home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Műkedvelő színjátszásunk ünnepe
Faragó Árpád
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám
Műkedvelő színjátszásunk ünnepe

A tavalyi díjazottak (Szabó Attila felvétele)A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség március 23-a és április 10-e között Tordán rendezi meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozóját, természetesen a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület segítségével, társszervezésében.Ismé...

A tavalyi díjazottak (Szabó Attila felvétele)

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség március 23-a és április 10-e között Tordán rendezi meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozóját, természetesen a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület segítségével, társszervezésében.
Ismét csak dicsérni tudom a Szövetség ezen döntését. Úgy vélem ugyanis, hogy ez a bánsági helység, annak összetartó közössége megérdemelte ezt a megtiszteltetést, megérdemelte, hogy a vajdasági magyar műkedvelő színjátszás legrangosabb rendezvényének a házigazdája lehessen. Biztos vagyok benne, hogy a tordaiaknak köszönhetően egy újabb szép ünneppel lesz gazdagabb műkedvelő színjátszásunk.
Azt hiszem, hogy ennek az elvárásnak az indokoltságához nem fér kétség. Amikor ezt mondom, akkor nemcsak arra az igen figyelemre méltó érdeklődésre gondolok, amely színjátszóink részéről a Találkozó iránt ezúttal megnyilvánult (18 társulat nevezett be a vetélkedőre), hanem arra a műfaji sokszínűségre is, amely az idei rendezvény műsorát meghatározza, illetve arra a műsorválasztási szabadságra, amely a műkedvelő színjátszásunkat eddig is jellemezte, vagyis hogy színjátszóink bátran alakíthatták és alakíthatják műsorpolitikájukat! S így van ez rendjén. A tordai szemle is erről győz meg bennünket, hiszen a drámától és a vígjátéktól kezdve a musicalen és a bohózaton át a különböző szerkesztett műsorokig valóban minden műfaj felvonul majd.
Ami pedig a Találkozó iránti felfokozott érdeklődést illeti: nem kis meglepetésünkre a fiatalok azok, akik mind nagyobb számban fordulnak színjátszó mozgalmunk felé. Úgy gondolom azonban, hogy érdemes felsorolni azokat a színtársulatokat, amelyek ott lesznek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozóján:
A tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatán kívül ott lesz még: A Zentai Színtársulat, a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport, a bácsgyulafalvai Vándor Társulat, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat, az Adai Színtársulat, a tamásfalvai Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület színjátszói, a topolyai Mara Amatőr Színház, a nagykikindai József Attila Színtársulat, a nemesmileticsi Németh László Művelődési Egyesület színtársulata, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói, a csókai Orpheus Egyesület, a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport, a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület társulata, a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színtársulata, az oromhegyesi Bohémia - Az érett, éretlenek társulata és a gombosi színjátszók.
Szándékosan soroltam fel ezeket a társulatokat. A célom az volt vele, hogy láttassam: nemcsak hogy életképes, hanem egyre erősebb is mind számbeli, mind színvonalbeli szempontjából színjátszó mozgalmunk, és újabbnál újabb értékekkel gazdagodik! Persze azért jó néhány ismert színjátszó csoport az idén is hiányozni fog a Találkozóról. Hogy miért? Jó lenne már végre erre a kérdésre választ kapni.
Az idei rendezvény résztvevőinek a sorában két olyan társulatot is említettem, amely csak nemrég alakult meg és az első komolyabb megmérettetésére majd csak ezután, vagyis hát ezen a szemlén kerül sor. Remélem, hogy az oromhegyesi és a tamásfalvai színjátszók most, amikor részesei lettek, lesznek a vajdasági magyar műkedvelő színjátszók nagy családjának, tovább dolgoznak majd és igyekeznek megerősödni, továbblépni, közösségük és persze mindannyiunk örömére.
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója április elsején fejeződik be ünnepélyes díjkiosztással és az Újvidéki Színház ajándékelőadásával, Szerbhorváth György: De ki viszi haza a biciklit? című monodrámájának a bemutatásával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..