Mikházán másodízben
Dr. Csermák Zoltán
2021.08.03.
LXXVI. évf. 30. szám
Mikházán másodízben

Augusztus első teljes hétvégéjén rendezik a Hagyományok Háza szabadegyetemét

A Hagyományok Háza második alkalommal rendez augusztus 8-án, Mikházán szabadegyetemet. Az egész napos eseményen az érdeklődők a gazdag kulturális program mellett a hagyományápolás gyakorlati kérdéseivel ismerkedhetnek.

A Maros megyei nagy múltú település, Mikháza ad otthont augusztus 8-án a Hagyományok Háza második szabadegyetemének. Az elmúlt évi kihagyás után a szervezők az eseménybe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a stratégiai civil partnereket, csakúgy, mint a romániai hivatásos együtteseket is bevonják. A program fontos témája lesz az adminisztratív, pályázatos tanácsadás mellett a például szolgáló gyakorlatok bemutatása az élő hagyományátadás minden szintjén, a professzionális intézményektől a civil szerveződésekig. A kulturális programokat a Csűrszínházban tekinthetik meg az egybegyűltek. A részletekről Sándor Ildikótól, az Intézmény Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetőjétől kértünk tájékoztatást.

„Az idei mikházi programunkra hatással van a járványhelyzet, mivel a szervezés kezdetén még csak egynapos nagyrendezvényekben lehetett gondolkodni, így az eseményt – mértéktartó, de gazdag programmal – augusztus 8-ára időzítettük. A Csűrszínházban – a szélesebb érdeklődői kör számára – nemcsak a tartalmukban érdekes, de újrahasznosítható munkaforma módszereket mutatunk be. Itt említhetem példaként a digitális múzeumpedagógiát és az Országos Népművészeti Kiállítás virtuálisan elérhető változatát, vagy a népszerű Folkkocsmakvízt. Az utóbbi kiváló játék, de egyben ötletet is ad egy új, népszerűsítő formára. Esti főprogramként a Maros Művészegyüttes: Közös kincs című előadását élvezheti a közönség.  A gyermekekkel érkezőknek kézműves foglalkozásokat és gyermektáncházat tudunk ajánlani.

A nagyprogrammal párhuzamosan – szűkebb körnek, így az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, s a magyarországi és Kárpát-medencei Hálózat szakembereinek szánva – igen intenzív szakmai programot kínálunk, hogy az ott szerzett tapasztalatokat későbbi munkájuk során hasznosíthassák. A paletta igen széles, kiemelem a kulturális marketinget, a rendezvényszervezést, a turnék lebonyolítását, de a résztvevők értékes információkat kaphatnak a népművészeti tevékenység speciális területeiről, mint például a zsűrizés és a minősítés.

Szeretnénk, ha a szabadegyetem egy fontos szakmai fórummá fejlődne, így az egész Kárpát-medencéből várunk szakembereket, s Erdély különböző részeiről is érkeznek néptánc-, zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, pedagógusai, s a néphagyomány iránt aktívan érdeklődő magánszemélyek is.”

Információk: ITT

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kárpát-medence rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..