home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mennyit ér egy élet?
Bíró Tímea
2019.03.13.
LXXIV. évf. 11. szám
Mennyit ér egy élet?

Látásból ismertem a csantavéri lányt, és emlékszem, hogy általános iskolás korunkban ugyanabban a kórusban énekeltünk. Az, hogy nem voltunk barátnők, egy cseppet sem enyhítette a fölháborodásomat és a döbbenetemet, amikor megtudtam, hogy hogyan veszítette el az életét huszonkét évesen.

A tragédia egész Vajdaságot letaglózta, sőt, meg merem kockáztatni, hogy még Magyarországot is, hiszen a bűncselekmény Szegeden történt, így az ottaniak a sajtóból értesülhettek a szilveszteresti gyilkosságról. 

Biztos vagyok benne, hogy a lány tele volt megvalósításra váró célokkal, álmokkal, tervekkel, és mindez néhány óra alatt megsemmisült. El sem tudom képzelni, hogyan tudták és tudják a mai napig túlélni ezt a fájdalmat a szülők, akik hazavárták a gyereküket. Tíz év, mindössze ennyi börtönbüntetést kapott a lány barátja, akit immár a gyilkosaként tartanak számon az emberek. Felfoghatatlan és nevetséges az ítélet. Teljesen érthető, hogy mindenki háborog, és igazságtalannak érzi ezt a döntést. Kíváncsi vagyok arra, hogy a döntéshozók mivel indokolják ezt az alacsony számot, és át tudják-e érezni a szülők helyzetét. Számomra teljesen elképzelhetetlen ezt a cselekedetet beleerőszakolni az erkölcsi bizonyítványba. Nem számíthat enyhítő körülménynek a tudatmódosító szerek használata. A gyilkosságra nincs kifogás, nincs észszerű magyarázat. Senkit nem érdekel az elkövető lelkiismerete, ha van neki olyan egyáltalán. Senkit nem érdekel, hogy hogyan boldogul az életben a szabadulása után. Az ítélethozókon kívül viszont mindenki elgondolkodik azon, hogy mennyi félelmet generálhat ez az ember, ha épp úgy tartja kedve, hogy egy kis tudatmódosítóval dobja fel a napját.

Ez nem egy kivételes eset, nem először kapjuk fel a fejünket, és mégsem értem, hogyan tud valaki belekeveredni egy olyan áramlatba, hogy kioltsa egy másik ember életét. A feszültség levezetésének számtalan módja van, számolj el tízig, menj el futni, ütögess egy bokszzsákot, írj, fess, ásd fel a kertet, vagy menj el egy metálkoncertre, csak ne árts másoknak, és legfőképp: kerüld a szintetikus tudatmódosító szereket, maradj józan!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..