home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Kultúrával gazdagított falubúcsú
fczs
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám

Szilágyi lesz a házigazdája az idén tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának. A hagyományosan színpompás és eseménydús falubúcsúval egy napra eső rendezvény kulturális eseményekkel gazdagítja a Szent István-i ünnepséget, amelyet nem az államalapító...

Szilágyi lesz a házigazdája az idén tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának. A hagyományosan színpompás és eseménydús falubúcsúval egy napra eső rendezvény kulturális eseményekkel gazdagítja a Szent István-i ünnepséget, amelyet nem az államalapító király emléknapján, augusztus 20-án, hanem a szokáshoz híven a legközelebbi vasárnapon, 26-án tartanak.
Délelőtt tíz órakor az Árpád-házi uralkodó emlékére fölszentelt templomban a népviseletbe öltözött gyerekek fölvonulása előzi meg az ünnepi szentmisét, majd a szertartást követően a művelődési egyesület épületében megnyílik Augustin Juriga Vajdasági magyar népviseletek című fotókiállítása, a falu ifjúsági zenekara pedig fél 12-től térzenét ad.
A délutáni és az esti műsorról a minap tartott megbeszélést a Vajdaság-szerte tíznél több helységben csaknem harminc különféle műsort tartalmazó ünnepi játékokat szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében: Hajnal Jenő alelnök, dr. Szöllősy Vágó László főtitkár, Arancsics Angéla irodavezető, Sutus Áron programmenedzser, F. Cirkl Zsuzsa elnökségi tag, továbbá a vendégfogadó Szilágyi művelődési és közéleti vezetői: Horváth Béla kultúregyesületi elnök, Illés Antal alelnök, Szanka Katalin titkár, Szakál Mónika programfelelős, Kuntity Róbert pénztáros, Bartalos Ferenc és Szórádi Imre elnökségi tagok, továbbá ft. Orcsik Károly plébános.
A megbeszélés részvevői elfogadták a VMMSZ műsorajánlatát. Az ünnepi játékok megnyitója délután négykor ökumenikus istentisztelettel kezdődik, amelyen a római katolikus, a református és az evangélikus egyházak lelkészeinek igehirdetésén kívül kétnyelvű köszöntőt mond a házigazda apatini község és a szilágyi helyi közösség képviselője. A késő őszig tartó rendezvénysorozatot Dudás Károly, a művelődési szövetség elnöke nyitja meg.
Délután fél hattól néptáncegyüttesek vonulnak föl zenekaraikkal a faluközpontban bemutatva nemcsak a népviseletek szín- és mintavilágát, hanem táncaikat is, majd az általános iskola udvarában fölállított szabadtéri színpadon adnak gálaestet az idei Gyöngyösbokréta legjobbnak minősített együttesei.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..