home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mikor lesz meg a nyájimmunitás Európában?
2021.01.13.
LXXVI. évf. 2. szám
Mikor lesz meg a nyájimmunitás Európában?

Ha az eddig ismert összes vakcinarendelés a tervek szerint befut, akkor a második negyedévben elérhető a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottság az Európai Unióban – állapították meg friss elemzésükben a Commerzbank szakemberei.

Ez azt jelenti, hogy az év első fele még a bizonytalanság jegyében telhet a gazdaságban, bár a tavasz beköszöntével visszaszorulhat a járvány az időjárás és a bezártság csökkenése miatt. A cikk szerint Európa lemaradt a vakcinaversenyben, most próbálja azt behozni. Ha ez sikerül, akkor az év közepére az európai lakosság 63%-ának elegendő oltás állhat rendelkezésre, amivel már sikerülhet elérni a nyájimmunitást, amit 60-70 százalékos átoltottságra tesznek a szakemberek. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy egy ampullából hat adagot ki tud hozni az Európai Unió, akkor a 69 százalékot is elérheti az átoltottság az év közepére.

Persze ezzel kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság, hiszen a fentiek teljesüléséhez az kell, hogy minden vakcinaszállítmány az előzetesen tervezett időben érkezzen meg Európába, ne legyen további csúszás, logisztikai nehézség a következő hónapokban. Az EU problémája egyébként nem elsősorban a kevés megrendelt vakcina, sokkal inkább a késői rendelés. További vakcinák megjelenése könnyíthet Európa gondjain: a Johnson & Johnson oltóanyagából 200 millió adagot rendelt az Európai Bizottság (abból elég egy oltás), a Commerzbank most azzal számol, hogy ennek harmadik fázisú vizsgálati eredményeit január végéig publikálhatják. Alapesetben ez az oltás az első negyedévben kaphat engedélyt, majd a második negyedévben állhat rendelkezésre nagy tételben. A fentiek azt jelentik, hogy tavaszra várhatóan az európai lakosságnak csak kis részét sikerül beoltani a vírus ellen, az elemzők számításai szerint március végéig az emberek 12%-a kaphatja meg a vakcinát. Emiatt várhatóan kitart majd a bizonytalanság a gazdaságban, illetve a lezárásokat is fenn kell tartani akár még nyáron is. Az európai átoltottsági kilátások nem változtatnak érdemben a Commerzbank gazdasági előrejelzésén, a cég szakértői 2021-ben 4,5%-os GDP-növekedést várnak Németországban és 5%-ost az eurózónában.

(Forrás: portfolio.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..