formák - a szakszerű, modern technikák arról tanúskodnak, hogy a VMSZ - amely ennek a kampánynak a mozgatója - egy modern, jól felkészült, jó infrastruktúrával rendelkező párt.
* Vajdaság-szerte találkozik az emberekkel. Mit mondanak, miért bíznak Önben? A beruházások, esetleg az összefogás ténye vagy a megújult retorika a vonzó számukra?
- Az elképzeléseiket emelik ki mindenütt. Azt mondják el, hogy mi minden jó történt az elmúlt egy évben, mit nyugtáznak mint egyfajta megvalósított elképzelést. Másrészt pedig kitüntetnek a bizalmukkal, hogy elmondják, mik a gondjaik, mit szeretnének megvalósítani. Pontosan értik azt, hogy ezeknek a céloknak a megvalósítása egyenes arányban áll a magyar közösség politikai súlyával.
* A Demokrata Párt a közelmúltban egy újságon keresztül azzal vádolta meg Önt, hogy a Vajdasági Nagyberuházási Alap fejlesztési terveinek kisajátításával gyakorlatilag ,,lenyúlja' a demokraták beruházásait. Mit gondol erről?
- A Nagyberuházási Alap eszközfolyósítását az új alkotmány tette lehetővé. Két különálló dologról van szó. Az egyik az alkotmány által a tartománynak biztosított 7 százalék. Személy szerint - mint bizonyára sokan emlékeznek rá - az alkotmányozás előtt amellett kardoskodtam, hogy a vajdasági magyarok ne szavazzanak erre az alkotmányra. Többek között a 7 százalék miatt. Most is azt mondom, hogy amikor emellett álltam ki - igazam volt. Akkor, amikor Vajdaság adja az ország jövedelmének több mint 40 százalékát, akkor a 7 százalék egyfajta szemkiszúrás. A 7 százalék messze az alatt a szint alatt van, ami megfelelne a méltányosság elvének. Ilyen vonatkozásban jobb volna, ha a demokrata párti barátaink végiggondolnák az álláspontjaikat, s beismernék azt, hogy elvszerűtlen kompromisszumot kötöttek elsősorban Kosovo érdekében. Mert az új alkotmány elfogadása valójában erről szólt, s ezt a kompromisszumot Vajdaság terhére kötötték meg. Persze, a 7 százalékból is sok mindent meg lehetett valósítani. Személy szerint senkinek semmilyen elképzelését nem ,,nyúlom le', de azt sem szeretem, ha a mi elképzeléseinkkel teszik ezt mások. Sajnos, a Demokrata Párt pontosan ezt teszi. Mi csak azt a mintegy 250 projektumot szoktuk emlegetni, amelyeket a mi embereinknek az elképzelései szerint, illetve azoknak a kidolgozásában, az értük történő lobbizásban a tartományi politizálásban szerepet vállaló embereink révén mi magunk valósítottunk meg. Semmi egyébbel nem kívánunk kampányt folytatni, így a DP eredményeit nem kívánom el- és kisajátítani. Éppen ezért nem tartom elfogadhatónak, hogy a mi eredményeinkkel mások ékeskedjenek. Nehogy már valaki azt mondja, hogy példának okáért az oroszlámosi, illetve a csonoplyai templom vagy az ittabéi református templom felújítása, vagy az újvidéki Európa Kollégium felépítése a Demokrata Párt érdeke és érdeme, nem pedig a mi elképzeléseinknek a kézzel fogható megvalósulása!
* Újvidékkel vagy Belgráddal ellentétben a konkurens pártok Szabadkán nem voltak hajlandóak megnevezni polgármester-jelöltjüket, ahogyan átfogó, kézzel fogható fejlesztési programot sem tettek le az asztalra. Noha a polgároknak joguk van tudniuk, hogy ki irányítja majd a várost, s közvetve ki lesz a felelős életminőségükért.
- Korrekt lett volna, ha ezt megteszik. Hogy miért maradt el - arra a magyarázatokat csak feltételezni tudom. Egyértelmű, hogy a politikai konkurenseknek Szabadka vonatkozásában nincs elképzelésük. Mert ha volna, az asztalra tennék. Mindannyian általános szöveggel, az országos politikát vegyítve, belgrádi központjaik mögé bújva kommunikálnak a polgárokkal. Másrészt számomra egyértelmű, hogy nincs versenyképes jelöltjük, s ezért nem hoznak nyilvánosságra neveket. Mert ha megtennék, kiderülne, hogy a jelöltnek nincs elképzelése arról, hogy mit akar tenni ezzel a várossal. Harmadrészben mivel Újvidéken, Belgrádban és még sok más városban megnevezték jelöltjeiket - ez annak a bizonysága, hogy Szabadka az ő számukra másod- vagy harmadrendű fontosságú kérdés. Személy szerint nem akarom eldönteni, hogy e három közül melyik a valódi ok, de sajnos számomra mindhárom elég súlyos, elgondolkodtató és elszomorító.
* Szabadka vonatkozásában sokszor hallani, hogy nagy aránytalanságok vannak a város különböző területein az infrastruktúra tekintetében. Amennyiben megválasztják polgármesternek, mi lesz az első lépése, illetve mi a stratégiája?
- Sok első lépésnek kell lennie. A szabadkai fejlesztési program igen ambiciózus terv. Sok területen kíván jelentős előrelépést generálni. Ezt pedig nem lehet úgy csinálni, hogy előbb az egyiket, aztán a másikat vesszük sorra. Ugyanabban a pillanatban kell elindítani a munkahelyteremtést és az infrastruktúra fejlesztést is. Ez vonatkozik az oktatásra, a sportra, az egészségügyre s mindazon elképzelésekre, amelyeket kialakítottunk. Az infrastruktúra tekintetében valóban tapasztalhatóak ezek az aránytalanságok. De nemcsak a városon belül, hanem a környező települések vonatkozásában is. Ezt úgy kívánom kezelni, hogy az ebben a pillanatban elmaradottabb településeket erőteljesebben kell fejleszteni. Jelenleg nagyon sok olyan városrész és környező település van, ahol megoldatlan a vízellátás kérdése, ahol aránytalanul sok utca nincs kiaszfaltozva, ahol nagyon nagy lemaradások vannak a telefonhálózat és a széles sávú internet-hozzáférés terén. Ezeket a településeket erőteljesebben kell fejleszteni, hogy gyorsabban elérjék a szabadkai átlagot. Egy négyéves ciklus tekintetében felelőtlenség lenne ebben a pillanatban azt állítani, hogy mindezt egy csapásra meg lehet oldani. Nem lehet. Amit a Szabadkai Fejlesztési Program célul jelölt ki: négy év alatt azt kell elérni, hogy minden háztartásban legyen vezetékes ivóvíz, hogy erőteljesen fejlesszük a kanalizációs infrastruktúrát. Ezenkívül sokkal intenzívebben kell aszfaltozni az utakat, illetve meg kell épülnie a terelőútnak, amely kivezeti a városból az átmenő teherautó-forgalmat. A postára nyomást kell gyakorolni, hogy a telekommunikációs kérdéseket a leszakadt területeken végre valahára megoldja. Ezek az elképzelések biztos megvalósíthatóak.
* Négy év alatt 500 millió eurót akar a városba befektetni. Miből?
- Összehasonlításként: ez az összeg a város költségvetésének tizenkétszerese. Ez azt jelenti, hogy minden évben az éves költségvetésnek a háromszorosát kell biztosítani. Két forrásból lehet megtenni. Egyrészt állami forrásból. Ebből 200 millió euró dinár-ellenértéke biztosítható. A fennmaradó 300 milliót pedig a magántőke aktivizálásával. Az ipari parkokon túli beruházások mellett a munkahelyteremtő beruházások, a vámszabad övezetek létrehozása révén. Ide tartozik a mezőgazdasági logisztikai központok kiépítése is, Palics fejlesztési tervének megvalósítása. Csak Palics fejlesztése csaknem 150 millió euró, így nem kételkedem benne, hogy ez egy reális, megvalósítható terv. Szabadkának megvan erre a potenciálja. Ez nemcsak a város fejlesztését jelenti, hanem a környező településekét is. Ahogy Szabadkán ipari zónát kell kialakítani, úgy kell ezt megtenni Csantavéren, Bajmokon, Tavankúton, Királyhalmon és Hajdújáráson is. Határozott elvem, hogy amilyen mértékben kell magát a várost, olyan mértékben kell a környező településeket is fejleszteni mind az infrastruktúra, mind a munkahelyteremtés tekintetében. A mezőgazdasági logisztikai központok egyben felvásárló- és csomagolóállomások is lesznek, ahol a mezőgazdasági termelők reális áron tudják értékesíteni termékeiket, hogy hosszú távon tudjanak arról gondolkodni, hogy melyek azok a termelési struktúrák, amelyek piacképessé tehetik őket.
* Milyen eredményre mondja azt mind az önkormányzati, mind a tartományi és köztársasági választások esetében, hogy megfelelő, mi az a minimum, ami alá nem adják a kormányalakítást a Vajdaságban?
- Jelenleg számomra az a legfontosabb, hogy mind a tartományban, mind a köztársaságban olyan parlamenti többség alakuljon ki, amely az európai orientáltságért száll síkra. Tartományi szinten a Magyar Koalíciónak azokat a stratégiailag fontos helyeket kell megtartania, illetve megszereznie, amelyek a mi közösségünk számára fontosak. Ilyen a Nagyberuházási Alap, a Fejlesztési Alap s azok a titkárságok, amelyek jelenleg is az ellenőrzésünk alatt állnak idestova nyolc éve.
Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy köztársasági szinten akkor lennék elégedett, ha több szavazatunk lenne, mint januárban. Akkor 93 ezer volt, most a 100 ezer a cél. A különbséget pedig Szabadkán szeretném látni, ahol megvan ez a tartalék. Ez köztársasági szinten 5-7 parlamenti helyet jelentene, önálló magyar frakcióval. A tartomány vonatkozásában 15-től 18 parlamenti hellyel. Önkormányzati szinten pedig Topolya, Kishegyes, Zenta és Szabadka megtartásán túl pedig Magyarkanizsa, Csóka, Ada és Óbecse visszaszerzése a fő cél.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..