home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nagy István
B. Z.
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám
Nagy István

Színművészeinkről nem neveztek el teret vagy városnegyedet, nem emeltek szobrot nekik, de a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett színjátszó találkozón minden évben Nagy István Díjban részesült/het a szemle legjobb epizodistája - A szabadkai Népszínház magyar társulata, maj...

Színművészeinkről nem neveztek el teret vagy városnegyedet, nem emeltek szobrot nekik, de a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett színjátszó találkozón minden évben Nagy István Díjban részesült/het a szemle legjobb epizodistája - A szabadkai Népszínház magyar társulata, majd egy évad erejéig az Újvidéki Színház tagjaként estéről estére megmérettetett a színpadon - A legendás hatvanas években vált kivételes tehetségű színészegyéniséggé: trónusra sohasem vágyott, alig érte a színpadon a reflektorfény, alakjait ő maga ragyogtatta meg - Fiatalon hunyt el - szomorkás mosollyal az arcán
Látom magam előtt, amint a levegőtlen klubból az olvasópróbára mentemben Nagy István suhan el mellettem cigarettával és kávéval a kezében, lezser öltözékben - néha télidőben is vékony ingben rohangált a városban -, lábán félretaposott cipő, szóval sohasem láttam olyannak, mint akit skatulyából húztak volna elő. Hóna alatt a szerepkönyv. Elkacsázva mellettem ezt mondta: ,,Megvárom, hogy lesz-e sikere az előadásnak. Ha nem lesz, ha a Stein doktor nem tapsol, akkor nem tanulom meg a szerepet..."
Nagy István, a Nagy Pista...
Tartozott nekem egy őszinte, hazugságoktól mentes interjúval. De a Szabadkáról falfehér arccal távozó Árok Ferenc is tartozott ugyanezzel, akárcsak a szemünk előtt elfogyott Majoros Kati, a magába roskadó Verseghi Jóska, szegény Juhász Anna és Czehe Guszti is, mindazok, akik a hatvanas években megteremtették a szabadkai magyar társulat legendáját. Őket szeretném most is beszéltetni a rendezőkről, akikben örömük is volt, kiugró sikereikről; őket szeretném megszólaltatni, akikkel nemcsak megindult az élet, hanem robogott is, szikrázott is; őket, akik megtanultak mindent, amit ezen a nyomorúságos pályán meg lehetett tanulni.
Nagy István, a Nagy Pista...
Igazi szabadkai figura volt. Amolyan szabadkai őslakos. Sokáig élvezni tudta a város és a színházi munka minden pillanatát: a kávéházak semmihez nem hasonlítható hangulatát, levegőjét, amíg a Mali mirban Remete Karcsi és az én társaságomban a maraskinóját kortyolgatta, élvezni tudta az első tavaszi napsütést, a behavazott utcákat, a házibort Görögéknél, a szomszédban, a zajos próbateremben folytatott nem mindig baráti beszélgetéseket, szakmai eszmecseréket, s aztán - élete vége felé szívpanaszai és egyéb betegségei dacára - a rendszeresen fogyasztott méregerős feketét, az elmaradhatatlan cigarettát és a bort. Alacsony termetű volt, mégis erős akaratú embernek tűnt. Egyik napról a másikra megváltozott a hangulata. Egy anekdota szól róla:
Elment a Nagy Pista az orvoshoz. Panaszkodott erre, panaszkodott arra, a legtöbbet mégis a kedélyállapotára.
- Doktor úr, valami eltörött bennem - mondta. - Depresszió gyötör, nincs kedvem már semmihez. Mit csináljak, mit szedjek be, hogy másként lássam ezt a vacak világot?
A doktor megveregette a vállát.
- Adok én magának, fiatalember egy jó tanácsot. Menjen el a színházba, és nézzen meg egy vígjátékot. De olyat, amelyben Nagy István is szerepel. Meglátja, visszanyeri az életkedvét.
Színészünk fáradtan legyintett.
- Doktor úr, én vagyok a Nagy István.
Tudtommal asztalosmesterséget tanult. Nagyon fiatalon a Népkör színpadán téblábolt. Sokáig mellőzöttnek érezte magát a pályán, folyton szorongó, nehezen ,,elkészülő' amatőr színész volt. Nem szerette az érzelgősséget, a fölöslegesen hullatott könnyeket, a műbánatot. Imádta a kabarét, a komédiát és a velük járó rengeteg munkát. De gyermekkorában nem is gondolt arra, hogy színész legyen. Saját bevallása szerint jók voltak a családi körülményei, édesanyjával és mostohaapjával éldegélt egy fedél alatt. Végül mégis a színház mellett döntött. ,,Szűk' volt neki a Népkör színpada, pedig akkortájt a művelődési házban példaértékű tevékenység folyt.
Egyszerre csak ott mókázott közöttünk. Elhalmozták epizódszerepekkel. Csillogott-villogott, bukfencezett Kisfaludy A kérők című vígjátékában, a Finom kis társaság című bohózatban, Bunkóst játszotta Shakespeare Sok hűhó semmiért című művében, Christopher Wrenként kergette az őrületbe a panzió lakóit Agatha Christie Egérfogójában, rendőr volt Mrozek Hekusokjaiban. Legrande a Luluban, csavargó Robert Thomas Szegény Dánieljében, zsugori zsidó a Dundo Maroje musical-változatában, kiváló alakítást nyújtott a Tíz kiló arany című színjátékban. A szerep - és Sík Ferenc rendező - kedvéért kopaszra borotváltatta a fejét, mert - ahogyan mondta: ,,Egyszer az életben kaphat csak egy magamfajta epizodista főszerepet, ezért minden áldozatot meghozok. Ha a rendező azt kívánja, a fél lábamat is levágatom...' Népszerű rendezőinket lelkesítette vagy bosszantotta. Énekelt és táncolt A zöld hajú lány című nagy sikerű rockoperában, a Napfoltokban, s mindig öntörvényűen. Gyakran egy poén kedvéért ellentmondott a rendező elképzelésének. ,,Én a színházat látni, érezni és élni akarom' - mondogatta.
Németh P. István egy évad erejéig az Újvidéki Színházban szerepeltette, Harag Györggyel is dolgozhatott. Visszatérve Szabadkára egyéni ízzel, olyan nagypistásan formázta meg az alakjait. De aztán az orvosok leparancsolták a pódiumról. Évekkel ezelőtt leült egy székre a kollégája nappalijában - és elment tőlünk, közülünk. Annyira élőn látom ma is, hogy szinte hihetetlen, hogy holnap nem találkozom vele az utcán a Kertvárosban, ahogyan sörösüveggel a hóna alatt baktat valamerre, és nem ott folytatjuk, ahol abbahagytuk...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..