home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lány
Brasnyó Zoltán
2018.08.08.
LXXIII. évf. 31. szám
Lány

A mindössze huszonhat éves Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany Torony díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. Az alkotás az emberi lélek folyamatos alászállását mutatja be a földi pokolba, egészen addig a pillanatíg, amíg minden össze nem omlik körülötte, és az sikolyba fullad.

A flamand rendező első filmje óriásit robbant világszerte, hatalmas esélyes lehetett volna akár az Arany Pálmára is Cannes-ban. Egy tizenöt éves transznemű lány, Lara története ez, aki profi balerina szeretne lenni, és még mindig várja a nagy áttörést. Egy prominens tánciskola növendéke, sőt, egy kiváló ösztöndíj birtokosa is. Édesapjával és öccsével él, az édesanya még a szavak szintjén sincs jelen. A tizenéves Lara identitáskeresésével és testi változásaival is küzd, sőt, még az anyaszerepben is teljesítenie kell. Megszállottan igyekszik a legjobb táncos lenni, miközben lelkileg és fizikailag is többször összetörik. Mint egy gyorsvonat, úgy halad minden a megsemmisülés felé. Annak ellenére, hogy Lara látszólag  mindennek ellenáll, tisztában vagyunk vele, hogy nemsokára történni fog valami, ami  megváltoztatja a lány életét.

 A cannes-i bemutatón a közönség állva tapsolt, a nézők fenomenális élményről számoltak be. A karakterábrázolás és Lara fejlődéstörténete szinte tökéletesre sikerült, Dhont pedig arra is odafigyelt, hogy a moziba látogatók se legyenek rezignált szemlélői a lány gyötrelmeinek. Számtalanszor fájdalmas nézni Lara megpróbáltatásait, a kínokat, melyeket átél, leginkább azt az egy jelenetet, amikor gúnyt űznek belőle a mássága miatt. A fájdalom, mely a szemünk előtt lassacskán a felszínre tör, mélyen elzárva lakozik Lara lelkében, a film katarzisa pedig éppen az a momentum, amikor befejeződik az átváltozása, és végül sikerül felülemelkednie  a zavarodottságán és az érzelmi viharain.

A Lány mégis attól zseniális film, hogy a mesteri történetvezetésen kívül a tizenöt éves Victor Polster ifjúkora ellenére élete alakítását nyújtja benne. Biztosak lehetünk benne, hogy világszerte óriási elismerést szerez, és ezután rendszeresen láthatjuk majd nemcsak Európában, hanem minden bizonnyal a tengerentúlon is. Lara apját, Mathias-t Arieh Worthalter játssza. Az apa-lánya kapcsolat külön szerepet kap a filmben, nagyszerű a kémia a két színész közt, a legdrámaibb pillanat mégis a történet végén érkezik, egy világszínvonalú, mesterien megkomponált jelenetben, a lány kétségbeesésének csúcsán. Ami a képeket illeti, Frank van den Eeden elsősorban a táncos jeleneteknél igyekezett a legjobbat nyújtani, közeli felvételek garmadáját vonultatja fel, Lara arcát, lábát és fékezhetetlen szenvedélyét láthatjuk, miközben a néző szíve együtt lüktet a főszereplővel. Valentin Hadjadj zeneszerző sem maradhat ki a dicshimnuszból, az általa alkotott filmzene ugyanis szintén tökéletes, egyszerre van benne remény és reményvesztettség, kárhozat és megváltás. A legnagyobb érdem persze mégis Polsteré, aki hibátlanul, természetesen játszik. Remélem, hogy jó messzire repíti majd ez az alakítás a világhírnév és a szupersztárság felé. Hiába, van olyan, amikor minden sikerül: amikor tökéletes harmóniában működik együtt a színész, a rendező, az operatőr, a vágó és a zeneszerző. A forgatókönyvből csak ezekkel az alkotókkal lehetett ilyen nemzetközi hírnévre érdemes filmet csinálni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..