home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Lesz-e általános munkabeszüntetés a Mozaik Televízióban?
Tóth Lívia
2012.08.29.
LXVII. évf. 35. szám

Az újvidéki székhelyű Mozaik Televízió augusztus 7-étől munkanapokon egyórás figyelmeztető sztrájkot tartott különböző időpontokban. Két hét alatt ezt összesen nyolc alkalommal ismételték meg, majd augusztus 23-án bejelentették, szeptember 3-án délben általános munkabeszüntetésbe kezdenek. A Függetl...

Az újvidéki székhelyű Mozaik Televízió augusztus 7-étől munkanapokon egyórás figyelmeztető sztrájkot tartott különböző időpontokban. Két hét alatt ezt összesen nyolc alkalommal ismételték meg, majd augusztus 23-án bejelentették, szeptember 3-án délben általános munkabeszüntetésbe kezdenek. A Függetlenség - Mozaik Televízió Szakszervezete erre a lépésre azért szánta el magát, mert az intézmény vezetőségétől egyáltalán nem kapott választ a követeléseire. A tájékoztatási eszközt működtető Mozaik Alapítvány kuratóriuma viszont éppen azon a délutánon ülésezett.
Az áldatlan állapot, melyet főként az anyagi gondok idéztek elő, nem most kezdődött, hiszen egyórás figyelmeztető sztrájkot már április 19-én is tartottak, de akkor arra kérték őket, legyenek türelemmel, gondjaikat a választások lezajlása után igyekeznek megoldani. Azóta - mint az egyik közleményükben írták - a helyzet csak rosszabbodott, és úgy érzik, kilátástalan a nyolc éve magyar nyelvű műsort sugárzó médiaház jövője és fennmaradása.
A legégetőbb gond, hogy az utóbbi tíz hónapban nem folyósították teljes mértékben a dolgozók juttatásait.

Csak a teljes fizetést követelik, nem nagyobbat

- 2011 októbere óta húsz százalékkal kisebb fizetést kapunk, vagyis néhány elhangzott hírrel ellentétben nem nagyobb bért követelünk, csak azt, ami a munkaszerződés alapján megillet minket - mondta Vajda Lajos főszerkesztő, és hozzátette azt is, hogy az útiköltség-térítmények viszont júliusra és augusztusra maradtak el.
- Sőt, már korábban, áprilisban is megvontak tőlünk egyhavi útiköltséget, az elkövetkező nyári szabadságokra hivatkozva. Lehet, hogy sokan jelentéktelennek tartják ezt a problémát, de tudni kell, hogy a televízió dolgozói közül sokan ingáznak Temerinből, Budiszaváról, Kishegyesről. És azt sem szabad elhallgatni, hogy a 15 alkalmazott jelentős része minimálbért visz haza. Gondoljunk csak bele, hogy ezeknek az embereknek a több ezer dináros hónapos jegyet is a csökkentett személyi jövedelmükből kell megvásárolniuk.
Mint ismeretes, a Mozaik Tv-nek naponta 12 órás műsorideje van, melyen osztozik az újvidéki Delta Tv-vel. Megjegyzem, az egyórás figyelmeztető sztrájkok nem voltak kihatással a munkánkra, a vállalt feladatainkat akkor is elvégeztük. A kezdeményezésünktől ugyan nem reméltünk csodát, de abban bíztunk, hogy az illetékesek közül valaki leül velünk beszélgetni, ez azonban sajnos nem történt meg. Mivel hivatalosan senki sem reagált, sem az igazgató, sem az alapító, sem a kuratórium, kénytelenek voltunk megtenni a következő lépést. A gondokról mielőbb tárgyalni kellene, van sztrájkbizottságunk, a vezetőség üljön le vele. Senkinek sem érdeke, hogy az általános munkabeszüntetés bekövetkezzen, és annak is tudatában vagyunk, hogy azt elsősorban a nézőink sínylenék meg. A kollektíva egyébként egységes, összetartunk, mindenki támogatja a követeléseket. Az úgynevezett türelmi időszak túl hosszúra nyúlt, ezért nem gondoltunk arra, hogy az újabb bejelentésünkkel megvárjuk a kuratórium ülését. A munkát már most nagyon nehéz megszervezni, hiszem a kollégák azt sem tudják, hogyan utaznak be a jövő héten Újvidékre, de soha, egy pillanatra sem adtuk fel - nyilatkozta Vajda Lajos.
Móricz Atilla, a Függetlenség - Mozaik Televízió Szakszervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, követelésüknek, a már nyilvánosságra hozotton kívül, vannak más pontjai is:
- Mindenekelőtt a bérek visszaállítása az érvényes szerződések szintjére - mivel tíz hónapja a fizetésünknek csak a nyolcvan százalékát kapjuk meg. A levont részek - mely összege mostanra két teljes fizetést tesz ki - utólagos folyósítása, valamint az elmaradt útiköltségek kifizetése. Követeljük még a munkaidőre és a teljesítményre vonatkozó szabályzat meghozását, az elkövetkező személyi jövedelmek rendszeres kifizetését, valamint az igazgató lemondását. Ha bekövetkezik az általános sztrájk, az alatt az idő alatt is kérjük a fizetéseinket, mivel a törvény értelmében nem szüntethetjük be teljesen a munkát. Valamennyi követelésünkhöz ragaszkodunk, hiszen a sztrájkról szóló döntést sem könnyelműen hoztuk meg. Maga a szakszervezet is a mostani, a dolgozókra nézve egyre nehezebb helyzet orvoslása reményében jött létre. Azt is szeretném hangsúlyozni, ha kiegyezünk a televízió vezetőségével, természetesen nem lesz általános sztrájk.

Meg kell találni a Mozaik Televízió helyét!

A Mozaik Alapítvány új kuratóriuma elég nehéz helyzetben vette át a Mozaik Tv irányítását. Júniusban két ülést tartottunk, amelyek után leültem az alkalmazottakkal beszélgetni, és jeleztem, szeptember folyamán igyekszünk megoldást találni a felmerült gondokra. Bíztam abban, hogy ez meg is valósul, éppen ezért csodálkoztam, hogy a szabadságomról visszatérve sztrájk fogadott - nyilatkozta lapunknak Király Károly, a Mozaik Alapítvány kuratóriumának elnöke.
- A kuratórium augusztus 23-ai ülésén határozat született, hogy a tartós és hathatós problémakezeléshez szükség van arra, hogy munkaügyi jogász és könyvelő nézze át a Mozaik Tv dokumentációját. Miután a kuratórium elé kerül a pontos anyagi helyzet, döntést hozhatunk, természetesen a pénzügyi keret lehetőségein belül. A munkaidővel és a normával kapcsolatos követelésről elmondhatom, új szabályzatot készítünk, mely összhangban lesz a Magyar Nemzeti Tanács médiastratégiájával. Igyekszünk a Pannon Televízióval közös platformot kialakítani, valamint közös szabályzatot és normarendszert.
Arról is határoztunk, hogy az elmaradt júliusi és augusztusi utazási költségeket az igazgató azonnal utalja át, tehát ez a pont hamarosan teljesül.
A kuratóriumi ülés után tájékoztattuk a sztrájkbizottságot, vagyis most rajtuk áll, folytatják-e az elkezdett sztrájkot, vagy megvárják, hogy a tervezett tevékenységek után milyen döntést tudunk meghozni. Biztosíthatok mindenkit, hogy a kuratórium teljes erőbevetéssel dolgozik a helyzet rendezésén.
A Mozaik Tv sztrájkbizottságának követelései közül az egyik az igazgató távozására vonatkozik. Ezzel kapcsolatban Horváth Tibor a Hét Nap kérdésére elmondta, nem érzi magát felelősnek a kialakult helyzetért, tehát nem nyújtja be a lemondását. Hozzátette azt is, hogy ő megérti a dolgozókat, ám azok nem értik meg őt, illetve hogy a követelések azonnali teljesítésére egyszerűen nincs pénz. A megoldást a vajdasági magyar médiastratégia megvalósításában látja, illetve abban, hogy a dokumentum által felvázolt jövőképben a Mozaik Televízió is megtalálja a helyét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..