home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lemezbemutató koncertet tartott a Juhász Zenekar
Kartali Róbert
2018.09.10.
LXXIII. évf. 36. szám
Lemezbemutató koncertet tartott a Juhász Zenekar

Mulassunk! címmel jelent meg a Juhász Zenekar hetedik albuma.


A szerző felvételei

Hatalmas érdeklődés övezte az együttes bemutatóját a Palicsi Magyar Sokadalom elnevezésű rendezvényen. A koncerten egyúttal egy videóklip is készült, ami nem jellemző a népzenére, viszont a csapat új szemszögből közelíti meg a közönséggel való kapcsolattartást. A zenekar frontembere, Juhász Gábor álláspontja szerint ők nem csupán muzsikálnak, de szolgálatot is teljesítenek.

* Miért éppen Mulassunk! lett a lemez címe, és mit kell tudni erről az új albumról?

— Ez egy üzenet. Mulattatni akarjuk a közönséget, ám természetesen mi magunk is szeretünk vigadni. Az új lemez egy autentikus népzenei összeállítás. A csapat minden tagja lehetőséget kapott arra, hogy összeállítson egy-egy számot, illetve énekeljen. Általában én énekelek, most azonban felcserélődtek a szerepek. Ez a kiadvány a Kárpát-medence szinte teljes területét felöleli, vannak dunántúli dallamok, illetve a saját régiónk népzenéjét is bemutatjuk, hiszen felvettünk egy bácsgyulafalvi és egy pacséri kötődésű számot is. A lemezen ezenkívül egy felső-Tisza-vidéki és egy szatmári összeállítás is szerepel, továbbá Erdélyből mezőségi, kalotaszegi és egy vajdaszentiványi tárogatós dal is helyet kapott a korongon. Érdekesség, hogy a vajdaszentiványi zenét általában vonósok adják elő, a mi változatunkban viszont egy tárogatószóló viszi végig, és erre épülnek rá az énekek.

* Koncert közben is kiemelted, hogy a zenekar szolgálatot teljesít. Hogy érted ezt?

— Mindig azt mondom, hogy a népzene egy szolgálat. Mi szolgáljuk ki a tánccsoportokat, a táncházakban a mulatni vágyó embereket, illetve koncertjeinken a közönséget. Erre az albumra szórakoztató számokat és dinamikus dallamokat is válogattunk olyan szövegekkel, amelyek körbejárják az ember életét a fiatalkorától kezdve a házasságon át a gyerekszületésig. Ez minket is érint, hiszen mindenki családjában megjelentek a gyerekek, az utódok. Nekem van egy nyolc hónapos kisfiam, a Laci, akire nagyon büszke vagyok, továbbá a bőgősünk és a brácsásunk is hamarosan apuka lesz.

— Megpróbáltuk tehát a saját életünkre levezetni a számokat, és azt gondolom, hogy egy jó anyag állt így össze. Egy olyan kiadvány kerül most a vajdasági magyar népzenei palettára, amelyre büszkék lehetünk. A zenekarnak elindult a honlapja is, mely a www.juhaszzenekar.com címen érhető el, itt egyebek között egy koncertnaptár is megtalálható. Úgy gondoljuk, ez majd hozzájárul a csapat további népszerűsítéséhez. A népzenére még nem jellemző a videóklip, viszont a média világában, illetve a közösségi csatornákon a legjobban egy jó videóval lehet növelni a népszerűséget. Az új lemez egyébként a zenekar koncertjein vásárolható meg.

* Az állandó tagokon kívül mások is zenélnek ezen az albumon. Kinek a közreműködésével készült el az új anyag?

— A Juhász Zenekar immár tizennyolc éves, én vagyok az együttes frontembere, hegedűs és szólóénekes, Vass Endre hegedül, viszont ezen a lemezen ő is énekel, Juhász Gyula brácsázik, illetve tamburakontrán játszik. Dvorácskó Szebasztián nagybőgőzik, Ölveczky Tamás klarinéton és tárogatón muzsikál, illetve harmonikázik is. Az albumon két olyan közreműködő zenész is hallható, aki nem tagja a csapatnak: Gólya Márton cimbalmon és Kelemen Zsolt basszprímtamburán. A felvételeket Csantavéren rögzítettük, Vörös Csongor stúdiójában, a borítót pedig Lackó Lénárd tervezte. A lemezt a Juhászok Civil Szervezet adta ki, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, valamint a Szekeres László Alapítvány is támogat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..