home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lajkó Félix a diákok megsegítéséért koncertezett
Tóth Lívia
2004.12.22.
LIX. évf. 51. szám
Lajkó Félix a diákok megsegítéséért koncertezett

Lajkó Félix akcióban GRUIK Ibolya fotójaA Zentai Diáksegélyező Egyesület szervezésében jótékonysági estet tartottak az utazó diákok megsegítéséért. A rendezvény sztárvendége Lajkó Félix hegedűművész volt, ami bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak megtelt zsúfolásig a színházterem, hanem...

Lajkó Félix akcióban GRUIK Ibolya fotója

A Zentai Diáksegélyező Egyesület szervezésében jótékonysági estet tartottak az utazó diákok megsegítéséért. A rendezvény sztárvendége Lajkó Félix hegedűművész volt, ami bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak megtelt zsúfolásig a színházterem, hanem számos pótszékre is szükség volt. Lajkó Félix természetesen tiszteletdíj nélkül vállalta a fellépést, azért viszont, hogy őt meghallgassa, bizonyára senki sem tartotta soknak a százdináros belépőt. A diáksegélyező egyesület az alapítványi és önkormányzati támogatás mellett adományokból, valamint jótékonysági rendezvények bevételéből igyekszik segíteni a hozzá forduló középiskolásokat és egyetemi hallgatókat.
A megjelenteket Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője üdvözölte, és hangsúlyozta: azok, akik eljöttek, a jövőnkért adakoznak, amely reményteljesebbé válhat, ha minél több fiatalnak sikerül folytatnia és befejeznie a tanulmányait. Vasas Ilonával, a Zentai Diáksegélyező Egyesület tiszteletbeli elnökével Gruik Ibolya, napilapunk újságírója beszélgetett.
A közönség megtudta, hogy az egyesület 1991-ben alakult meg - akkor még a Kosztolányi nevet viselte - azzal a céllal, hogy felkarolja a tanulni vágyó, de nehéz anyagi körülmények között élő zentai és környékbeli fiatalokat. Jelenleg sem csak a község diákjai fordulnak hozzájuk, hanem Észak-Bánátból (Csókáról, Tordáról, Magyarcsernyéről) is akadnak szép számban jelentkezők. Sajnos, az idén az Illyés Közalapítvány juttatása is 30 százalékkal csökkent, ezért mintegy hatvan kérelmező a várakozási listára került. Innen csak akkor kerülhetnek be a ,,szerencsés” támogatottak csoportjába, ha valamilyen forrásból - mint például ez a jótékonysági est - sikerül pótolniuk a meglévő összeget. Szinte senkit sem utasítanak el, hiszen tudják, aki kér, az okkal teszi. Jelenleg mintegy kétszáz középiskolás, főiskolás és egyetemista veheti át havonta a diáksegélyező ösztöndíját, ami a naponta ingázók esetében kifutja a buszbérlet árát, de az albérletben lakóknak is elegendő a költségek egy részének a fedezésére. A pályázatot mindig júliusban írják ki, az elbíráláskor figyelembe veszik a család szociális helyzetét és a tanulmányi eredményt. Az egyetemi hallgatóknál az a feltétel, hogy beírhassák a következő évet, a középiskolásoknál viszont a legalább 3,5-es átlag. Jelenleg az ösztöndíjasok kétharmada egyetemi hallgató, mert a diáksegélyezőben - önkéntesen és díjmentesen - tevékenykedők is tudják, milyen sokat kell fizetni lakbér címén és mennyire drága a megélhetés távol a szülői háztól. Az emberek is belátják, hogy segíteni kell, habár kevés az olyan, igazán jómódú család a városban, amelynek nem jelentene gondot a jótékonykodás. Kezdetben, az első években házról házra járva gyűjtöttek, szerencsére ezt a módszert most már abbahagyhatták. Vasas Ilona elmondta, a zentaiak, ha anyagiakban nem is, de lélekben nagyon gazdagok. Ők is büszkék arra, hogy a település több jeles szülöttjének - színészeknek, zenészeknek - támogatták az iskoláztatását. Bízik abban, hogy azok, akik ilyen keserves körülmények között itthon vállalták a továbbtanulást, visszatérnek a szülővárosukba vagy falujukba, és ott kamatoztatják a tudásukat.
Két ösztöndíjassal, Miklós Márk középiskolai tanulóval és Gombos Ildikó egyetemi hallgatóval Tőke János, a Magyar Szó újságírója elevenítette fel a diákélményeket. A műsorban a Flamenco táncegyüttes tagjai forrósították a hangulatot, majd Baráth László, a zentai Zeneiskola igazgatója és Nothof Gabriella zongoratanárnő lépett színre. A kamaraduó után lírai percek következtek, Molnár Emese és Anja Filipov, a helybeli gimnázium tanulói egy-egy verset adtak elő. A jelenlévők ezután Lajkó Félix hegedűművésznek tapsolhattak, aki Brasnyó Antal brácsás és Kurina Ferenc nagybőgős segítségével bűvölte el a közönséget. A percekig zúgó tapssal ráadásra is sikerült rábírni a zenészeket. Lajkó Félix egyébként hosszú évek óta rendszeresen koncertezik a rászorulók megsegítéséért. Bevallása szerint örömmel teszi.
Nálunk még nem igazán szokás, de a nagyvilágban már bejáródott gyakorlat, hogy a jótékonysági rendezvények szerves része egy olyan árverés is, amelyen híres emberek személyes tárgyai kerülnek kalapács alá, a bevétel pedig teljes egészében a támogatottakat illeti. A zentaiaknak Lékó Péter magyarországi sakknagymester dedikált sakktábláját, Boros Tamara, zentai származású, de jelenleg horvát válogatott asztaliteniszező dedikált ütőjét és sportmezét, valamint szintén a világélvonalba tartozó Bátorfy Csilla magyar asztaliteniszező dedikált pingpongütőjét sikerült begyűjteniük erre a célra. Valamennyi tárgy el is kelt - egyik sem kikiáltási áron. Bátorfy Csilla ütőjéért 12 ezer dinárt, Boros Tamara pólójáért 5 ezer dinárt, a pingpongütőjéért 20 ezer dinárt, Lékó Péter sakkgarnitúrájáért szintén 20 ezer dinárt fizettek.
Az esemény védnökei a közönség segítő szándékát tombolával hálálták meg. Minden belépőjegy már önmagában is tombolaszelvénynek számított, de az érdeklődők külön is vásárolhattak 25 dinárért. A jó hangulatú est ezzel a sorsolással végződött, de úgy tudjuk, már megkezdődtek a következő, januárra tervezett jótékonysági rendezvénynek az előkészületei is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..