home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyarországi védettségi igazolvány
2021.05.27.
LXXVI. évf. 21. szám
Magyarországi védettségi igazolvány

Hogyan lehet igényelni, milyen kedvezményekkel jár?

A külföldön beoltott magyar állampolgárok is igényelhetik a Magyarországon kiállított, kártyaalapú védettségi igazolványt. A dokumentumot azok is kérhetik, akik rendelkeznek pozitív antigén-teszttel, vagyis szervezetükben vannak koronavírus elleni antitestek.

Május 21-től a Szerbiában élő magyar állampolgárok is igényelhetik az anyaországban kiállított védettségi igazolványt. Ennek feltétele, hogy felvették a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét azok közül, amelyeket Magyarország is elismer. Ezek a Pfizer/Biontech, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm vakcinája. Mindezt a Szerbiában kiállított hivatalos igazolással is alá kell támasztani.

A védettségi igazolványt csak személyesen lehet igényelni. Egyik módja, hogy a Szabadkai Magyar Főkonzulátus segítségével nyittatunk magunknak egy úgynevezett Ügyfélkaput, ahol saját magunk számára elektronikus úton tudjuk igényelni a magyar védettségi kártyát. Ehhez munkanapokon a 024/626-355-ös telefonszámot kell felhívnunk.

A másik módja, hogy Magyarországon indítjuk el a folyamatot. Erre az ország bármely kormányablakánál lehetőség van. Előre nem kell hozzá időpontot kérni, viszont csak személyesen lehet elintézni. Szükséges felmutatni a Szerbiában kiállított, hivatalos oltási igazolást, amely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, az oltás időpontját és helyét. Ennek magyar vagy angol nyelvű változatát tudják elfogadni. Azok az okmányok, amit Szerbiában állítanak ki kétnyelvűek. A cirill betűs szerb nyelvű rész alatt angolul is fel van tüntetve minden adat, és ez már elegendő. Akinek viszont egyéb nyelvű az igazolása, annak hivatalos fordítást is csatolnia kell.

A kártyát azok is igényelhetik, akik rendelkeznek pozitív antigén teszttel. Ebben az esetben jelen kell lennie szervezetében az antitesteknek. Az általunk megkeresett magyarországi laboratórium tájékoztatása szerint akkor számít pozitívnak a teszt, ha legalább 15 az antitestek száma, és csak a Magyarországon elvégzett teszt eredményét fogadják el. A magyarországi antigén teszt ára 11 ezer forint, ehhez egyes esetekben plusz háromezer forint szolgáltatási díj is járhat. Egyébként maga a védettségi igazolvány ingyenes. Abban az esetben, ha felvettük az oltást, az igazolványnak nincs lejárati ideje, fertőzés után viszont 6, illetve 4 hónapra állítják ki. Az igazolványt postázzák, de csak magyarországi lakcímre.

Részletes tájékoztatást Szabadkán a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vagy a magyarországi kormányhivatalok internetes oldalán, illetve telefonon keresztül kaphatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..