home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mélyre ásni a múltban
Gazsó Orsolya
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Mélyre ásni a múltban

A Topolyai Múzeum megújult régészeti és antropológiai kiállításáról — Topolya egyik szimbóluma és ékessége a Kray-kastélyban székelő, baracksárga falú Topolyai Múzeum, amely tizenkét évig a Szabadkai Városi Múzeum kihelyezett intézményeként tevékenykedett. A topolyai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntöttek az önállósodásáról, ezáltal Topolya községnek belátható időn belül saját múzeuma lesz.

A kastély alsó szintje az időszaki kiállításoknak ad otthont. A Topolyai Művésztelep, valamint a múzeum fölváltva szervez itt tárlatokat, az épület első emeletén pedig az állandó kiállítások kapnak helyet. Ezek közül az egyik, a régészeti tárlat nemrégiben megújult: új színekkel és installációval, játszósarokkal, modern vizualitással gazdagodott.

Az új kiállítás a műemléki épület egyik termében kapott helyet, ahol a drapp falak szinte életre kelnek a tárlat üde színeitől. Meglehet, hogy ez a szoba az egykor ebben a kastélyban élő Kray bárói család nappalija volt éppen, ebből a térből nézhettek ki az itt lakók a hajnalodó Topolyára, a parkból felszálló párára. Most pedig csontváz, sírleletek, ősállatok maradványai töltik be a teret. A több mint kétszáz éves kastélyfalakon belül megelevenedik a több ezer éves múlt, Topolya község egykori népeinek mindennapjai, tárgyai, hagyományai, hitvilága.

Beültem a kiállítás múzeumpedagógiai részébe, és a kezembe vettem egy nyomtatványt, mely a látogatóknak szóló kvízkérdéseket tartalmazta. Az egyik az volt, hogy egy régész milyen munkaeszközöket használ ásatáskor. Az ismeretterjesztő dokumentumfilmeknek és a terem falaira nagyított óriásfényképeknek köszönhetően megelevenedett előttem a mindenkori régész, aki hidegben, hőségben ecsettel, simítókéssel, mérőszalaggal kutat a mélyben, és a sír elhelyezéséből, tájolásából próbálja megfejteni, milyen korból származhat a csontváz, a föltárt kerámiák motívumaiból, elkészítési módjából, hogy melyik korban használták azt a bizonyos megoldásmódot. És rájöttem, egy régésznek polihisztornak kell lennie, méghozzá szívósnak.

Milyen nagy dolgok mentek végbe Topolyán negyven évvel ezelőtt! Községi támogatással olyan, széles körben propagált és látogatott szarmata, valamint avar kori ásatás folyt az egykori Bánkertben, amelyet a topolyaiak még most is szívesen emlegetnek. Ez a kiállítás nemcsak az elmúlt évezredek tárgyi hagyatékának megidézője, hanem a Topolya környéki régészeti ásatások szakembereinek is, Szekeres Lászlónak és Ricz Péternek.

Köszönet Szekeres Ágnesnek, Ricz Péternek, Kajdocsi Lovász Gabriellának és Gazsó Hargitának, hogy a Szerb Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium jóvoltából létrehozták ezt a múltidéző régészeti és antropológiai edukációs lehetőséget a mindenkori tanulni vágyóknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..