home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Látogatás Észak-Bánát szívében
Tóth Tibor
2022.03.29.
LXXVII. évf. 12. szám
Látogatás Észak-Bánát szívében

A VMSZ magas rangú küldöttsége, Pásztor István elnökkel az élen, Törökkanizsára és a Rábé-Kübekháza határátkelőhöz látogatott. Az észak-bánáti városban elsőként a Hagyományok Házában jártak, majd megtekintették a felújított Branislav Nušić könyvtárt, a kastélyparkot, a Szent György templomot és a Tallián-kápolnát.

–A hangsúlyt az emberekkel való találkozásra fektettük, a helyszínek csak apropót jelentettek erre. A törökkanizsaiakkal kapcsolatban folyamatosan azt tapasztalom, hogy ambiciózus, szorgalmas, jókedvű a helyi magyarság. Egy olyan közösségről beszélhetünk, melynek elképzeléseit sikerült részben megvalósítani. Az elkövetkező időszakban tovább folytatjuk az elképzelések megvalósítását, ugyanakkor a közösségnek tervei vannak a jövővel kapcsolatban is. A legcsodálatosabbak, melyek reményeim szerint megvalósulnak, a nagy parkkal kapcsolatosak. Ez egy olyan ékköve a mindennapjainknak, létezésünknek, életünknek, amiről az emberek nem sokat tudnak. A tervek megvalósulása esetén a park olyan turisztikai vonzereje lehet a térségnek, mely nagy pluszt fog jelenteni – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte, több oktatási és művelődési intézménybe látogattak el, melyek felújításához Magyarország Kormánya is hozzájárult. Kiemelte, a csillagok állása most kedvező, hiszen a két ország közötti kapcsolatok soha sem voltak olyan jók, mint most. Hétvégén mindkét országban sorsdöntő választásokra kerül sor, melynek tétje az eddigi együttműködés folytatása.

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje, a szerb parlament alelnöke elmondta, annak ellenére, hogy a magyarok aránya a községben nem éri el a 30 százalékot, több magyar vonatkozású jelentős befektetés történt az elmúlt időszakban és az itt élő magyarságnak további konkrét tervei vannak.

–Mindannyiunk örömére a könyvtár fejlődik, rengeteg könyvvel gazdagodott, amit a magyar és a szerb lakosság, a gyerekek és az idősebbek egyaránt használnak. A Hagyományok Háza még nem ismert túlságosan, de több pályázat már átadásra került. Különböző forrásokból keresik az eszközöket a gyönyörű park és a kastélyok felújítására. A források felkutatásában segítünk a törökkanizsai magyarságnak, ők pedig majd tartalommal töltik meg ezeket az épületeket – mondta Kovács Elvira.

A küldöttség, melyben a fent említettek mellett dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti listavezetője és Lálity Urbán Emese államtitkár is helyet kapott, házigazdáikkal, Újhelyi Nándorral, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnökével, Jerasz Anikóval, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökével, Jaksa Róbert, környezetvédelmi államtitkárral, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettessel és Orosz Urbán Csillával, a községi tanács tagjával az észak-bánáti körút zárásaként ellátogattak a Rábé-Kübekháza határátkelőre.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..