home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megnyílt a Regionális Iroda
(T. T.)
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Megnyílt a Regionális Iroda

Pénteken az egykori Munkás mozi épületének második emeletén megnyílt a Szerbiai Mérnöki Kamara szabadkai Regionális Irodája, mely Magyarcsernyétől Palánkáig 22 községet ölel fel, és több mint 1200 tagot számlál. A 77 négyzetméter alapterületű szabadkai regionális iroda a negyedik a sorban.

Az ünnepélyes megnyitón Milovan Glavonjić, a Szerbiai Mérnöki Kamara elnöke elmondta, hogy a szabadkai iroda megnyitásával a tagoknak a különféle igazolásokért nem kell Belgrádba vagy Újvidékre utazniuk, hanem helyben is megoldhatnak mindent. A helyiségben azok a továbbképzések is lebonyolíthatók, amelyek a mérnökök minősítésének megújításához szükségesek. Kern Imre, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kamara tagsága licences, tehát minősített mérnökökből áll.

-- 26 500 megfelelő képesítésű mérnökünk van az országban, akiket nyugodtan nevezhetünk Szerbia gazdagságának is. Ők terveznek, építkeznek, ellenőrzik a kivitelezett munkákat. Az építési munkálatok nagy részét sajnos külföldi beruházók nyerik el, és az itteniek csak alvállalkozóként szerepelnek. Ezen változtatni kellene. Hamarosan nyilvános vitát szervezünk a tervezésről és az építésről szóló törvény módosított változatának javaslatáról, s az egyik vita helyszíne Szabadka lesz. Vannak olyan szabályaink, amelyeket még az egykori Jugoszláviában hoztak meg, tehát 25-30 évesek, és a mai világban már nem alkalmazhatók. Hatalmas elismerés a városnak és a szabadkai, illetve a környező községbeli mérnököknek, hogy az iroda itt nyílt meg -- mondta Kern.

A megjelenteket köszöntötte még Dobai János, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti titkárság titkárhelyettese, Tomislav Veljković, Szabadka alpolgármestere és Csipa József okleveles építészmérnök, a Szerbiai Mérnöki Kamara tagja is.

A kamara a következő év végéig Čačakon, Kraljevón, Valjevón és Kragujevacon is szeretne regionális irodát nyitni.

(Fotó: Szabó Attila)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..