home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mikor és meddig?
Talpai Lóránt
2021.11.22.
LXXVI. évf. 46. szám
Mikor és meddig?

Kérdések a téli szünet kapcsán — Új igazságügyi központ épül Újvidéken — Feltámadó Mladić-nosztalgia

Kérdések a téli szünet kapcsán

Különféle vélemények láttak napvilágot a közelgő iskolai téli szünet kapcsán. Az egyik elképzelés szerint a téli szünet december 15-én kezdődne, és egy hónapig tartana. A második lehetőség szerint a szünidő valamivel később, az újév előtt kezdődne, és lefedné az ünnepi időszakot. E forgatókönyv alapján az első munkanap az ortodox karácsony utáni nap lenne. Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja szerint a második elképzelés szerinti időszakba beletartozna a Julianus- és a Gergely-naptár szerinti hívők ünnepe egyaránt. „Karácsony idején valószínűleg sok, Nyugat-Európában élő és dolgozó állampolgárunk is haza fog látogatni. A téli szünet az ortodox karácsony vagy újév utánig tartana” — jelentette ki Tiodorović, és megemlített még egy harmadik lehetőséget is, mégpedig azt, hogy a tanügyben dolgozók mondják el véleményüket, és határozzák meg az iskolai félév végét, attól függően, hogyan tudják leosztályozni a tanulókat. (Blic)

 

Új igazságügyi központ épül Újvidéken

Újvidéken elhelyezték az alapkövét az új igazságügyi központ épületének, melyet több bírósági és ügyészosztály is igénybe vesz majd. A központ az Európai Unió csaknem 13 millió euró értékű támogatásával épül. Emanuele Giaufret, az unió belgrádi küldöttségének vezetője a helyszínen elégedettségének adott hangot, amiért a projektum keretében a tartományi székvárossal közösen segítik az igazságszolgáltatás fejlesztését. Kiemelte, hogy az új épület hozzáférhető lesz a mozgáskorlátozottak számára, külön bejárattal a védelem alatt álló tanúk részére. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere rámutatott, hogy a város régóta várt erre a pillanatra, hiszen a bíróság által jelenleg használt épületet hat évtizede tervezték, amikor Újvidéknek negyedannyi lakosa volt, mint ma. (Szerbiai RTV, Tanjug)

Fotó: novisad.rs

 

Feltámadó Mladić-nosztalgia

Már az Európa Tanácsnak (ET) is feltűnt a Szerbia-szerte egyre inkább feltámadó Ratko Mladić-nosztalgia. Az ET parlamenti közgyűlésének jelentéstevői felszólították a szerb hatóságokat, hogy távolítsák el a Ratko Mladićot ábrázoló belgrádi falfestményt, és tegyenek erőteljesebb lépéseket a háborús bűnösök dicsőítése ellen. „A szerbiai jelentéstevők felszólították a szerbiai hatóságokat, hogy egyértelműen foglaljanak állást az elítélt háborús bűnösök dicsőítése ellen, és haladéktalanul távolítsák el a srebrenicai mészárlásért felelős tábornok graffitijét Belgrádban” — áll a közleményben. „Megdöbbenéssel fogadtuk a belgrádi hatóságok tehetetlenségét, hiszen a hatóságok a kommunális rendőrség döntése ellenére képtelenek eltávolítani ezt az illegálisan elhelyezett falfestményt, valamint azt a tényt, hogy a Václav Havel-díj egykori kitüntetettjének, az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért (YIHR) szervezetnek megtiltották a tiltakozást ez ügyben, miközben a belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozott” — tették hozzá a jelentéstevők. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..