home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megkésett József-napi találkozó
SZARKA Ákos
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Megkésett József-napi találkozó

Az idén március 23-án rendezték meg a XVI. Podolszki József Irodalmi Emléknapot Bácsfeketehegyen, a helyi Feketics Művelődési Egyesület és a Podolszki József
Emlékbizottság szervezésében

Amikor még kicsi voltam, édesanyám azt mondta, az áprilisi időjárás a legbolondosabb az évben, olyankor minden megtörténhet. Nos, ehhez képest az idén a március meghazudtolta ezt a „népi bölcsesség”-et: az egyik nap megizzadtunk a vékony tavaszikabátban, két nappal később meg a télikabátban is megfagytunk. Egy hét leforgása alatt valóban minden változatát megtapasztalhattuk a szeszélyes időjárásnak. Volt napsütés, eső, szélvihar és hó is. Úgy váltakozott a hideg és a meleg, mintha edzeni akart volna bennünket, akár a vasat. Mindig valami új meglepetésre ébredhettünk...

A XVI. Podolszki József Irodalmi Emléknapon is borús idővel számolhattunk, de József — jóllehet névnapján már túl voltunk — tartogatott még a zsákjában meleget. A rendezvénysorozat a szokásos délutáni koszorúzással kezdődött a bácsfeketehegyi Nagytemetőben. Ezt a Kozma Lajos Könyvtár falán felállított Podolszki József-emléktábla megkoszorúzása követte. Alkalmi beszédet dr. Bányai János egyetemi tanár mondott, hangsúlyozva az összetartás szükségét, hiszen pont azért csodálatos a kultúra, mondta, mert noha mindannyian különbözünk mind felfogásban, mind korban, mindig van egy kapocs, ami összefog bennünket.

Az emléknap a Kultúrotthon emeleti nagytermében folytatódott. Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket: Répás Zsuzsannát, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonyt, valamint a kultúráért és az egyházért felelős elöljárókat, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

A délutáni program első részében az újonnan kiadott Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből II. című könyvet mutatták be, melyet Bordás Győző szerkesztett, az anyagot pedig Kórizs József és Sárközi Otília gyűjtötték össze. A könyvről Bordás Győző, Kórizs József és Sárközi István szólt néhány szót. Ezt követően a bácsfeketehegyi Árvalányhaj Tamburazenekar és Török Noémi adott elő egy csokor népdalt.
A Nagyapáti Kukac Péter-díjas festőművész, Sagmeister Péity Laura kiállítását P. Náray Éva nyitotta meg.

Domonkos István: Domi-dalok című könyvét, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adott ki, dr. Gerold László méltatta. A könyvben a költő válogatott művei mellett található egy CD is, melyen a versek megzenésített változata csendül fel magának a költőnek az előadásában.

Az esti műsor kezdetén Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárasszony köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszéde után a Hiába magyar-ázok című versösszeállítást láthattuk a Podolszki Versmondó Kör tagjainak előadásában. A Domonkos-verseket Farkas Beatrix, Farkas Hajnalka, Ficze Árpád, Hajvert Ákos, Kormos Irén, Lódi Csilla és Szarka Ákos adta elő. A versválogatás Hajvert Lódi Andrea és Hajvert Ákos nevéhez fűződik.

A fiatalok fellépését követően Molnár Krekity Olga, a Hét Nap szerkesztő-újságírója és Papp Imre, a Magyar Szó munkatársa értékelte a XVI. Podolszki József Publicisztikai Pályázatra beérkezett műveket, és kihirdették az eredményt.
A tartalmas, sokrétű emléknap ismételten azt bizonyította, hogy tovább kell ápolnunk a kultúránkat, hiszen van mit felmutatnunk és útravalóul átadnunk a jövő nemzedékének.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..