home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megszokott programok újdonságokkal
Gyurkovics Virág
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Megszokott programok újdonságokkal

A tavalyi, húszéves jubileuma után az idén július 19-e és 25-e között XXI. alkalommal rendezik meg Palicson az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját, a régió egyik legrangosabb filmes megmozdulását. A szabadkai szervezőstáb a már megszokott programokkal és izgalmas újdonságokkal várja az év filmművészeti eseményének közönségét.

A fesztivál Versenyprogramjában az elmúlt egy év filmes termésének legjava kerül levetítésre. A főműsor Mundruczó Kornél — a magyar—svéd—német koprodukcióban készült — Fehér Isten című alkotásával indul. Ezenkívül a közönség további tizenkét — izraeli, német, izlandi, francia, grúz, szerb, magyar, szlovén, svéd, orosz, olasz, török és görög — filmet láthat, köztük két premiert: Tolnai Szabolcs Erdő, valamint Ivan Ikić Barbárok című nagyjátékfilmjét. Az ebben a kategóriában induló alkotások közül több már valamilyen világfesztiválon – például a cannes-i, a berlini vagy a tokiói szemlén — is indult, sőt némelyik már egy-egy díjat is bezsebelt.  

A mozgóképes alkotásokat neves szaktekintélyekből álló zsűri fogja elbírálni. Az ítészek elnöke Pierre-Henri Deleau, a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjának alapítója (Franciaország), tagjai pedig Karin Hoffinger, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója (Németország), Hajdu Szabolcs rendező (Magyarország), Hristina Popović színésznő (Szerbia), valamint Dalibor Matanid rendező, forgatókönyvíró (Horvátország) lesznek.

Ugyancsak rangos díjakban részesülnek a Párhuzamok és ütközések kategóriában induló filmek. Az emberi kapcsolatokat, a társadalom, a nemzetiségek, az identitás kérdéseit boncolgató válogatás a tematikai jelentőségéből adódóan hasonló presztízzsel bír, mint az előbbi klasszis. Észt, szerb—amerikai, lett—litván, kazak, lengyel, ukrán, török, francia—boszniai—svéd—olasz—portugál—bolgár koprodukciós filmek, továbbá két magyar alkotást, Pálfi György Szabadesés, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét is bemutatják. A kategória zsűrijének tagjai Tristan Priimägi (Észtország), Xavier Garcia Puerto (Spanyolország), valamint Nevena Matovid (Szerbia) lesznek.

Az egyik legszabadabb, a kísérletező szellemű alkotók munkáit bemutató kategória az Európa ifjú szelleme nevet viseli. A spanyol, francia, svéd, izraeli, palesztin, olasz, szerb és magyar filmek között Tolnai Szabolcs A romlás virágai és Ferge Roland El című kisjátékfilmje is látható lesz.

A magyar filmipar a tavalyi krízishez képest az idei évre már valamelyest jobb helyzetben van. Mivel az elmúlt esztendő során nem vagy csak nagyon csekély számban születtek új nagyjátékfilmek, az Új magyar filmek válogatásában tavaly csak olyan művek közül válogathattak, amelyeket az elmúlt évek során Palicson már bemutattak. Szerencsére ez alkalommal már a legfrissebb alkotások közül szemezgethetünk: Bodzsár Márk Isteni műszak, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát, Pálfi György Szabadesés, Nagy Dénes Másik Magyarország, Szajki Péter Nejem, nőm, csajom, valamint Szász János A nagy füzet című filmje lesz látható.

A Fókuszban a Föld című ciklusban a közönség az idén az új grúz filmekkel ismerkedhet meg. Lesz még öko-dokumentarista filmválogatás és vitaprogram A NATO-bombázások ökológiai és egészségügyi következményei címmel. A fesztiválnak továbbá az idei, I. világháborús évforduló témakörében is lesz egy kísérőrendezvénye, A nagy háború filmen elnevezésű filmválogatás, valamint egy kiállítás keretében.

A Palicsi Filmfesztiválra való ráhangolódás már másfél héttel a főműsor előtt elkezdődik. Nem titok ugyanis, hogy az idén Claude Lelouch és Mira Banjac kapja a Lifka Sándor-díjat. A díjazottak tiszteletére szánt Homage program, illetve a Klasszikus művek a téren című összeállítások július 8-ától az Eurocinema moziban, illetve Szabadka főterén várjak az érdeklődőket.

A programról és az idei Európai Filmek Nemzetközi Fesztiváljáról részletesebben a www.palicfilmfestival.com honlapon olvashatnak.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..