home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Latin dallamok, hatékony testedzés
Szakáll Laura
2022.04.25.
LXXVII. évf. 16. szám
Latin dallamok, hatékony testedzés

Könnyen elsajátítható, eszközöket sem igényel, korosztálytól, nemtől függetlenül, előtudás nélkül is elkezdhető — ez a zumba fitness. A mozgásforma Kolumbiából származik, a latin-amerikai táncok, a salsa, a merenge, a cumbia, a calypso, a reggaetón és a hastánc koreográfiáját, mozdulatait ötvözi az aerobikkal. A pörgős zene mellett az emberek észre sem veszik, hogy edzenek, de a bulihangulat közben minden izomcsoportjukat alaposan megmozgatják.

Az egyórás mozgásforma a fogyásban is a segítségünkre lehet, természetesen ebben az esetben a megfelelő étkezésre is figyelmet kell fordítani. A zumba az állóképességet, a koordinációt is javítja, rekreációs hatással is bír, emellett közösséget formál, szórakoztató, így sokak körében közkedvelt.

Szabadkán Ostojić Melitta testnevelő tanár honosította meg a zumba fitnesst. Miután megszerezte a szükséges képesítést, zumbaoktatásba kezdett, felnőttek és gyermekek számára is tart órákat.

— Húszéves testnevelő tanári pályafutás áll mögöttem, tizenegyedik éve foglalkozom fitnesszel. Hála istennek mindkét területen sikerrel, szeretettel dolgozom. Amikor elkezdtem a zumba fitnesst, akkor Szerbiában még csak néhány helyen lehetett ilyen edzésekre járni. Én voltam Szabadkán az első edző. Belgrádban szereztem meg a zumba fitness licencemet. Szabadkán a mai napig telt házasak az óráim. Ez egy latin zenével inspirált, aerobikszerű kardioedzés. A latin táncok lépéseivel kombináljuk a foglalkozást, így partiszerű, élménydús táncedzést kapunk. Valójában az egész testet megmozgatja, az összes izmot aktiválja. A zumbaórák 60 percesek, bemelegítéssel kezdünk, majd utána következik az intervális kardioedzés, és hullámzóan erősebb, gyengébb koreográfiák következnek. Nyújtással zárunk. A zenei válogatás az edző kedve, ízlése szerint történik, azzal, hogy betartjuk a zumba fitness alapelvét, vagyis a zene 80 százaléka latin ritmusú, a maradék 20 százalék pedig a mai, modern zenékből vagy régi számokból, remixekből áll. Ami a koreográfiát illeti, a résztvevők nem érzik az edzés nehézségét, mert táncolnak, folyamatosan változik a zene, érdekes, ütemszerű, ami partihangulatot teremt.

* Kinek ajánlott a zumba?

— Gyerekeknek is tartok órákat. Felmérjük a korosztályt, és a gyerekek szervezetének megfelelő edzéseket tartunk. Én azt szoktam mondani, hogy pubertáskortól kilencvenkilenc éves korig bárki jöhet. Nincs meghatározva a korosztály. A hatvan év feletti emberek számára van külön edzés, ahol nem a kardiovonallal foglalkoznak, hanem inkább a tánccal. Ebben a mozgásformában mindenki megtalálja a helyét. Mindenki tud zumba fitness-szel foglalkozni, mert mindenki ismeri a saját testét, kitartását, ahhoz igazítja a lépéseket. Zenés, szórakoztató, dinamikus, kihat a mozgásra, a koordinációra, az egyensúlyérzékre.

Ostojić Melitta a szabadkai Flexx Klubban tart edzéseket. A felnőtteket heti három, a gyermekeket heti két alkalommal várja.

* Alakformálásra is alkalmas?

— Igen. Nagyon sokat dolgozunk a csípő környéki izmokon, a hason, a fenéken. Közben a láb és a kar is mozog. Ez egy összetett, komplex mozgásforma. Eszközöket nem használunk. Léteznek különböző variánsai a zumbának, például van, ahol súlyokat alkalmaznak, vagy medencében tartják az edzést, stb. A zumba egy összetett fitneszágazat. Az, hogy nincsenek eszközök, azért is nagyon jó, mert nekünk csak zene kell, és helyiség — meg természetesen jókedv. Az óráim nyitottak, bárki eljöhet, részt vehet az edzéseken. Nálam vegyes a csoport, most már négy férfi is jár az óráimra. A gyermekcsoportom is kevert, kisfiúk is jönnek hozzám.

* Mi jellemzi a gyermekeknek és a felnőtteknek szánt edzéseket?

— Különösen a gyermekeknél fejleszti a szocializációt, az együttműködést, segíti a barátkozást. A gyerekcsoportban játékokkal is foglalkozunk. Megtanítjuk őket a lépésekre, a koreográfiára, játszunk, erősítjük a szervezetet. A felnőttek esetében ez máshogy alakul. Eljönnek az órára, elkezdenek edzeni. Itt nem létezik haladó- és kezdőcsoport. Az embereknek kell néhány óra, hogy bejáródjanak, mint minden más edzésnél. Utána már viszi őket a tömeg, a zene, és ha tetszik nekik, akkor megtalálják a helyüket a zumbában.

* Azok is elkezdhetik, akik korábban semmit sem sportoltak, de szeretnének változtatni az életmódjukon?

— Sokan mondják, hogy korábban nem foglalkoztak sporttal vagy tánccal. Erre nincs is szükség, nem kell előtudás. Az persze jó, ha valaki kedveli a zenét, szeret egy kicsit táncolni. Szoktam is kérdezni az embereket, járnak-e szórakozóhelyekre táncolni, vagy fiatalabb korukban szívesen táncoltak-e. Ha azt mondják, igen, akkor jó helyen vannak. Ezt csak el kell kezdeni, a hangulat mindenkit magával ragad. Az első órán még nem sokat fog tudni az ember, hiszen én is, mint edző, ha elmennék egy kollégámhoz olyan órára, amelyet nem szoktam csinálni, akkor nekem sem lenne minden világos az első alkalommal. Ha valaki ezt rendszeresen szeretné csinálni, akkor el kell járnia legalább heti kétszer, de a három alkalom ajánlott. Ha valaki szeretné elkezdeni, egyszerűen úgy kell hozzáállnia, hogy tetsszen a közösség, a zene, és persze jó lenne, ha az edző is megfelelne, hiszen ő tartja az órákat. Valójában egy hónapot kellene kibírni, mert annyi idő alatt jön rá az ember a lépésre, a lépéskombinációkra, és nagyon gyorsan megmutatkoznak az első eredmények is. Ez a mozgásforma mással is kombinálható. Ha valaki úgy érzi, ez nem elég, kiegészítheti nyújtással, pilátesszel, mert nagyon jó kombináció. Azok, akik járnak hozzám, azt mondják, a hangulatuk javult, sokkal energikusabbak, a szervezetük aktívabb, a közérzetük is jobb. Minden tornázónak más a célja. Akik fogyni szeretnének, ha vigyáznak az étkezésre, nagyon gyorsan megtapasztalják a változást, a kilogrammok is lemennek. Aki azért jön, hogy mozogjon, hogy aktívabb legyen, az is észre fogja venni, hogy a mindennapi teendőket könnyebben végzi. Mindig kell valamilyen rekreációs mozgással foglalkozni. Mindenkinél meg kellene lennie a heti két vagy három alkalommal történő bármilyen mozgásformának.

A zumba a kolumbiai Cali városából terjedt el az 1990-es évek közepén. Beto Perez táncoktató nevéhez fűződik. Az elnevezés a zumbear szlengszóból ered. Jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Egy átlagos zumbaórán 600-700 kalóriát is el lehet égetni, hiszen a résztvevők 60 percig táncolnak, ugrálnak. A zumba minden izomcsoportot megmozgat. 2009-ben speciális óratípusokat dolgoztak ki, attól függően, kinek, mely korosztálynak ajánlják a foglalkozást.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..