home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kulturális barangolás
Molnár Krekity Olga
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Kulturális barangolás

A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Hegyesi Literatúra 2012 — azaz hagyományosan: Csépe Imre Emléknapok című rendezvényeire az elmúlt héten, szeptember 26-ától 28-áig került sor

 

Szurkolhattunk a kisdiákoknak a szavalóversenyen, kilestünk egy irodalmi randevút, korhelykedtünk egy irodalmi kaszinóban, komolyzenét hallgattunk, s leróttuk kegyeletünket Csépe Imre és Dudás Kálmán emléke előtt. Volt tehát miből szemezgetni a három nap alatt. Az újat keresőknek és a hagyománytisztelőknek is.
Szeptember 26-án, szerdán a Tűzoltóotthonban került sor az Aranyeső községi szavalóverseny döntőjére. A versenyzőket és kísérőiket Vörös Julianna, a Kishegyesi Könyvtár igazgatónője köszöntötte. Elmondta, hogy 1974-ben szervezték meg először ezt a vetélkedőt a bácsfeketehegyi és a kishegyesi magyar általános iskolások részvételével. Utána egy időben szünetelt a rendezvény, majd 1982-ben indította útjára ismét a helyi közösség. Azóta — immár 30 éve — megszakítások nélkül zajlik az Aranyeső, amelyen minden évben a bácsfeketehegyi Nikola Đurković és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai mérik össze irodalmi és verselési tudásukat — a vetélkedő ugyanis abból a célból indult, hogy bemutassák egy-egy jeles vajdasági magyar író, költő munkásságát. (A hitetlenkedőknek csak zárójelben: noha községi jellegű rendezvényről van szó, a szeghegyi tanulók ezen a vetélkedőn sohasem vettek részt, még a testvériség-egység eszméjének a nagy zászlaja alatt sem.)
Az idei Aranyesőn — és ilyenkor nem tudok nem gondolni a májusban virágzó, sárga virágfelhőbe burkolódzó cserjére — 20 versenyző vetélkedett a községi döntőben, amelyet Dudás Kálmán születésének 100., Csépe Imre halálának 40. évfordulója alkalmából e két helyi születésű alkotó munkásságának szenteltek. A 3—8. osztályos diákoknak nem volt könnyű megbirkózniuk a feladattal, de becsületes helytállással elnyerték mind a zsűri (Molnár Krekity Olga, P. Náray Éva, dr. Szőke Anna), mind pedig a közönség tetszését.
Még ugyanaznap délután a könyvtárban zajló Irodalmi randevúra is eljuthattunk, amelynek vendégei Harkai Vass Éva és Kukorelly Endre költők voltak. Dr. Harkai Vass Éva, az Újvidéki Bölcsészeti Kar tanára irodalomtörténészként és kritikusként már hosszú éveken át — 1986-tól, Kukorelly Endre első verseskötetének, a Maniere-nek a megjelenése óta — figyelemmel kíséri a „minden szabályt felrúgó” költő munkásságát. A találkozás napján bemutatásra került az ezeket a tanulmányokat bemutató kötet is, amely nemrég jelent meg —  Szív és nők, igen és nem. Írások Kukorelly Endréről címmel.
Izgalmas volt végighallgatni két ilyen erős írói egyéniség vélemény- és szócsatáját a költészetről, a jó és rossz versekről, rímről, olvasókról…
Szeptember 27-én, csütörtökön, ugyancsak a könyvtár adott otthont az Irodalmi Kaszinó rendezvénynek, amelynek során két fiatal kortárs alkotót, Bencsik Orsolyát és Benedek Miklóst  kérdezte Sági Varga Kinga és Mikuska Judit új köteteik megjelenése kapcsán. A topolyai származású, Sinkó-díjas Orsolya most prózával mutatkozott be, a bácsfeketehegyi negyedéves egyetemi hallgató, Miklós pedig az első verseskötetét prezentálta. Miért versíró a versíró, és miért kapaszkodik a prózába a prózaíró? Mi a köztes lét — a város — falu, a szülőhely — külföld közötti ingázás átka, szépsége? Többek között ezekre a kérdésekre is igyekeztek választ adni a Kaszinó vendégei.
Este az Ady Endre Általános Iskola galériájában a Dombos kamarazenekar és a Szent Anna Kórus adott közös hangversenyt.
Szeptember 28-án, pénteken a hagyományos Csépe Imre Emléknapra érkeztek a vendégek. A könyvtár falán elhelyezkedő emléktáblát elsőként dr. Tóth Anikó Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya koszorúzta meg, majd Békésszentandrás és Kelebia testvértelepülések küldöttei is elhelyezték az emlékezés koszorúit.  Ezután dr. Virág Gábor megnyitotta a Dudás Kálmán és a Kalangya elnevezésű kiállítást a könyvtár előcsarnokában. Ennek kapcsán sok érdekes adatot hallhattunk a Kalangya szerkesztőiről, arculatáról, az abban megjelent Dudás Kálmán-versekről.
A Dudás-centenárium alkalmából még két figyelemre méltó tanulmányt hallhattunk:  Rajsli Emese Dudás Kálmán Krleža-fordításairól tartott előadást a tűzoltóotthon dísztermében, Ladányi István pedig a Symposion és az Új Symposion nemzedékéről beszélt, a hagyomány és újítás harcáról, ami — véleménye szerint — szükségszerű velejárója a kisebbségi kulturális kánonnak.
Indulok én is lábujjhegyen címmel az iskola versmondó műhelye Dudás Kálmán verseiből készített egy „illusztratív” összeállítást Hajvert Ákos rendezésében. Közreműködött: Papp Ágnes, Papp Viktor, Paulyuk Jennifer, Lengyel Ágnes, Dudás Nikolett, Fárbás Marianna, Kálmán Virág, Kőműves Csaba, Keszeg Vivien, Paróczi Elvira, Bojko Andrej, Lábadi Marietta, Bakos Dorisz és Major Lili.
A háromnapos kulturális barangolás a nemrég elhunyt keramikusművész, Csernus László emlékkiállításával, valamint a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat  — Faust: Esse immor(t)alis — játékával fejeződött be.
A Hegyesi Literatúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye. Támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány és a kishegyesi helyi közösség. Partnerei: az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Kishegyesi Könyvtár.
 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..