home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mozgalmas november
Martinek Imre
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Mozgalmas november

Eseményekben gazdagon kezdődött meg a november Pancsova község területén.

Károly napján a belvárosi katolikusok közössége templomuk búcsúját ünnepelte, Sándoregyházán pedig a vándorló teadélutánok népszerűsítői adtak egymásnak találkát. Persze, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy tizenegy esztendőre visszamenőleg, a több évtizedes októberi hagyományt félretéve, immár a Temes-parti kisvárosban is a novemberi felszabadulás-dátumot részesítik előnyben. Konkrétan november nyolcadikát, 1918-ban ugyanis a moravai hadtest első számú gyalogezrede ezen a napon kelt át a folyón, és vette be úgyszólván harc nélkül Dél-Bánság adminisztratív központját. Az első világháborúban elesett hősök emlékére egyébként réges-régen a pancsovai 3. számú tábori vadászzászlóalj tisztikara is állíttatott egy, mindmáig épségben maradt márványtáblát. Gótbetűvel rótt német, illetve magyar nyelven.
Értékes bemutatkozási perceket kaptak a község területén élő etnikumok is, visszatérő vendégként soraikban a sándoregyházi Bonnáz Sándor MME hangszeres kísérettel kiegészített csapatával.

Ebben az időszakban zajlott le a sorrendben 15. pancsovai dzsessz-fesztivál is. Olyan neves világsztárokból álló csapatok vonultak fel, mint a belga/francia Eric Legnini Trio, az USA-beli Kenny Garrett Quintett és a bejegyzésileg amerikai és angol Stacey Kent Band. A „hazai színek”-et az All Stars Band képviselte. Kuriózumnak számít egyébként, hogy a szervezők az alkalomra készült műsorfüzetek szövegeit magyar nyelvre is lefordíttatták, a zenei fesztivál kísérőrendezvényeként pedig több, (anya)nyelvvel kapcsolatos interaktív műhelymunkákat is felkínáltak. Ezáltal a különbözőségekben rejtőző szépségek és értékek toleráns megőrzésének fontosságára is rámutattak.

A pancsovai Petőfi Sándor MME ezúton is felhívást intéz a vajdasági egyesületek tánccsoportjaihoz, hogy nevezzenek be az idei, ötödik Silladri magyar kamara népitánc-fesztiválra. Ez a kétévente megrendezett, pancsovai székhelyű rangos néptáncrendezvény tulajdonképpen az egyetlen a maga nemében, amely még képes fenntartani és erősíteni a dél-bánsági szórványmagyarság folkloristái, illetve a táncházmozgalom vajdasági hordozói között kialakult kapcsolatot. Mint ismeretes, a 2004-ben útjára indított Silladrit a Vajdasági Magyar Folklórközpont nemcsak társszervezőként támogatta, hanem közbenjárására a rendezvényt a budapesti Oktatási és Kulturális Minisztérium is felkarolta, a szintén budapesti székhelyű Martin György Néptáncszövetség pedig a szakzsűriről gondoskodott. Az ötödiket — a megváltozott körülmények függvényében —, csupán önerőre és a védnökök ígéreteire támaszkodva, társszervező híján kénytelenek tető alá hozni. November huszonnegyedikén rendezik meg a pancsovai Lázár cár utca 19. alatti, ún. KIE-s székházban. A fesztivál nyolc főnél többet nem számláló, nagykorú vajdasági csoportoknak kíván bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget adni, teljesítményüket véleményezi a zsűri, és pénzjutalommal járó díjban részesülnek. A jelentkezési határidő szombaton, november 17-én zárul, a benevezési díj pedig 1000 dinár. A benevezési lap a petofipancsova@gmail.com e-mail címen igényelhető, illetve korlátlan számban letölthető a www.vmmi.org honlapról.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..