home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Magmaforró irodalom
Szerda Zsófia
2022.11.12.
LXXVII. évf. 45. szám
Magmaforró irodalom

Irodalmi beszélgetések a vulkán tövében — ahogyan ezt Beszédes István, a zEtna főszerkesztője és a zEtna Irodalmi Fesztivál fő szervezője szereti emlegetni. Az idén a hiány szó volt a fesztivál kiemelt motívuma, e köré fűzték az előadásokat, beszélgetéseket, könyvbemutatókat a Zentai Alkotóházban megjelenő írók, költők, újságírók, kritikusok november 4-én és 5-én.

A fesztivál képzőművész vendége az idén Gubik Korina volt, aki Miroslav Jovančićtyal egy rögtönzött performance-szal indította meg az eseménysorozatot, ezzel meg is nyitották Korina kiállítását, akivel munkásságáról, a falon látható képekről Szarka Mándity Krisztina beszélgetett. És ha már A tér hiánya volt a beszélgetésük címe, szóba kerültek városok, helyek, galériák és/vagy azok hiánya is, valamint beszélgettek restaurálásról, arról, hogyan lehet manapság archiválni, megőrizni az alkotásokat, milyen lehetőségeik vannak a művészeknek.

Őket Bogdán József Még utoljára című kötetének bemutatója követte. A könyv a Forum Könyvkiadó jóvoltából jelent meg, s a szerzővel Sinkovits Péter beszélgetett. Bogdán elmondta, ebben a kötetben álarc nélkül vall dolgokról, hiszen mint mondja, ideje őszintének lenni, tükörbe nézni, ahol most a mulandóságot látta meg. Végighazudjuk az életünket, sokszor vagyunk őszintétlenek, így ez a kötet egy nyilvános gyónásként is olvasható — mondta Bogdán József.

Az első zEtna-fesztiválestet Vasagyi Mária és Jódal Rózsa zárta. A két barátnő beszélgetése olyan volt, mintha a nappalijukban, a kanapé mögött bújva hallgatnánk őket. Vasagyi Mária új kötete, az Eszter könyve volt a kiindulópont, ám Jódal Rózsa végigvette vele a korábban megjelent hat kötetét is, így szó esett gyűjtésekről, neveltetéséről és a zenéhez való viszonyáról is.

A rendezvény nem csak Zentán folyt, hiszen a Csókai Városi Könyvtárban Hernyák Zsóka és Döme Szabolcs tartott interaktív irodalmi matinét, melyen az észak-bánáti település középiskolásai vehettek részt pénteken.

A fesztivál második napjára sajnos már nem jutottam el, pedig az is igazi irodalmi csemegéket tartogatott az érdeklődők számára. A beszélgetések sorát Bozsik Péter nyitotta, aki Péntek Orsolyát faggatta, majd bemutatták Aaron Blumm Ki ölte meg a Török Zolit? című új kötetét. Vele Bicskei Gabriella beszélgetett. A sort Parti Nagy Lajos zárta, akit Józsa Márta kérdezett. Hogy ne maradjon a fesztivál zene nélkül, És te hallod-e az ócska dallamot? címmel Bakos Árpád és Miroslav Jovančić adott koncertet. 

A zEtna Irodalmi Fesztivált a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Szerbia Kulturális és Tájékoztatásügyi Minisztériuma támogatta, együttműködő partnerei pedig a Forum Könyvkiadó Intézet, a Szépírók Társasága, az Életjel, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a Csóka Művelődési és Oktatási Központ Városi Könyvtára voltak.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..