home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Meg nem értés és tiltakozás
(—)
2014.02.20.
LXIX. évf. 8. szám
Meg nem értés és tiltakozás

A politikusok szerint az idei év lesz a legnehezebb a szerb gazdaság számára. Az is lehet, hogy március után a nyáron a polgárok újra az urnák elé fognak járulni. Miközben Kertest felmentették, a legbefolyásosabb szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordultak a szolidaritási adó ügyében.

A legnehezebb év

Szerbia az átmenet legnehezebb évében van — állapították meg a Tanjug Mi és ki fog minket kihúzni a válságból elnevezésű szaktanácskozásán. Zorana Mihajlović energetikai miniszter a konferencián úgy értékelte, hogy Szerbia már húsz éve az átmenet periódusában van, s kijelentette, hogy pártjának, a Szerb Haladó Pártnak az az álláspontja, hogy ennek az időszaknak az idén be kell fejeződnie. Dušan Nikezić, a DP funkcionáriusa úgy véli, hogy Szerbia az átmenet legnehezebb évében van, mert megkérdőjeleződött mind az állam, mind a polgárok egzisztenciája. Mlađan Dinkić, az Egyesült Régiók elnöke pedig azon a véleményen volt, hogy a tavaly nyáron átalakított kormány semmit sem tett a gazdaságért, s szerinte fel kell hagyni a jelenlegi megszorításokkal. Dinkić szerint a bürokrácián kell takarékoskodni, s nem a beruházásokon. (Tanjug)

Vajdasági választások a nyáron?

A Blic napilap arról cikkezett, hogy a nyáron Vajdaságban is választások lehetnek, mert a Tartományi Képviselőház nem tud a magáénak kétharmados többséget, mely az Alkotmánybíróság által megkérdőjelezett statútum meghozatalához szükséges. A helyzetet ráadásul súlyosbítja a DP szakadása, így jelenleg azt sem lehet pontosan tudni, hogy a hatalmi koalíció hány képviselőből áll. Mindez a Blic szerint azt vetíti előre, hogy a nyár folyamán tartományi szinten is kiírják az előrehozott választásokat. (Blic)

Az Alkotmánybíróság elé viszik

Az oktatási és az egészségügyi szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a január 1-jétől érvényes szolidaritási adó ügyében. Mint ismeretes, az év elejétől a 60 000 dinárt meghaladó nettó fizetéseket az állam 20 százalékos adóval sújtja. Csakhogy időközben az is kiderült, hogy a törvény nem kizárólag a fizetésekre értelmezhető, hanem minden jövedelmet összevon. Ez pedig a szakszervezetek megítélése szerint törvényes fosztogatás, mivel azoknak is meg kell fizetniük az új adónemet, akiknek elmaradt bérét a munkahelyük egy összegben utalja át. A kezdeményezéshez csatlakozott a szerb rendőrség szakszervezete is, mely azt követeli, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg a törvény alkotmányosságát. (Tanjug, Beta)

Kertest felmentették

A belgrádi különleges bíróság elévültség indokával felmentette Mihalj Kertest (Kertész Mihályt), aki a miloševići rendszerben vámigazgatói állást töltött be. Kertest hivatali visszaéléssel vádolták, mivel 1994 közepétől 2000. október 5-éig minden jogalap és a Jugoszláv Nemzeti Bank engedélye nélkül a vámbevételekből 38 millió német márkát vitt ki Ciprusra. Kertest egyszer már jogerősen hat és fél év börtönbüntetésre ítélték, annak idején azonban a pert új eljárásba vonták. Miljko Radisavljević, a Szervezett Bűnözés elleni osztály különleges ügyésze a B92 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy megvárja az írásos megokolását, majd pedig fellebbez. (B92, Beta)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..