home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Legyünk toleránsak!
Gazsó Orsolya
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Legyünk toleránsak!

Megkezdődött a VIII. Toleranciatábor Topolyán — A Duna menti országok és régiók fiataljai immáron nyolcadik alkalommal találkoznak Topolyán. Ilyenkor a város új arcokkal, új kultúrákkal és új nyelvekkel bővül egy hétre. Az idei megnyitó előtt néhány perccel szürke felhők gomolyogtak a színpad fölött, ezért a moziterembe költöztették át az ünnepséget.

Ebben az évben mintegy százhúsz, 18—25 éves fiatal költözött be a július 27-étől augusztus 2-áig tartó táborba. A részvevők Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Romániából, Bulgáriából és Szerbiából érkeztek a tolerancia fővárosába.

A megnyitó első föllépője a Sambansa nevű ütőegyüttes volt, mely brazil ritmusokkal derítette jókedvre a közönséget. Zenéje után Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármester asszonya mondott köszöntőbeszédet.

— A toleranciatábor vonata rendíthetetlenül robog tovább. A szervezők kitartásának köszönhető, hogy nyolcadszor is részt vehetünk ezen a tartalmas rendezvényen. Topolya mindig úgy tekint a tábor lakóira, mintha fiai és lányai volnának.

Ulm polgármestere, Gunter Czisch több éve vendége az eseménynek. A visszajáró táborlakókat barátként üdvözölte az ünnepségen.  Megnyitóbeszédében arra biztatta Topolya polgárait, használják ki az alkalmat, hogy különböző nemzetiségű és kultúrájú fiatalokkal találkozhatnak, lépjenek velük kapcsolatba, és ismerkedjenek meg egymással.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is üdvözölte az egybegyűlteket.

— Nagyon kellemes érzés ennyi szép fiatal arcot látni, és különböző nyelveket hallani Topolyán. Vajdaság a legszebb példája az együttélésnek. Az a legfontosabb, hogy elfogadjuk egymást olyannak, amilyenek vagyunk. A tábor célja az európai értékrend megalapozása Szerbiában, a multikulturalizmus elfogadásának és a nemzetiségi sajátosságok megbecsülésének az oktatása.

Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági titkár szerint a tolerancia a legjobb üzenet, amelyet Vajdaságból küldhetünk. 

— Közösen kell építenünk Európát, amely a szabadságon, a békén, az egységen és a különbözőségen alapszik.

Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke, a tábor megálmodója szerint ez a nemzetközi ifjúsági tábor a barátság és a demokrácia, továbbá a szolidaritás és a béke iskolája.

— A toleranciatábor hozzájárul a Duna menti régiók sokszínűségéhez és a vajdasági értékek megőrzéséhez. Mivel társadalmunk erkölcsi válságban van, és a tolerancia kérdése háttérbe van szorítva, ez alatt a hét nap alatt szeretnénk pozitívan hatni a közöttünk élő előítéletes emberekre. Külön öröm számomra, hogy a táborban a szerbiai árvíz sújtotta területekről is vendégül láthatunk fiatalokat.



A köszöntők után a táborlakók is üdvözölték az egybegyűlteket, majd az újvidéki Líra gyermektambura-zenekara és a topolyai Žarko Pribaković lépett föl. Ezután a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese mátyusföldi, a Szélszirom táncegyüttese pedig bodrogközi táncot adott elő. A topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Kulturális Központ néptáncosainak föllépése zárta a VIII. Toleranciatábor nyitóünnepségét. 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..