home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megőrizni az anyanyelvünket
Bíró Tímea
2018.04.10.
LXXIII. évf. 14. szám
Megőrizni az anyanyelvünket

A Vackor-program előnyei — Az anyanyelvünkön való tanulás nemcsak a nemzeti öntudatunkat erősíti, hanem tovább is élteti azt. Hogy Vajdaságban is fennmaradjon a magyar nyelv, a gyermeket célszerű magyar iskoláskor előtti intézménybe íratni.

A Magyar Nemzeti Tanács Vackor-programjának elsősorban az a küldetése, hogy minél több magyar ajkú gyermek az anyanyelvén kezdje el és fejezze be a tanulmányait. A program elsősorban a vegyes házasságban élő családokat szeretné megcélozni, hiszen azokban a gyermekekben, akik nem az anyanyelvükön folytatják a tanulmányaikat, könnyen kialakulhat egy kisebbségi érzés, mely megpecsételheti a jövőjüket. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a magyar nyelven tanuló diákok így könnyebben megismerhetik a magyar nemzeti kultúrát, történelmet, nyelvhasználatot, hagyományokat és népművészetet.

Petkovics Márta

A Magyar Nemzeti Tanács több helyszínen is képviselteti magát, hogy felkínálja a szülőknek a magyar nyelvű iskoláztatás előnyeit. Március 28-án délután a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Ábránd óvodájában tartott tájékoztató jellegű előadást Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. Amíg a kicsik rajzoltak és gyurmáztak a rendhagyó szülői értekezleten, addig a szülők közelebbről is megismerkedhettek a felkínált jövőképpel.

A Vackor-program 2011 óta él, és nemcsak felhívja a figyelmet az anyanyelvű oktatás előnyeire, hanem tájékoztatja is a szülőket arról, hogy a Magyar Nemzeti Tanács milyen támogatásokat nyújt a magyar családok részére.

— A beiskolázáskor minden magyar tannyelvű osztályba induló gyermek kap egy tanszercsomagot, melynek értéke körülbelül 40 euró. Ez a csomag a többi közt rajzkészletet, tolltartót, füzeteket tartalmaz, és szeptember első napjaiban jut el a diákokhoz. Igyekszünk minden olyan felszerelésről gondoskodni az iskolák számára, amelyre szükségük van, hogy a fiatalok ezáltal is jobb körülmények között tanulhassanak. Nagyon sikeres a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programunk, melynek keretében játszósarkokat alakítunk ki és óvodákat újítunk fel. Az óvodapedagógusok számára szemináriumokat rendezünk Vajdaság-szerte, hiszen egy jó pedagógus aranyat ér, és nagyon fontos, hogy a gyerek milyen élményekkel tér haza az óvodából vagy az iskolából. Olyan dolgokkal kell megismertetnünk, amelyek a lelke kiteljesedését segítik elő. Rendkívül népszerű az általános iskolák harmadik osztályos tanulóira vonatkozó programunk, mely egy egynapos ingyenes kirándulással ajándékozza meg őket. A gyerekek egy másik városba utazhatnak, hogy megismerjék a magyar vonatkozású építészeti és kulturális értékeket, melyekről tudniuk kell. A magyar diákoknak lehetőségük van részt venniük a szerbiai versenyeken, hiszen lefordíttatjuk magyar nyelvre, illetve lektoráltatjuk a feladatlapokat. A Magyar Nemzeti Tanácsnak sikerült elérnie, hogy hamarosan sor kerüljön a tananyag módosítására a szerb nyelv oktatását illetően, hogy a tanulók minél könnyebben elsajátíthassák a nyelvet. Aki Szerbiában az anyanyelvén, vagyis magyarul folytatja a középiskolai tanulmányait, az nagy összegű ösztöndíjban is részesül.

Petkovics Márta huszonkét évnyi pedagógusi pálya után azt tapasztalta, hogy még a jó képességű diák is hátrányba kerül, ha nem az anyanyelvén tanul. Elmondása szerint a jelenlegi tananyag 30%-a magyar vonatkozású információkat tartalmaz.  

A szülői értekezlet után a részvevők tájékoztató prospektust is kaptak.

 

(Roncsák Alexander felvételei)

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..