home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Művelődési házra várva
Tóth Tibor
2016.01.17.
LXXI. évf. 2. szám
Művelődési házra várva

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület tíz éve 260 tagot számlált. Azóta ez a szám alaposan megcsappant, aminek az elvándorlás mellett a művelődési ház hiánya a legfőbb oka.

A felújítási munkálatok 2010 októberében kezdődtek meg, az elején még a tervek szerint folyt a munka, jó ideje azonban alig történik valami az impozáns épület körül.

— Nagyon szomorú az utóbbi hat év, hiszen a művelődési ház hiánya rányomta bélyegét a közéletre, a kultúrára, az egyesületre. Szakosztályaink nehezebb körülmények között dolgoznak. Három néptánccsoportunk, a Gubanc, a Cibere és a Ficánka, valamint a Barka kézimunka-szakosztály, a Diákszínpad, az Iringó környezetvédelmi-honismereti civil szervezet és az asszonykórus működik jelenleg, bár utóbbiak munkáját szakemberhiány nehezíti, hiszen nem könnyű megfelelő oktatót találni. Idősebb néptánccsoportunk bagi táncokat, a középső csoport horgosi lakodalmast, a legkisebbek pedig kalocsai táncokat tanulnak Széphalmi Zoltán magyarországi koreográfus vezetésével. A régi óvoda és iskola épületében néhány éve játszóház működik, és az ott lévő nagyobb teremben próbálnak a gyerekek — mondta Takács József, az egyesület elnöke.


Ha elkészül, ilyen lesz majd a művelődési ház

Takács információi szerint a művelődési ház felújítási munkálatai anyagiak hiányában szünetelnek. Az épületre hatalmas szükség van, hiszen általa újra fellendülhetne a művelődési élet a településen. Nyáron még csak használható is lenne, de a fűtés, a villany- és a kommunikációs hálózat még befejezésre vár, valamint be kell bútorozni a helyiségeket. Az új, a korábbinál tágasabb épületben a könyvtár — melyben jelenleg nincs olyan helyiség, ahol megfelelő körülmények között szervezhetnének eseményeket — több mint 120 négyzetméternyi területen kap helyet, emellett raktárak, irodák, nagyobb próbaterem és kibővített színpad létesül majd, valamint a nézőtér padlózata ezentúl egyenes lesz, így báloknak is otthont adhat a nagyterem.

Az egyesület a Kamaráson megvásárolta azt a villát, amelyben 1906-ban, horgosi tartózkodása idején Bartók Béla népdalokat gyűjtött. A tetőszerkezetet az ősszel kicserélték, újak a horogfák, de pályázati pénzekből és saját erőből megpróbálják teljesen helyrehozni az épületet. A tervek között egy Bartók-emlékszoba kialakítása szerepel, a kézimunkázó asszonyok pedig kifejezték szándékukat, hogy szívesen gondot viselnek az épületre, közben hímeznének, társalognának.


Takács József a Kamaráson lévő villa előtt

Csak a kifogástalan gyümölcsre vevő az orosz piac

Horgos leginkább a gyümölcstermesztésről ismert. Serfőző Jenő gyümölcstermelő, a Termelők Klubja vezetőségi tagja 15 hektáron gyümölcsészettel (alma, szőlő, őszibarack, fekete bodza) foglalkozik, emellett 5 hektárnyi szántót is művel. A szőlészek szempontjából a 2015. év stabilnak mondható, egészséges szőlőt sikerült termeszteni.

— Több alkalommal 35-36 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, ami hozamcsökkenést idézett elő. A szőlő szeret szenvedni, minőségét az eső olykori kimaradása inkább javítja. Növényvédelmi szempontból problémamentes év áll mögöttünk, habár én mindig megvédem a szőlőt, még ha ez sokba kerül is nekem. Jártam már úgy, hogy próbáltam olcsóbban megoldani a növényvédelmet, és lettek is belőle gondjaim. A csemegeszőlő olyan jó minőségű, hogy a vevők azt hitték, nem itt termett, hanem külföldön. Egy új, görög-spanyol technológiát használok, a termést már virágzáskor ritkítom. Amikor 30-40 százalékban kivirágzott a szőlőfürt, akkor kell rászórni a szert. A nem virágos szemeket a fürt ledobja, és azok a bogyók kötődnek meg és nőnek tovább, amelyek a kezelés pillanatában ki voltak nyílva, és így ritka, hosszú, laza fürtöket kapunk. Nemcsak a szőlő, hanem az alma esetében is alkalmaztam ezt a technológiát. Jelenleg azon gondolkodom, hogy jégvédelmi hálót kellene beszereznem, az öntözést pedig mikroszórófejjel oldanám meg, mivel a vízágyúkkal való öntözés nem racionális — mondta Serfőző.

Az alma iránti kereslet valamivel nagyobb, mint tavaly ilyenkor volt. Ez az orosz piacnak köszönhető, mivel a hazai vásárlóerő nagyon gyenge. Viszont az oroszok csak a kifogástalan gyümölcsöt szállítják el, melyért 52-55 dinárt fizetnek.


Serfőző Jenőék az almát válogatják (Szabó Attila felvételei)

A gazda kifejtette, hogy a gyümölcstermesztés terén több megoldásra váró feladat van. Horgoson a gyümölcstermő homok a településtől nyugatra található, ahol nincs áram, és a locsolás is nehézségekbe ütközik. Véleménye szerint ki kellene használni a mezőgazdasági minisztérium programját, mely a gyümölcsösök végére transzformátorok építését teszi lehetővé az állam költségén, mert ez az egyetlen megoldás az elsivatagosodás ellen. Ezenkívül olyan csatornákra is szükség van, amelyek segítségével öntözni lehetne a földeket, gyümölcsösöket.

Serfőző gazda kérésünkre elvégezte a próbametszést a szőlőben, és megtudtuk, milyen termés várható az idén.

— A vesszők egészségesek, növényi betegségek nem támadták meg az ültetvényeket. A hosszú ősz alatt a vesszők beértek. Ha nem lesznek extrém fagyok, azaz a hőmérséklet nem csökken -18 fok alá, akkor szép termésre van kilátás — hallottuk a gazdától.

Az előrejelzések szerint enyhe telünk lesz, március végén pedig beköszönt a tavasz. Reméljük, hogy nem ismétlődik meg a három-négy évvel ezelőtti eset, amikor a Vince-napi metszés során jó termést jósoltak a szakemberek, a néhány nap múlva beköszöntött hideg időjárás azonban elvitte a termés nagy részét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..