home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Láthatóvá tenni a láthatatlant
Tóth Lívia
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Láthatóvá tenni a láthatatlant

Április 3-án választások lesznek. Ukrajnában háború van. Bizonyára ez a két téma az, ami most leginkább foglalkoztatja az embereket. Ennek ellenére úgy döntöttem, másról írok. Március 21-éről, mely a csillagászati tavasz kezdete, 22-éről, a víz világnapjáról és 23-áról, a meteorológiai világnapról. Mert ez a három jeles esemény így szép sorjában követi egymást a naptárban. Talán nem is véletlenül. 

A víz világnapjának bevezetését harminc évvel ezelőtt kezdeményezte az ENSZ Közgyűlése, és 1993-ban tartották meg először. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a (talán nem is) mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, valamint az édesvízkészletek veszélyeztetettségére és végességére. Mert mindannyiunk feladata (lenne) a környezetünk védelme, azon belül pedig a Föld vízkészletének az óvása is. A magunk (nem is annyira) szerény lehetőségeivel a saját környezetünkben.

A világnap programja minden évben más témára fókuszál: Vizet mindenkinek (2019), Víz és klímaváltozás (2020), A víz érték! Becsüld meg! (2021). Mivel az idén a felszín alatti vizek kerültek középpontba, a mottó: Láthatóvá tenni a láthatatlant. Saint-Exupéry szerint a víz nem életszükséglet, hanem maga az élet.

A rádió- és tévéműsorokban, az újságok interjúiban ilyenkor arról szokás beszélgetni a szakemberekkel, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel, miként csökkenthetjük a vízhasználatunk lábnyomát, és elhangzik az az adat is, hogy a Földön lévő víznek mindössze 1 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra.

És miközben a fentieken töprengünk, meg is érkezik március 23-a, a meteorológiai világnap. És vele kedvenc témánk, az időjárás. Mert arról is szeretünk polemizálni, hogy eltűntek az évszakok, nincs igazi tavasz, a télből azonnal a nyárba csöppenünk, lassan meg is feledkezünk az olyan fogalmakról, mint az átmeneti kabát vagy a félcipő. Mert nincs rájuk szükségünk. Csak csizmára és szandálra. Télen meleg-, nyáron hidegrekordokat jegyeznek, a 10-15 fokos hőmérséklet-ingadozások okozta rosszullétekre már csak legyintünk. Egyre gyakoribbak az extrém jelenségek, mint a hurrikán, a hatalmas esőzések miatt bekövetkező földcsuszamlások és áradások vagy éppen a szárazság következtében tomboló erdőtüzek.

Kitettem a pontot, és elakadtam. Megnéztem a híreket, és rájöttem, hiába akarok én másról írni. Tavasz, víz, meteorológia? Ukrajnában háború van. Április 3-án választások lesznek Szerbiában és Magyarországon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..