home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Múlt és jövő
fczs
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám
Múlt és jövő

Egy tűt sem lehetett volna leejteni a zombori Magyar Polgári Kaszinó zsúfolásig megtelt nézőterén a múlt szombaton, az intézmény fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén.

Délvidék-szerte kevés település dicsekedhet azzal, hogy másfél évszázados gazdag múltú intézménye szinte változatlan szerepet tölt be a mai napig: a magyar nyelv és kultúra ápolását vállalta magára. Ehhez az immár történelmi távlatú célhoz méltó rendezvénnyel ünnepelte meg az egyesület a kerek jubileumot.
Noha a Magyar Polgári Kaszinó 150 éve alakult meg, hivatalos bejegyeztetésére a kiegyezés után, 145 évvel ezelőtt került sor, s 130 éve ugyanazt az épületet vallhatja magáénak és használja a számbelileg sajnos fogyatkozó, de törekvéseit és reményeit fel nem adó zombori magyarság. Arról, hogy nemcsak múltja van az intézménynek, hanem jövőt is épít, a mintegy száz fellépőt felvonultató szórakoztató, sokrétű programot záró műsorszám is tanúskodott, amikor kisdiákok töltötték be a színpadot.
Az előcsarnokban megnyílt a patinás intézmény múltját bemutató kiállítás, dr. Karcher Erzsébet elnök pedig felelevenítette a Kaszinó szerepvállalását a történelmi sorsfordulók idején.
A látványos és tartalmas műsorra Dudás Károlynak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének a köszöntője tette fel a koronát. Magvas gondolatait az egybegyűltekkel megosztva adta át az ünnepeltnek a Művelődési Szövetség Aranyplakett Díját.
A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték az anyaország belgrádi külképviseletének, a testvérváros Bajának, a hazai és a határon túli társintézményeknek, Zombor város önkormányzatának, a civil egyesületeknek, az egyházaknak és a politikai szervezeteknek a vezetői, illetve képviselői.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..