home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mindig csak előre!
Perisity Irma
2008.04.16.
LXIII. évf. 16. szám
Mindig csak előre!

Bunford Tivadar, a Biznis Partner 2008 Díjjal kitüntetett Masterplast YU igazgatója- Szabó Attila felvételeA régió Mass Media International Társasága az idén tizennegyedik alkalommal ítélte oda az arra érdemesnek a Biznis Partner Díjat. A Társaság szabályai szerint ezt a rangos kitüntetést o...

Bunford Tivadar, a Biznis Partner 2008 Díjjal kitüntetett Masterplast YU igazgatója- Szabó Attila felvétele

A régió Mass Media International Társasága az idén tizennegyedik alkalommal ítélte oda az arra érdemesnek a Biznis Partner Díjat. A Társaság szabályai szerint ezt a rangos kitüntetést olyan vállalat, intézmény nyerheti el, amelynek munkáját magas fokú professzionalizmus és szigorú erkölcsi normák érvényesítése jellemzi. A Biznis Partner 2008 elismeréssel az idén a szabadkai Masterplast YU nagykereskedelmi vállalatot tüntették ki. Ebből az alkalomból kértük fel beszélgetésre Bunford Tivadar építészmérnököt, a vállalat igazgatóját.
- Mit kell tudni az aránylag fiatal vállalatról, és mit jelent számára ez az elismerés?
- Hadd válaszoljak először a kérdés második részére, mivelhogy vállalatunknak ez a kitüntetés most nagyon sokat jelent, mindenekelőtt azért, mert ezt a díjat a szakma ítéli oda, méghozzá nem is akármilyen módon. A Társaság már 14. alkalommal fordult év végén körkérdéssel a vállalatokhoz azzal a kívánsággal, hogy osztályozzák ügyfeleiket. Ebben a megmozdulásban aktívan részt vesznek a külföldi követségek gazdasági osztályai, a gazdasági kamarák, az ügyviteli közösségek az országból és a régióból. Egyedülálló ez az elismerés azért is, mert a vállalatok maguk osztályozzák és kitüntetésre javasolják azon üzlettársaikat, akik eleget tesznek tíz követelménynek. Ezek az alábbiak: szakszerűség az ügyvitelben, a partnerekkel való mintaszerű együttműködés, magas szintű erkölcsi hozzáállás az ügyintézésben, gazdasági eredmények, a termék vagy szolgáltatás kimagasló minősége, a fogyasztók elégedettsége, piaci fellépés, a környezet iránt tanúsított felelős viszonyulás, a környezetnek nyújtott támogatás, a környezetvédelmi követelmények betartása. A körkérdés eredményének összegzése, vagyis az elismerés odaítélése végül egy olyan bizottságra hárul, amelynek összetétele valamennyi gazdasági ág jeles szakembereiből áll. És most arról, amit a Masterplastról tudni kell. Az anyavállalatot 1997-ben Székesfehérváron alapították, de azóta már társasággá nőtte ki magát, tagjai vannak Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Németországban. Építőanyag-nagykereskedelemmel foglalkozunk, és a Masterplast YU leányvállalatot 2002-ben jegyeztük be. Egészen véletlenül kerültem ide, addig ugyanis merőben más területen tevékenykedtem. Amikor az egyik tulajdonos felkínálta a munkát, akkor még csak kereskedelmi utazóként, úgy gondoltam, a termékárusítást megpróbálom. Akkor még mindössze húsz terméket kínáltunk a vevőknek, mindenekelőtt az üvegszövetet. A családi ház garázsa és pincéje volt a raktár, egy kombival jártam körbe Szerbiát, elsősorban az épületanyag-lerakatokat. Azt hiszem, jól ráéreztem, hogy ennek a munkának van jövője. Igaz, eleinte, főleg délebbre, úgy néztek rám, mint afféle csodabogárra, mert mindent hivatalosan csináltam. Megtörtént, hogy a belgrádi kiállítás után a vevő itthon keresett fel telefonon, megbeszéltük, melyik lerakat van a lakásához legközelebb, és én oda vittem az árut. Az első évet mindössze négyen csináltuk végig, de 650 ezer eurós forgalommal. Igaz, akkor még az anyavállalat is talán csak a 25 százaléka volt annak, ami most a szabadkai leányvállalat. Az udvarban elsőrendű teherautók, új raktárépület, stílusos igazgatósági épület - a felfelé ívelés egyértelmű jelei. Az ország gazdasági meg egyéb helyzetét ismerve az emberben önkéntelenül is felmerül a kérdés: az igazgató úr talált egy mélyzsebű külföldi beruházót?
- Nem külföldi beruházóról szól a mi történetünk. Az én elvem az, hogy ha a tőke nem jön hozzánk, hát mi megyünk oda, ahol tőke van, és elhozzuk onnan minőségi áruval, korrekt viszonyulással, jó fellépéssel. A mi ügyvitelünk a bizalomra épül, arra, hogy a vevő érezze: törődünk vele, és hosszú távon az építőipar mellett köteleztük el magunkat. A leányvállalat beindításakor minden hétvégén szakmai képzésen vettünk részt, és már akkor megértettem, hogy a sikeres ügyvitelhez elsősorban arra van szükség, hogy az ember higgyen abban, amit csinál, egy kicsit legyen jövőbelátó, és merjen kockázatot vállalni. Az ilyen hozzáállásnak köszönhető, hogy ma már nekünk is van leányvállalatunk Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Kosovóban, Montenegróban és Albániában. Csaknem ezer árucikkünk van már és állandó árukészletünk. Nemcsak a külföldi építőipari termékeket árusítjuk, hanem hazait is, például Zomborból vesszük a sztiroporragasztót. A múlt évben 7 millió eurós forgalmat bonyolítottunk le, ebből 5 millió euró volt a kivitel. Természetes, hogy a kapacitásunk bővítése új raktár építését tette szükségessé, és teherautókat is vásárolnunk kellett, méghozzá olyanokat, amelyek sofőrjeink számára biztonságosak. A stílusos igazgatósági épület, előtte a gondozott park nem a nagyzolás jele. A főépület szecessziós stílusával városunk hangulatát szeretnénk idézni, a rendezett udvar pedig nyomban arról győzi meg az idelátogató üzletfelet, hogy mi a környezetünkkel is törődünk. Végeredményben a díj elnyerésének ez is a feltételei közé tartozott. A vállalatban valamennyien úgy gondoljuk: nem szabad hátrafelé nézni, hanem mindig csak előre, merészen, de becsületesen, dolgosan.
- A jövőbeli terveik megvalósításához számíthatnak-e a hazai beruházás alapeszközeire, tekintettel arra, hogy az anyavállalat külföldi?
- Természetesen pályázatot nyújtunk be minden meghirdetett támogatás elnyeréséért, de már eddig is részesültünk némi segítségben. Elsőként az Új Kézfogás Alapítványtól kaptunk kamattámogatást. Minden igyekezetünkkel azon fáradozunk ugyanis, hogy lassan termelővállalat is legyünk. Alapos előkészületek után a mellettünk levő négy hektáros területen a jövő héten hozzákezdünk egy sztiroporgyár építéséhez. Mintegy 5 millió eurós beruházás elé nézünk, a munkacsarnok 6400 négyzetméter területű lesz, a legmodernebb gépekkel és termelési technológiával. Évente 500 ezer köbméter sztiropor (habszivacs) termelését tervezzük, melynek a 70 százalékát külföldön értékesítjük. Az európai CE szabvány szerint készül majd, és önoltó lesz. Egy kimondottan környezetbarát termelési folyamatról van szó, egy olyan zárt rendszerről, amelyből még a gőz is visszajut a termelésbe. Ehhez a beruházáshoz a SIEPA-nál pályáztunk támogatásért. Ez a szervezet a külföldi tőke beáramlását és a kivitelt segíti. Arra számítunk, hogy kb. 300 ezer euró vissza nem térítendő kölcsönt kapunk, de számítunk a tartományi és a köztársasági fejlesztési alap pártfogására is. A helyi önkormányzat is bizonyára támogat majd bennünket, igaz, nem pénzzel, de minden egyébbel, ami a hatáskörébe tartozik. Az új gyár üzembe helyezését augusztusra tervezzük, ezért az idei pénzügyi tervünk már megközelíti a tízmillió eurót. Raktárkészletünket is igyekszünk olyan áruval bővíteni, amelynek a világon már nagy keletje van, például a szárazépítéshez, hő- és hangszigeteléshez szükséges termékekkel. Mert mi az akadályok ellenére is csak előre nézünk. Az elismerés, amelyet kaptunk, bizonyítja, hogy jó úton járunk. Úgy tűnik, már nálunk is becsülni kezdik - politikai elkötelezettségre és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül - a verejtékes munkát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..